UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BU KÖYDE TELEFON YASAK SEBEBİNE ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ!

Amerika'nın Virginia bölgesinde bulunan bir köyde her türlü kablosuz elektronik alet yasak.

BU KÖYDE TELEFON YASAK SEBEBİNE ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ!

Amerika'nın Virginia bölgesinde bulunan bir köy, günümüz dünyasında ütopik sayılacak bir gerçekliği yaşıyor.

Green Bank köyünde, her türlü kablosuz elektronik alet tamamen yasaklanmış durumda. Köyde kimsenin cep telefonu yok, WiFi ve mikrodalga fırın kullanmak da yasak.

Buranın WiFi’sız bir ütopyaya dönüşmesinin arkasında dev Green Bank Teleskopu yatıyor.

Green Bank Teleskopu dünyanın en büyük, tamamıyla yönlendirilebilir radyo teleskopu. Aynı zamanda “dünya üzerindeki en büyük hareket ettirilebilir cisim” olma özelliğini de taşıyor.

Green Bank, Batı Virginia’da bulunan Ulusal Radyo Astronomi Gözlem Evi’nin (National Radio Astronomy Observatory-NRAO) bir parçası olarak görev yapıyor.

Gözlemevinin çalışma mekanizmasını etkilememek için de yaklaşık 34.000 kilometrekarelik bir alan “Ulusal Radyo Sessizlik Bölgesi” olarak ilan edilmiş. O yüzden cep telefonu başta olmak üzere kablosuz elektronik aletler birincil tehlikeyi oluşturuyor.

Teleskopa bir zarar gelmesin diye yapılan bu WiFi, cep telefonu kısıtlamaları Green Bank’te ilginç bir insan topluluğunu bir araya getirmiş.

Vücudu elektromanyetiğe aşırı duyarlı bazı insanlar (EHS) görünmez dalgalarla sarılı modern toplumumuzdan kaçıp buraya yerleşmişler. Çünkü onlar için elektromanyetik alanlar yaşanamaz yerler. Bu yüzden modern dünyadan göç edenler soluğu burada alıyor.

Diane Schou da toplamda 147 sakini olan bu köyde yaşayan biri ve elektromanyetiğe aşırı şekilde duyarlı. Slate‘e anlattığına göre 2007’de kocasıyla bu köye yerleşene kadar hayatı tam bir işkenceymiş. 2002’de evlerinin yakınına kurulan bir WiFi sağlayıcının ardından vücudunda şiddetli ağrılar duymaya başlamış: “Aşırı derecede yorgundum ama geceleri de uyuyamıyordum. Kaşıntılarım vardı, saçım dökülüyordu ve cildim kırışıyordu. Yediğim bir şeydendir veya yaşlanıyorumdur diye düşündüm.”

Ardından olanları cep telefonlarına, sinyal kulelerine bağlamaya başlamış: “Başıma bir ağrı giriyor ve ardından birinin cep telefonu çalıyordu. “Diane Schou buraya yerleşen ilk “elektromanyetiğe duyarlı” kişilerden biri.

EHS, yani elektromanyetiğe aşırı duyarlılık, kendini başka başka belirtilerle gösterebiliyor. Baş ağrısı, yorgunluk, uyuyamamalar, deri sorunları, kaslarda ağrılar, kaşıntılar, kusmalar gibi kişiden kişiye değişiklik gösteren semptomları var. Green Bank’e yerleşenlerden bazıları için daha önce kanserden bile şüphelenilmiş.

Bölgenin ne kadar daha bu “Sessiz Bölge” özelliğini koruyabileceği ise merak konusu. Köyde yaşayanlar bir süre sonra buranın da kirleneceğini düşünüyor.

Green Bank Teleskopu ise, 2021 yılına kadar, dünya dışı varlıklara dair işaretler üzerine yapılan, gelmiş geçmiş en büyük araştırmaya katkı sağlamaya devam edecek.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERköyde cep telefonu yasak