UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN! FACEBOOK ÜZERİNDEN ŞAŞIRTAN DOLANDIRICILIK!..

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN! FACEBOOK ÜZERİNDEN ŞAŞIRTAN DOLANDIRICILIK!..

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN! FACEBOOK ÜZERİNDEN ŞAŞIRTAN DOLANDIRICILIK!..

Facebook dolandırıcılığı son 1 ayda yüzde 90 oranında arttı. Ele geçirdikleri hesaptaki kişilerin akrabalarıyla sohbete geçen dolandırıcılar telefon numarası üzerinden online ödeme yoluyla ayda 20 milyon lirayı cebe atıyorlar.

Sınır tanımayan dolandırıcılar şimdi de Facebook’tan ‘eş-dost’ görünümüne bürünerek ceplerini doldurmaya başladı. Hack’ledikleri hesaptaki kişinin listesinden akraba ve yakınlarıyla geçmiş mesajları tarayarak sohbete geçen dolandırıcılar koyu bir muhabbetin ardından ‘Hediye çeki göndereceğim’ vaadiyle kişilerden önce faturalı bir telefon numarası vermesini istiyorlar.

Ardından ‘Ne de olsa akrabam, dostum’ düşüncesiyle karşı tarafa güvenerek gönderilen mesajı ‘evet’ diye yanıtlayan kişilerden kesilen para dolandırıcının hesabına geçerken, dolandırılan kişinin de telefon faturasına yansıyor.

YAŞLILARI SEÇİYORLAR

STAR’a konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Arif Baltacı, Facebook dolandırıcılarının yöntemini şöyle anlattı: “Öncelikle dolandırıcılar ile GSM firması arasında yapılan sözleşme mevcut. Dolandırıcılar genelde yaşlı insanların kimlik bilgilerini ele geçirerek GSM firmasından 7979 gibi bir mesaj hattı ediniyor. Yine yaşlı kişiye ait bir banka hesabı çıkarılıyor.” Bir kullanıcının Facebook hesabının çeşitli yollarla hack’lendiğini ifade eden Arif Baltacı, sözlerine şöyle devam etti:

KREDİ KARTI SIFIRLANIYOR

“Hesabını ele geçirdikleri kişilerin daha önce mesajlaştığı kişiler ile ilgili konuşma geçmişleri okunarak karşıdaki kişi hakkında bilgi ediniliyor. Mesajla kişiye ulaşarak karşılıksız olarak hediye çeki, ödül, laptop gibi şeylerin verileceği söylenerek bu sebeple gönderilen mesaja ‘evet’ yazarak onay vermesini ya da kredi kartı bilgilerini kendisine ulaştırması isteniyor. Eğer kişiler bu mesaja onay verip EVET yazarak cevaplarlar ise faturalı hatları üzerinden mesajda bildirilen bedeller her ay kesilmeye başlanıyor.

GSM firması ile genelde yaşlı kişilerle yaptığını zannettiği sözleşme gereğince parayı dolandırıcıların kullandığı hesaplara iletiyor. Yaşlılar ise bu durumdan bihaber ve mahkemeye çıktıklarında bilmediklerini söyleyince de yapılabilecek birşey kalmıyor. Ya da kredi kartı bilgileri istenerek kredi kartıyla genelde yabancı siteler üzerinden veya yabancı ülkelere ait IP numaralarından kredi kartı limiti doldurulana kadar para çekimi yapılıyor.”

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERfacebook  dolandırıcılık