UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ERDOĞAN'DAN ATV-A HABER ORTAK YAYININDA FLAŞ AÇIKLAMALAR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Haber-ATV ortak canlı yayınında "Cumhurbaşkanı ile Gündem Özel" programında anayasa değişikliğini içeren 18 maddeyi sırasıyla değerlendirdi.

ERDOĞAN'DAN ATV-A HABER ORTAK YAYININDA FLAŞ AÇIKLAMALAR!

Erdoğan, ilk madde olan yargının bağımsızlığının mevcut anayasada yer aldığını, buna yargının tarafsızlığını ilave ederek, yargıyı denetim gücü itibariyle daha güçlü hale getirdiklerini söyledi.

İkinci olarak milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılacağını anımsatan Erdoğan, "Bunu ana muhalefetin başındaki zat, eleştiriyor. '550 yetmiyor muydu bize de bunu 600'e çıkarıyorsunuz? 450 bile yeterdi' diyor. Ben burada özellikle şunun üzerinde durmak isterim, biz bu noktada 20 Temmuz 1961, o zaman senato kuruluyor ve senatonun kuruluşuyla birlikte 165 senatör ve 450 de o zaman milletvekili var. Ne yapıyor 615. Bunun 15 tanesi kontenjan senatörü. Hatta biraz da o işi dalgaya alırlardı, kontenjan senatörleri, daimi senatör gibi. Şimdi biz bunu nereye taşıdık? Biz bunu şu anda hem nüfusumuzun artışıyla temsilde adaleti getirelim istedik." diye konuştu.

"BU BEYEFENDİ NE DİYOR?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis seçiminin 5 yılda bir yapılacağını belirterek, "(CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu) Bu beyefendi ne diyor? 'Meclis feshediliyor. Meclis'in hiçbir yetkisi kalmıyor.' Böyle bir şey yok. Beş yılda bir yapılırken, bir defa ne Cumhurbaşkanında fesih yetkisi var ne de Meclis'te böyle bir fesih yetkisi var. Nedir bu yetki? Cumhurbaşkanı eğer seçimlerin yenilenmesi talebinde bulunursa, bu aynı anda Meclis'le beraber seçimlerin yenilenmesi talebidir. Meclis böyle bir talepte bulunursa, bunlar fesih değildir, yenilenme talebidir. O da belli bir orana ulaşacak. O oranı yakalamadığı sürece Meclis böyle bir seçimin yapılmasını isteyemez ve yenilenir. Bu bir fesih değildir. Aynı gün ikisi de yapılır. Bunun oranı ne? Meclis 5'te 3 oranına ulaştığı takdirde seçimlerin yenilenmesini isteyebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle bunlar aynı gün yapılır. Cumhurbaşkanının istemesi halinde yine aynı gün yapılır." diye konuştu.

"ANAYASADA BU İŞLER KOLAY OLMAYACAK"

Anayasanın sıradan bir olay olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii ki anayasada bu işler kolay olmayacak, zor olacak. Şu 15 yıllık süreçte anayasa değişikliği yapamadığımız için birçok şeyde hep sıkıntıya girdik. Eğer bu kolay olsa, o zaman anayasa değişikliği bu kadar kolay olduğuna göre bakarsın boyacı küpüne döner. Bu böyle olmaz tabii ki. Bir kanun düzenlemesi değil. Anayasa düzenlemesi tabii ki farklı olacak, tabii ki zor olacak. Bu zorluğu aşabilmek için de eğer kendine dayanışma halinde bir ortak bulabildiğin takdirde o zaman da bu süreci aşmak çok daha kolay olacak." dedi.

Erdoğan, seçimin 5 yılda bir yapılacağını hatırlatarak, Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin şu detayları anlattı:

"Beş yılda bir diyelim ki 100 bin kişi bir aday belirledi. Beş yılda bir seçim yapılacağı için o seçim günü geldiğinde, o seçim gününde halk 100 bin imza ile aday gösterebilir. Halkın bugüne kadar böyle bir yetkisi yoktu. Ama o ilan edilen gün var ya? O ilan edilen günde 100 bin imza ile vatandaş kendisi adayını çıkarabilir. İlla iş yani partilerin tasarrufunda olmayacak. Halk da bağımsız olarak adayını o ilan edilen zaman geldiğinde çıkarıp gösterebilir. Zaten biz şimdi biliyoruz artık. Beş yılda bir bu seçimler yapılacağı için her şey yerli yerine oturacak. Amerika'da nasıl biliyor şu tarihte başkanlık seçimi yapılacak, Türkiye'de de artık bilinecek ki şu tarihte Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. O tarihte benim vatandaşım da 100 bin imza ile kendi adayını çıkarıp, gösterme hakkına sahip olacak."

"YENİ SİSTEMDE BAŞBAKAN YOK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun değişikliği eleştirirken dile getirdiği "Başbakan ile Cumhurbaşkanı ayrı partilerden olursa, ne olur?" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Oraya şöyle bir açıklama getirmemiz lazım. Hani diyorum ya dersini çalışmamış. Burada da hala bu dersi çalışmadığı çok net ortada. Bir defa başbakanlık, cumhurbaşkanlığı... Peki niye başkan yardımcılığını anlatıyorsun? Bir de onu anlatıyor. Bir defa başbakanlık, cumhurbaşkanlığı birleştiriliyor, sadece cumhurbaşkanı oluyor." dedi.

“HÜKÜMETİ SEÇME YETKİSİ DOĞRUDAN MİLLETE VERİLİYOR"

Hükümeti seçme yetkisinin doğrudan millete ait olduğunu vurgulayan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise "Sizin yetkileriniz elinizden alınıyor." dediğini söyledi.

"Tam aksine hükümeti seçme yetkisi doğrudan millete veriliyor. Milletvekilleri ikide bir böyle bu yollara tevessül edemeyecek. Beş sene diyor ya, 5 sene bunun için. Öyle ikide bir erken seçim, şu bu yok öyle şey. Bu istikrarı getirecek. İstikrar ve güven bir ülkede olursa o ülke sıçrar ve süratle de kalkınmaya gider. Milli irade ve millet egemenliği bu düzenlemede esastır. Milletin iradesi neyi gerektiriyorsa, 'egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir' diyoruz ya onun gereği burada yapılıyor. Dinamik ve dönüşümcü bir modele kavuşuyoruz. Bir defa işlevi çok çok seri, karar alma süreçleri çok çok seri, dönüşümcü bir yapısı var. Bürokratik oligarşide çok çektik. Onları aşma noktasında çok çektik, fakat başkanlık sisteminde bir defa bürokratik oligarşi oluşamayacak, o zemini, fırsatı bulamayacak. Niye? Güçlü bir Cumhurbaşkanlığı Sistemi var. Orada gereğini yapar, yoluna da devam eder. Çünkü reformların süratle hayata geçirilme şansını yakalıyorsunuz. Şu andaki yapıda bu yok."

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13