UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TEKNOLOJİ BAKANI IŞIK: ‘YERLİ OTOMOBİL KÜRESEL REKABETTE SÖZ SAHİBİ OLACAK’! 20 LİTRE YAKITLA BİN KİLOMETRE GİDECEK!..

TEKNOLOJİ BAKANI IŞIK: ‘YERLİ OTOMOBİL KÜRESEL REKABETTE SÖZ SAHİBİ OLACAK’! 20 LİTRE YAKITLA BİN KİLOMETRE GİDECEK!..

TEKNOLOJİ BAKANI IŞIK: ‘YERLİ OTOMOBİL KÜRESEL REKABETTE SÖZ SAHİBİ OLACAK’! 20 LİTRE YAKITLA BİN KİLOMETRE GİDECEK!..

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk otomobilini teknolojik donanımlarla zenginleştirmeye büyük önem verdiklerini belirtti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk otomobilini teknolojik donanımlarla zenginleştirmeye büyük önem verdiklerini belirterek, 'Araç piyasaya çıktığında, herhangi bir araç olarak çıkmayacak. Dünyaya, birçok yeni teknolojiyi sunan, farklı, yeni bir araç olacak. Üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak' dedi.

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde 5'inci Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve 5'inci Komponent Tasarım Yarışması'nın ödül töreni yapıldı. Törene, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBİTAK MAM Başkanı Bahadır Tunaboylu, otomotiv endüstrisinin temsilcileri katıldı. Törende konuşan Fikri Işık yerli otomobil geliştirme projesinde önemle mesafe aldıklarını belirterek, şöyle dedi:

'Türk Otomobili Geliştirme Projemizde çok önemli bir mesafe almış durumdayız. Yerli bir otomobil markası oluşturamamış olmak, insanımızın gönlünde adeta bir ukde olarak kaldı. Geçmiş dönemde yapılan bazı girişimlerin akamete uğratılması Türkiye sevdalısı her insanı üzdü, yaraladı. Bu açıdan, bir Türk otomobili yapmak toplumumuzun özgüveni açısından da son derece önemli ve değerlidir. Bizler, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, bu projeye başlarken, sadece bu gerekçeden hareket etmedik. Biz, Türk otomobili projesini başlattık çünkü bu, ekonomik ve rasyonel bir ihtiyaçtı ve tam zamanıydı. Türkiye'nin en başarılı olduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor. Üretimde sahip olduğumuz başarı, ülkemizin nüfusu, gelir seviyemizin yükselmesi, iç ve dış pazar imkanlarımızın çeşitliliği gibi faktörleri yan yana koyduğumuzda, sektörde milli bir markaya olan ihtiyaç zaten ayan beyan ortadadır.'

YERLİ OTOMOBİL KÜRESEL REKABETTE SÖZ SAHİBİ YAPACAK

Yerli otomobil alanında Türkiye'nin küresel rekabette söz sahibi yapacağını belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türk otomobili projesi, sadece otomotiv sektöründe bir milli marka oluşturmak için yürütülen bir proje değildir. Biz öyle bir otomobil yapacağız ki dünyanın her yerinde satılabilecek, talep edilecek. Yani, yapmış olmak için iş yapmayacağız. Tam aksine, tüm küresel pazarları hedefleyen, otomotiv sektöründe ciddi rekabet avantajı olan ve sektörü farklılaştıracak, sektöre yeni açılımlar kazandıracak bir iş yapacağız. Burada üzerinde durmak istediğimiz diğer husus ise, Türk otomobili projesi, sadece otomotiv sektörünü ilgilendiren bir proje değildir. Evet, bu projenin çıktılarından biri olarak, Türk markası altında otomobiller üreteceğiz. Ancak bu projenin esas çıktısı, hayatın her alanına dokunacak yeni teknolojiler olacaktır. Türk otomobili, üniversitelerimizin ve sanayimizin inovasyon gücünü hayata geçirecek, tetikleyecek ve ülkemizi küresel rekabette söz sahibi yapacak bir projedir.'

OTOMOBİLİMİZ YENİ TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN PLATFORM İŞLEVİ GÖRECEK

Bakan Işık, Türk otomobili sayesinde girişimcilerin fikirlerini ticarileştirme olanağı bulacağını, yeni teknolojiler geliştirmek için adeta bir platform işlevi göreceğini ifade etti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, özellikle sensör teknolojileri, otonom araç sistemleri, yazılım, nesnelerin interneti gibi alanlarda, birçok Ar-Ge projesini, bu platform üzerinden ticarileştirmiş olacaklarını bildirirken şunları ekledi:

 'Türk otomobili sayesinde fikirlerini ticarileştirme imkanı bulan mucitlerimiz ve girişimcilerimiz, işlerini büyütebilecek, geliştirilebilecek. Böylece bu yeni nesil kilit teknolojilerin tasarlanması ve üretilmesinde bir ivme yakalayacağız. Biliyorsunuz, otomotiv sektöründeki yenilikler, 20'inci yüzyılda diğer birçok yeni ürün, üretim sistemi ve teknolojinin gelişmesinde de sürükleyici oldu. Biz de, Türk otomobilinin, özellikle Sanayi 4.0 ile ilgili teknolojilere geçişimizde öncü rol oynamasını hedefliyoruz. Bu alanlarla ilgili yürütülen Ar-Ge projeleri, önce bu platformda buluşsun, toplansın, güç kazansın, ticarileşsin ve sonunda çevreye yayılsın istiyoruz. Bu projeyle üç ana hedefimizi yakalamış olacağız. Bir önce otomotivde ve buna paralel olarak diğer sektörlerimizde, montaj ve lisanslı üretim aşamasından Ar-Ge ve inovasyona dayalı özgün üretim aşamasına geçişi sağlayacağız. İki, Türk markası ve imajının dünyaya daha aktif bir şekilde açılmasını sağlayacağız. Üç, yeni teknolojilere tarihçe kazandırmış olacağız. Burada tarihçe kazandırmak derken şunu kast ediyoruz: Türk otomobili, yerli ve yeni teknolojilerin sahaya inmesini, pratiğe dönüşmesini, gerçekleşmesini sağlayan bir platform vazifesi üstlenecek. Türk otomobili sayesinde, bu teknolojiler raflarda veya proje dosyalarında kalmayacak rüştünü ispat eden ürünler olarak dünyaya açılacak.'

Bakan Işık otomotiv sektörünü seçmelerinin nedenlerini anlatırken bu sektörün yaşamın her alanına dokunduğunu, günlük yaşamda bu sektörün ürettiği araçların kullanıldığını vurguladı.Bakan Işık, 'Tasarımlar, teknolojiler, özellikler belki değişecek, ancak otomotiv sektörü hayatımızda olmayı sürdürecek. Otomotiv sektörünü tercih etmemizin en önemli nedeni ise, hiç şüphesiz yeni nesil teknolojilerin otomotiv sektöründe uygulama alanı bulma oranının yüksek olmasıdır. Bu sektörün geleceğine ilişkin bazı öngörüleri paylaşmak istiyorum. Üretim ve satışlar, gelişmekte olan ülkelere doğru kaymasını sürdürecek. Ancak gelişmiş ekonomilerdeki müşterilerin tercihleri de daha yüksek katma değerli ve ileri teknoloji gerektiren alanlara doğru kayacak.

Özellikle yeni nesil yakıt teknolojilerine olan talep hızla artacak. Mesela 2020'li yıllarda, Avrupa'da satılan her beş araçtan biri elektrikli olacak. Gelişmiş ülkelerde değişen otomobil-sürücü ilişkisi, zamanla tüm dünyaya yayılacak. Yakıt tüketimi, çevre hassasiyeti, güvenlik, sürüş konforu, şehir içi kullanım kolaylığı gibi hususlar, müşteriler için her geçen gün daha da önemli hale gelecek. Mekatronik, hafif malzemeler, hurda araç yönetimi, emisyonlar, elektronik kontrol, yeni yakıtlar ve tahrik sistemleri, ortak araç platformu geliştirme, müşteri odaklı tasarım ve araç ağırlığını azaltma başlıca Ar-Ge alanlarını oluşturacak. Bugün araçlarda kullanılan parçaların yüzde 70'i, önümüzdeki dönemde kullanılmayacak. 2030'lu yıllarda, bir aracın maliyetinin yarısını otomotiv elektroniği ve yazılım oluşturacak. Zikrettiğim bütün bu gelişmeler, bizim tercihlerimize ve eylemlerimize göre, Türkiye için tehdit de, fırsat da olabilir' dedi.

AA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERYERLİ OTOMOBİL  TUBİTAK