UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

MİLLİ ŞEF’TEN HAYATİ UYARILAR! “UCUZ TATİL KÖYLERİNDE ZEYTİN, PEYNİR, ÇAYDAN BAŞKASI YALAN!..”

MİLLİ ŞEF’TEN HAYATİ UYARILAR! “UCUZ TATİL KÖYLERİNDE ZEYTİN, PEYNİR, ÇAYDAN BAŞKASI YALAN!..”

MİLLİ ŞEF’TEN HAYATİ UYARILAR! “UCUZ TATİL KÖYLERİNDE ZEYTİN, PEYNİR, ÇAYDAN BAŞKASI YALAN!..”

KURU FASULYELİ PASTA, KEMİK VE DERİDEN ETSİZ KÖFTE

TAVUK -  BALIK ÖLDÜRÜR

Türkiye’nin önde gelen şeflerinden Ayvaz Akbacak, ucuz tatil köylerinde çıkan yemeklerin sağlık açısından son derece sakıncalı olduğuna dikkat çekti. Akbacak “100 TL’ye hem 24 saat yemek yiyip denize girip konaklayamazsınız. Bu tür tatil köylerinde konaklayanların yerinde olsam sağlığımdan olmamak için sadece zeytin, peynir ve çayla günümü geçiririm” diye konuştu.

Yaptığı birbirinden lezzetli yemeklerle Türk mutfağını dünyanın çok sayıda ülkesinde temsil eden Milli Şef Ayvaz Akbacak, mutfaktaki 27 yıllık deneyimini Planet Mutfak Tv’de yayınlanan Burçin Atılgan’ın sunduğu Mutfakta Star Var programında anlattı. Yemek yazarı ve işletmeci Özlem Mekik ile birlikte katıldığı programda Ayvaz Akbacak bir yandan patates örgülü deniz levreği yaptı bir yandan da Türkiye’de çok tartışılan her şey dahil sistemini masaya yatırdı.

Etsiz köfte, kuru fasulyeli pasta

Ayvaz Şef, ucuz tatil köylerinde şeflerin kendisine verilen bütçeyi asla ve asla geçemeyeceğine dikkat çekerek “Bazı art niyetli işletmelerde köftenin içinde et bile yoktur. İnsaflı olanlar köfteyi soyadan yapar. İnsafsız olanlar ise kemikleri deri parçaları ile öğütüp ve kırmızı boya ile canlandırır ve müşteriye köfte diye sunarlar.

Size kestaneli olarak sunulan, görünüşü son derece cezbedici pastanın içinde aslında kestane değil kuru fasulye vardır. Ucuz tatil köylerinde baklavada Antep fıstığı diye yediğiniz ise çoğu zaman bezelyedir” diye konuştu.  Akbacak şöyle devam etti:

Otelde çalışan şefler mecburen bazı malzemeleri birkaç kez kullanmak zorunda kalırlar. Öğle servisindeki makarna salatası ,akşam önünüze soslu makarna olarak gelir” dedi.

Tavuk - Balık öldürür

Bir tatil köyünde sabah kurulan açık büfe 10.30 da toplanır. Öğle servisi 12.00 de başlar 2 saat sonra kaldırılır. Oda sıcaklığında 2 saat beklemiş her ürün sağlık açısından büyük riskler doğurur. Hele hele balık, tavuk gibi beyaz etler ölümcül bile olabilir.

100 TL’ye olmaz

Tatile çıkacakların son derece bilinçli olması gerekir. 24 saat boyunca sınırsızca ve son derece kaliteli olmak şartıyla yemek yiyip, denize girip bir de üstüne konaklayamazsınız. Eğer size vaadedilen buysa mutlaka bu işte bir bit yeniği vardır. ‘Yarın gözlerini hastanede açsınlar bir önemi yok’ mantığıyla hareket eden tatil köylerinde kullanılan tüm malzemeler ikinci ya da üçüncü sınıf malzemelerdir.

En garantisi zeytin, peynir, çay

Ben anlattıklarımıza rağmen yine de bu tür tatil köylerine gidenlere sadece ve sadece ekmeğin yanında zeytin, peynir ve çay tüketmelerini öneririm. Tabi sağlıklarını düşünüyorlarsa…

Restoranlarda bilabedel ağırlanmak isteyenler yeme içme konusunda ahkam keser oldu.

 Türkiye’nin önde gelen yemek yazarlarından eğitmen-şef Özlem Mekik yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Mekik, "Restoranlarda bilabedel ağırlanmak isteyenler yeme içme konusunda ahkam keser oldu" Bu durumdan işletmeler de son derece rahatsız” diye konuştu.

Mekik, çok ses getirecek açıklamalarını Planet Mutfak Tv’de yayınlanan Burçin Atılgan’ın sunduğu Mutfakta Star Var programında dile getirdi. Mekik, programda bir yandan portakallı sufle yaptı bir yandan da işletmelerin ve sektörün sorunlarına dikkat çekti

Gurmelik bu değil!

Çok sayıda dergi ve gazetede yazarlık yapan, Lezzet Yazarları Derneği Başkanlığı’nı da yürüten Özlem Mekik, mekan ve lezzet yazarlığının pek çok kişinin iştahını kabarttığını belirterek şunları söyledi:

Son dönemde lezzet yazarlığı ve mekantanıtımı çok moda. Bu konuda hiçbir ehliyeti olmayanlar bir mekana gidip bilabedel yiyip içip sonra da gurme sıfatıyla ‘Beğenmedim’ diye eleştiri yazısı yazıyor. Peki neye göre! Kıstaslarınız neler? Sizin gidip eleştirdiğiniz 5 yıldızlı otellerde çalışan şeflerin çoğu Türkiye’yi yurtdışında başarıyla temsil ediyor. Pek çok eğitimden ve mücadeleden sonra o noktalara geliyor.

Mesela sigara kullanan biri nasıl gurme olur?

Çeşitli mecralarda acımasızca ve bilinçsizce işin sonunun nereye varacağı kestirilmeden eleştiriler yapılıyor. Bir kere gurme olabilmek son derece zorlu sınavlardan geçmeyi gerektirir. İyi bir gurmenin damağındaki ve dilindeki tad alma duyularının hassasiyetini kaybetmemesi için sigara bile  kullanmaması gerekir. Bu sadece bir kıstas. Ama Türkiye’de maalesef bu iş de son derece suiistimal edildi.

İşletmeler de çok rahatsız

Bu durumdan işletmeler de son derece rahatsız. Ama onların da eli kolu bağlı. Haklarında kötü yazılan işletmeler bu tür yazılardan büyük zarar görüyor. 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13