UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SNAPCHAT ÇALIŞANLARI KULLANICI BİLGİLERİNE İZİNSİZ ERİŞMİŞ!

SnapLion olarak isimlendirilen bir araç yardımıyla kullanıcıların verilerine erişildiği belirtilirken yaşanan bu veri ihlalinden kaç kullanıcının etkilendiği ise bilinmiyor.

SNAPCHAT ÇALIŞANLARI KULLANICI BİLGİLERİNE İZİNSİZ ERİŞMİŞ!

Snapchat çalışanlarının kullanıcılarının konum bilgilerine, kaydedilen Snap’lerine, telefon numaralarına ve e-posta adreslerine izinsiz olarak erişim sağladığı ortaya çıktı. Motherboard‘un haberine göre, Snapchat SnapLion isimli bir araçtan yararlanarak söz konusu bilgileri görüntüleyebildi. SnapLion’ın yol açtığı gizlilik ihlâlinin ölçüsü şu an için bilinmiyor. Haberde görüşlerine başvurulan eski bir Snapchat çalışanı, aracın birkaç defa kullanıldığını dile getirdi.

 

Motherboard ekibi, SnapLion’ın varlığını doğrulamak için dört eski Snapchat çalışanının yanı sıra hâlâ şirkette olan bir çalışanla da konuştu. Eski çalışanlardan ikisi SnapLion’ın uzun yıllar öncesinde kullanıldığını belirtirken, mevcut kullanım durumu konusunda bilgilerinin olmadığını ifade etti. Motherboard’un ulaştığı e-postalar, bir Snapchat çalışanının SnapLion’ı yasal bir gereksinim yokken kullandığını gösteriyor. Snapchat’ten henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmiş değil.

 

Olayda Snapchat çalışanlarının SnapLion erişiminin kolaylığı da dikkat çekiyor. Farklı departmanlarda görev yapan çok sayıda kişinin farklı amaçlarla SnapLion’dan yararlanabildiği görülüyor.

Snapchat SnapLion benzeri araçlar kullanan tek platform değil. Bu tarz araçların kötüye kullanımının örneklerine de daha önce rastlanmıştı.


Facebook geçtiğimiz yıl kadınları takip etmek için kişisel verileri kullanan bir güvenlik mühendisinin işine son vermişti. Snapchat’in söz konusu kullanıcılarını işten çıkarıp çıkarmadığı bilinmiyor. Ancak Snap tarafından Motherboard’a verilen bilgiye göre, şirket politikası gereği bu tarz ihlâllerde çalışanların işine son veriliyor.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSNAPCHAT