UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KUZEY KORE YİNE RAHAT DURMADI! BEYAZ SARAY HANGİ AÇIKLAMAYI YAPTI? AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN!..

KUZEY KORE YİNE RAHAT DURMADI! BEYAZ SARAY HANGİ AÇIKLAMAYI YAPTI? AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN!..

KUZEY KORE YİNE RAHAT DURMADI! BEYAZ SARAY HANGİ AÇIKLAMAYI YAPTI? AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN!..

Japonya'nın resmi Kyodo Haber Ajansı, Kuzey Kore'deki Dongchang-ri üssünden uzun menzilli füze fırlatıldığını duyurdu. 

Japonya'nın füze ön uyarı sistemi J-Alert'e dayanarak verilen haberde, uydu taşıdığı iddia edilen füzenin, Japonya'nın güneyindeki Okinawa Adası'nın hava sahasından geçtiği belirtildi.

Japonya Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bu sabah olayla ilgili olarak acil toplandı. Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ile Savunma Bakanı Nakatani Gen'in de katıldığı toplantıda, Başbakan Abe'nin Kuzey Kore'nin bu adımını kınadığı, bölgeye yakın vatandaşların, uçakların ve gemilerin güvenliği için her türlü tedbirin alınmasını talep ettiği bildirildi. Ayrıca Abe, konuyla ilgili tüm bilgilerin toplanmasını ve beklenmedik durumlara karşı hazır olmayı da istedi.

"FÜZE, JAPONYA TARAFINDAN VURULMADI"

Japonya Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Suga Yoshihige, uzaya uydu götüren füzenin parçalarının henüz Japonya arazisine düşmediğini söyledi. Savunma Bakanı Nakatani, füzenin Japonya hava kuvvetleri tarafından vurulmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Güney Kore Milli Güvenlik Kurulu da toplandı. Devlet Başkanı Park Geun-hye tarafından yapılan acil toplantıya Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Milli Savunma Bakanı Han Min-gu, Birleştirme Bakanı Hong Yong-pyo ve Milli Güvenlik Teşkilatı Bakanı Lee Byung-ho'nun katıldığı bildirildi. Toplantıda konuyla ilgili katılımcılara bilgi verildiği ve ilerde atılacak adımların müzakere edildiği öğrenildi.

Kuzey Kore'nin füze fırlatmasını Japon lider Abe, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının açıkca ihlali" şeklinde değerlendirildi. Diplomatik kaynaklar, Japonya, ABD ve Güney Kore hükümetlerinin, Konsey'in hemen toplanmasını istediğini bildirdi.

"ABD VE MÜTTEFİKLERİNE TEHLİKE OLUŞTURMUYOR"

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon)'dan yapılan açıklamada ise, füze fırlatılmasının ne ABD ne de ABD'nin bölgedeki müttefiklerine herhangi bir tehlike oluşturmadığı, müttefiklerin Kuzey Kore'nin provokasyonlarına karşı korunması için ABD'nin gereken tedbirleri alacağı belirtildi. Beyaz Saray, füze fırlatılmasının Birleşmiş Milletler kararlarının "apaçık ihlali" olduğu açıklamasını yaptı.

Bu arada, Güney Kore'nin resmi Yonhap Haber Ajansı, fırlatılması ardından füzenin bir süre sonra radardan kaybolduğunu, Güney Kore'nin tatil adası Jeju'nun güney batı bölgesinde yakıtının bittiğini duyurdu. Kuzey Kore'nin bugün resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

Cihan

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERKUZEY KORE  FÜZE  BEYAZ SARAY