UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ALİ EYÜBOĞLU: beIN MEDİA GROUP'TAN TÜRK DİZİLERİ İÇİN YENİ KANAL

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değindiler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

ALİ EYÜBOĞLU: beIN MEDİA GROUP'TAN TÜRK DİZİLERİ İÇİN YENİ KANAL

ALİ EYÜBOĞLU - MİLLİYET

KATAR’LI BEIN MEDIA’DAN TÜRK DİZİLERİNE TV KANALI

Düne kadar biri, “Gün gelecek Türk dizileri dünya televizyonlarının can simidi olacak. Kanallar Türk dizilerini yayınlamak için yarışacak” diye öngörüde bulunsaydı kimse inanmazdı ona, ama tablo ortada...

Türk dizileri dünyanın onlarca ülkesinde insanları ekran karşısına çekmeye devam ediyor...

Dünyada Türk dizilerine olan bu ilgi sonunda şunu da sağladı. 

Pek yakında sadece Türk dizilerini yayınlayacak televizyon kanalı açılacak.

Katar’ın başkenti Doha’da açılacak sadece Türk dizisi yayınlayacak kanal.

Kim mi yapacak bunu?

Digiturk’ü satın alan BeIN Media Group...

Türk dizi kanalı, Katar’ın başkenti Doha’dan Ortadoğu ve Arap ülkelerine yayın yapacak. BeIN Media Group, açacağı kanalda ekrana getireceği Türk dizilerini Arapça dublajla yayınlayacak.

ALLAH BÜTÜN İYİLERE BENGÜ ŞANSI VERSİN!

Bengü, uçakta verdiği pozun altına şöyle yazdı Instagram hesabında:

“2017 bana iyi geldin... Bana aşkın getirdin... Gezmediğim kadar yer gezdim... Konser üstüne konser verdim... Şükürler olsun... Şimdi en güzelinden 2018 de gelsin bakalım.”

Aşk, iş, para ve bol seyahat... “Duydukları hoşuna gitsin ki bir daha gelsin” parolasıyla fal bakanların bile, “İnandırıcı olmaz” diye peş peşe söylemekten çekineceği her şey Bengü için gerçekleşti. Darısı hepimizin başımıza.

STAND UP YILDIZI GİBİ MİLLETVEKİLİ

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Bütçe Görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmayla sosyal medyanın gözdesi oldu.  Son günlerde beğendikleri için birçok insanın sosyal medya hesaplarından paylaştığı Basmacı’nın konuşmasını defalarca dinleyip, notlar aldım. İşte Basmacı’nın, icraatlarını beğenmediği bazı bakanlıklara ilgili söyledikleri:

“Çocuklar, elementleri ‘GORA’ filminden, Osmanlı’yı ‘Hürrem Sultan’ dizisinden, Türk tarihini ‘Diriliş’ dizisinden öğrenirlerse sıkıntı yok. Milli Eğitim’e gerek kalmadı.

Evlenme programları var. Zaten boşanmak kolay. Bir SMS attın mı bitti! Ne gerek var Aile ve Sosyal Sorumluluk Bakanlığı’na?

Çalışma Bakanlığı... Adına bak, adına... Çalış-ma!.. Çalışmamaya devam ettiği için Çalışma Bakanlığı’na da gerek yok.”

Basmacı’nın vücut dilini kullanması, sözcük vurguları ustaca... Mesleği inşaat mühendisliği, ama Basmacı konuşurken, bir şov dünyasının arayıp bulamadığı yazarı ve stand up yıldızı vardı sanki karşımda.

“Abartıyorum; çünkü anlaşılmak istiyorum” demişti ya Franz Kafka; sayın vekil bu konuşmayla onu bile solladı valla!

Basmacı, gerçekleri, yalan yanlışla süsleyip satma konusunda bayağı usta.

“Muhteşem Yüzyıl”ı “Hürrem Sultan” yapmak, yalan çıkan “GORA’daki element esprisi ders kitabına girdi” haberini gerçek gibi sunmak, boşanmak kolay değilken, evliliklerin bir SMS’le bittiğini satmak da bir maharet!

GÜNÜN SÖZÜ

“Güneş varken,

yıldızlar görünmez.”

 

SİNA KOLOĞLU - MİLLİYET

İSPANYA’DA KONUŞULAN YERLİ DİZİ

Biz, Kore’den senaryo ithal ediyoruz. Diğer yandan ihracat da mevcut.

İspanya’nın Telecinco kanalı, Ay

Yapım imzalı ‘Son’ dizisinin formatına

çektiği ‘El Accidente’le olay yaratmış.

Dizi, aralık ayının ilk haftalarında yapılan değerlendirmeye göre, Avrupa’nın Twitter aleminde en çok yorumlanan projesi

olmuş. Diziyle ilgili, 5 bin tweet atılmış. Proje, İspanya’da kasımda başladı. 13 bölüm oynayacak ve 90 dakika... Lucia rolüyle Inma Cuesta (Aylin) ve Jose rolünde Quim Gutierrez (Selim) pek seviliyorlarmış.

'KARA SEVDA'YA ÖDÜL GELDİ, SATIŞ ARTTI

‘Telenovela’ dalında Emmy ödüllü ‘Kara Sevda’nın satışları da iyi gidiyor. Diziyle yeni tanışan ülkeler; Mozambik, Angola (Bu ülkeninde bu alanda iddialı dizileri var) Slovenya, Fas ve Kamboçya... Projenin, 74 ülkeye satıldığı söyleniyor.

'CENNET'İN GÖZYAŞLARI' REVAÇTA

‘Cennet’in Gözyaşları’, Balkanlar’da

revaçta. Bulgaristan (BTV kanalı), Romanya (Happy Channel), Litvanya ile Letonya (SIA kanalı), Kosova (Koha TV) ve Gürcistan (Rustavi 2 Kanalı), Türk dizilerinin iyi müşterileri.

'AVCI' BAŞKA BAHARA

Ekranın efsane dizisi ‘Ezel’in yazarı Kerem Deren’le yönetmeni Cem Karcı’yı yeniden buluşturan ‘Avcı’ dizisinin hazırlıklarının sürdüğü yazılmıştı. Projede, Barış Falay’la Burçin Terzioğlu’nun birlikte oynayacakları ve 2018 mart ayında Kanal D’de yayınlanacağı öne sürülmüştü. Sordum, dizi eylül ayına ertelenmiş. Hatta yönetmenin başka projeler için görüşmeler

yaptığı kulağıma gelenler arasında.

 

OYA DOĞAN - VATAN

2018’DE DİZİ TUTTURMA FORMÜLLERİ

Yepyeni bir yıldan herkese merhaba! Yeni yıl umut demek, mutluluk demek. İnşallah bu sabah yüzünüz gülümseyerek uyanmışsınızdır. Yeni yılın ilk günü artık klasikleşen bir yazıyla karşınızdayım. Her yıl aynı yazıyı küçük revizyonlarla yazmaya devam edeceğim. Çünkü değişen pek bir şey olmuyor. 2017’de ekran adına çok iyi bir yıl olmadı. O nedenle 2018’de benzer şeyler yaşanmasın diye naçizane birkaç öneride bulunacağım. Unutanlar için yeniden hatırlatalım istiyorum. Çünkü bu maddeleri uygulayıp dizi batırma şansınız neredeyse imkânsız. Yoksa yazıda kolaya kaçmadım. Umarım on binlerce insanın ekmek yediği, umutlarını bağladığı dizi sektöründe bu sene doğru kararlar verilir.

Gündemi takip edin, ülkede yaşananların insan psikolojisi üzerine etkisini araştırın. Projelerinizde güncel kalırsanız izleyiciyi yakalarsınız. 2017’de gündemi takip edenler kazandı. İnanmıyorsanız, Savaşçı ve Söz’ün reytinglerine bakın!

Bir dizi projesi seçerken büyük insanların küçük hesaplarına değil, küçük insanların büyük hayallerine odaklanın. Çünkü satın alma gücü düşük bir ülkede en çok alınan şey hayallerdir. İnsanlara hayal satarsan kazanırsın.

Basit ama yeni… Yeni ama basit hikâyelerin peşine düşün. Bilmece soracağım derken kendisi bilmeceye dönüşen işlere itibar etmeyin. Basit hikâyeyi karmaşıklaştırarak anlatmak kimseyi entelektüel yapmıyor. Unutmayın, sektöre değil izleyiciye dizi yapıyorsunuz. Klişeden korkmayın, klişeyi nasıl farklı anlatacağınıza odaklanın.

Bu senenin moda tabiri “farklı” kelimesiydi. Herkes farklı proje istiyordu. Ancak ekranda birbirinin aynı işleri yapmaya devam ettiler. Farklılık nerede anlamadık. Umarım bize de farklı ne demek anlatabilecekleri bir yıl olur. Bu yıl farklılığı anlatabilen tek dizi Ufak Tefek Cinayetler’di. Çünkü aslında klişeydi ama klişeyi farklılaştırmayı başardılar.

2017’nin en büyük sorunu hikâyelerin açılmamasıydı. Daha doğrusu şahane görüntüler izledik ama konuya bir türlü giremedik. Bütünlük en büyük eksikti. Kimsenin buna tahammülü yok. Türk izleyicisi bir soru sorar. Bunu karşılayan dizi başarılı olur. “Ben olsam ne yapardım?” sorusunu seyirciye sordurup reyting sonuçlarınıza bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Kendinize sürekli starın proje olduğunu hatırlatın. Projenizi starlaştırın, iyi oyuncuları oynatın ve iyi bir yönetmenin bir projeye ne kadar çok şey katacağını unutmayın.

Reyting aletlerinin Twitter, Instagram kullanıcılarının evinde olduğunu zannetmeyin. Twitter başka şey, reyting aleti başka… Eğer söylediğimden şüphe ediyorsanız, istatistiklerden Türkiye’de kaç kişinin evinde bilgisayar ve internet olduğuna bakın. Akıllı telefon kullanımı çok yüksek olmasına rağmen etkinlik yaratımı çok yüksek değil! O nedenle Twitter’ın sizi manipüle etmesine izin vermeyin. Ama sosyal medyayı da yok saymayın. Sosyal medya kullanıcılarının dizinizin karakterlerinin derinleşmesi için yaptığı eleştirileri dikkate alın.

Prodüksiyondan kısılmasına izin vermeyin. Çünkü karakterinizi yaşatacağınız ev, giydireceğiniz kıyafet, bindireceğiniz araba ve karşısında muhatap olacağı figürasyon projenizin gerçekçiliğini artıracak. Ama prodüksiyonu abartıp gözümüze de zenginliği sokmayın!

Dizinizi mutlaka oluşturduğunuz denek gruplarına izletin ve eleştirilerini dikkate alıp düzeltmeler yapın.

İlk bölümün günahı olmaz klişesinden vazgeçin. Eğer riski göze alıp ilk bölümden önce 3 ya da 4’üncü bölümü çekerseniz ilk bölümü çektiğinizde her şey daha profesyonel görünecek.

Prototipinizi el yordamıyla oluşturmak yerine, izleyici kitlenizin kim olduğunu araştırın. Hedef kitlenizin size ulaşabileceği saat ve günde yarışa katılırsanız başarısız olma şansınız çok düşük.

Mutlaka pilot şehirler seçip “İzleyici ekranda ne görmek istiyor?” başlıklı bir araştırma yaptırın. İnanın siz bile inanamayacaksınız. Deneme yanılma metoduyla milyonlar batıracağınıza, az para harcayarak projelerinizi nasıl tutturduğunuza… Çünkü seyircinin gözünde her kanalın farklı bir duruşu var. Haliyle o kanaldan beklentisi de o türe dair oluyor. Eğer rakip kanalda o iş tuttu, ben de yapıp pastadan pay alayım derdine düşerseniz işleri ancak çabuk tüketirsiniz. Ama seyircinizin sizin kanalınızdan beklentisine odaklanırsanız başarılı olursunuz.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13