UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FLAŞ! DERSHANELERİN KAPATILMASIYLA İLGİLİ GERİLİM GAZETE SÜTUNLARINA NASIL YANSIDI? KİM NE YAZDI?

FLAŞ! DERSHANELERİN KAPATILMASIYLA İLGİLİ GERİLİM GAZETE SÜTUNLARINA NASIL YANSIDI? KİM NE YAZDI?

FLAŞ! DERSHANELERİN KAPATILMASIYLA İLGİLİ GERİLİM GAZETE SÜTUNLARINA NASIL YANSIDI? KİM NE YAZDI?

Köşe yazarlarının 'dershane' yorumları kaldığı yerden devam ediyor. İşte dershane konusuna değinen yazarlar...

Dershanelerin kapatılmasına her geçen gün toplumun büyük bir bölümünden çığ gibi büyüyen tepkiler devam ediyor. Bugünkü köşe yazılarında en çok dikkat çeken ise Zaman'dan Ekrem Dumanlı'nın yazısı oldu. Dumanlı, Başbakan Erdoğan'a açık mektup yazıp durumu tüm açıklığıyla izah etti. Hürriyet'ten Ahmet Hakan hükümete yakın yazarların tutumuna değinirken; Taraf'tan Mehmet Baransu ise, Başbakan'ın ATV'deki programda söylediği sözlerin ne anlama geldiğine açıklık getirdi.

KİMLER NE YAZDI?

İDDİA BİR: Eğer “Dershaneleri kapatıyoruz” diyen hükümet, “Tayyip Erdoğan hükümeti” değil de mesela “Kemal Kılıçdaroğlu hükümeti” olsaydı... Bugün AK Parti’nin ideolojik olarak destekçisi olan kalemlerden dershanelerin faziletlerini okuyor olacaktık. Demediklerini bırakmazlardı o kalemler hükümete... “Tepeden inmeci” derlerdi, “Sen ne hakla benim dershanemi kapatıyorsun” derlerdi, “Ben yaptım oldu ile bu işleri çözemezsiniz” derlerdi, “Dershaneler bir sonuçtur” derlerdi... Kısacası şanlı bir dershane direnişi başlatırlardı.

Ahmet Hakan / Hürriyet

***

Erdoğan’ı zorlayan bir şeyler mi var diye merak ediyorum. ATV’deki canlı yayında gözlerden kaçan bir cümlesi oldu. “Ve biz kalkıp da, yani bütün bu eğitimi, kalkıp da sadece Cemaat’in derneklerine veya kurumlarına teslim etmek gibi bir durumun içerisinde olamayız. Asıl bunun hesabını bize sorarlar.” Bu cümlenin, ‘Cemaat’in payı yüzde 25’ sözleriyle çelişkisi bir yana, doğrusu “Erdoğan’a bu konuda hesap soracak kim” diye çok merak ediyorum. Sizi bu kadar kim korkuttu? Hesabı soracak kim ya da kimlerse, kendisine yalan söylüyor; “Dershanelerin yüzde 75’i dönüşümü istiyor, sadece yüzde 25 karşı” deniyor, üç bin dershanenin tamamı çıkıp “karşıyız” diye basın açıklaması yapıyor.

Mehmet Baransu / Taraf

***

Sayın Başbakanım,

Lütfen manzarayı bihakkın görün, goygoycu arkadaşların, alkışçı meslektaşların hakperestlikten uzaklaşarak her icraatınızı tezahürat coşkusuyla kutsaması yanıltıcı olabilir. Aslında o kardeşlerim bu yaptıklarıyla size fayda değil zarar veriyor; çünkü kardeşlik hukuku, eğriye eğri, doğruya doğru demekten geçiyor. Bugünkü manzara aynen şöyledir: Hiç kimsenin makul bulmadığı kanun zoruyla dershane kapatma/dönüştürme, halkın yüreğinde derin bir yara açmaktadır.

Ekrem Dumanlı / Zaman

***

Ancak hepimiz biliyoruz ki orta eğitim kurumlarında "sınav sorusu çözümüne yönelik" bir eğitim verilmiyor. Bu nedenle de yıllar içinde dershane sektörü büyüdü ve sınava giren öğrenci sayısının artmasıyla da orta eğitimde alınan bilgiler, beceriler hatta "müfredat" ikinci plana düştü. Bunun nedeni de dershaneler değil devlet. Devlet bu süreci değiştirmek için bugüne kadar hiçbir şey yapmadı. Üstelik dershane sistemine de lisans vererek bu sistemi meşru kıldı.

Ali Atıf Bir / Bugün

***

Beni asıl ilgilendiren, böyle bir kavgada “o kavgayla hiç ilgisi olmayan” yüz binlerce gençle, öğretmenin hayatının da hoyratça ve aldırmazca sarsılması. Hükümetin, “siyasi hasım” olarak gördüğü bir Cemaati “bitirmek” için eğitim gibi hayati bir alanda bile plansız programsız hamleler yapabilmesi. Son 11 yılda eğitim sisteminde tam 13 temel değişiklik yapılmış, 5 eğitim bakanı değişmiş… Siyaset ve iktidar için her şey mubah mı? Galiba mubah bu ülkede.

Sanem Altan / Vatan

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13