UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CİZRE'YE YÜRÜMEK İSTEYENLERE POLİS MÜDAHALESİ!..

CİZRE'YE YÜRÜMEK İSTEYENLERE POLİS MÜDAHALESİ!..

CİZRE'YE YÜRÜMEK İSTEYENLERE POLİS MÜDAHALESİ!..

ŞIRNAK'ın sokağa çıkma yasağı süren Cizre İlçesi'ne bugün gitmek üzere yola çıkan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı karşılamak ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Şırnak merkez ile Silopi İlçesi'nden yola çıkarak yürümek isteyen gruplara önlem alan güvenlik güçleri müdahale etti.

Şırnak merkezde, Sabah erken saatlerde DBP ve HDP binalarının önünde toplanan gruplar, Cizre'deki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için yüzlerce araçlık konvoyla ilçeye gitmek üzere yola çıktı. Maden Afet Konutları mevkiinde, polis zırhlı araçlarla barikat kurarak yürüyen grupların geçmesini engelledi. Şırnak Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan, polis amirleri ile yaptığı görüşmede halkın geçişine izin verilmesini istedi. Ancak güvenlik güçleri bunun yasak olduğunu belirterek, kalabalığın geçişine izin vermeyeceklerini söyledi.

Polis engellemesi üzerine kalabalık, boş arazilerden Cizre'ye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyen kalabalık, polisin arkalarından gelmesini engellemek için de yollara taş ve araç lastikleri ile barikat kurdu. Türkçe ve Kürtçe, 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Direne direne kazanacağız', 'Yaşasın Cizre direnişi' sloganları eşliğinde yaklaşık iki kilometre yürüyen kalabalığa, TOMA ve zırhlı araçlar ile müdahale edildi. Polisin basınçlı su ve biber gazı ile müdahale ettiği kalabalık, taş ve sopalarla polise karşılık verdi. Yaşanan olaylar sırasında iki ayrı tarlada yangın çıktı.

Kalabalık gruptan bir kısım Cudi Dağı'ndan Cizre'ye doğru yürüyüşlerine devam ederken, bir kısmı ise Maden Konutları'ndaki araçlarına geri döndü. Şırnak'tan gelerek, Güçlükonak ilçesi üzerinden başka illere gitmek isteyen araçlara ise kontrolü bir şekilde izin verildi.

Kalabalık arasından çıkan ve adı öğrenilemeyen bir kadın, güvenlik önlemleri alan polislerin yanına gelerek Kürtçe yaptığı konuşmada, "Vallahi biz birbirimizi öldürsek de birbirimizden kopamayız. Birbirimiz bitiremeyiz. Birbirimizle barış yapalım. Yüzlerce, binlerce, milyonlarca memurunuz var aramızda, bizim sizin aranızda var. Yakında okullar açılıyor. Öğretmenler buraya gelmiyor. Biz birbirimizin kardeşiyiz. Yüzlerce, yüz binlerce erkek ve kızlarımız birbiri ile evlenmişlerdir. Bizim kanımız birbirine karşımış. Biz birbirimizden kopamayız. Biz birbirimizin kardeşliğini istiyoruz. El ele verelim bu topraklara barış getirelim" dedi.

BASINÇLI SU VE BİBER GAZI İLE MÜDAHALE

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden de kalabalık gruplar, Cizre'ye gitmek istedi. İlçe çıkışındaki otogar civarında, zırhlı araçlar ve TOMA'larla güvenlik önlemi alan polis ekipleri, kalabalığın önünü kesti.

Araçların geçişine izin verilmeyeceği yönünde uyarı anonsu yapılması üzerine vatandaşlar, araçlarından inerek İpek Yolu'nda oturma eylemi yaptı. Bir süre oturan kalabalık grup, daha sonra Cizre’ye doğru yürüyüşe geçince polis TOMA'lardan basınçlı su ve biber gazları ile müdahalede bulundu. Polis, geçiş yapmak isteyen bazı araçlara da tazyikli su sıktığı görüldü.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcizre  dağ  pkk  terör  polis  müdahale