UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BİLİM ADAMLARI VÜCUDUN İÇİNDE HAREKET EDERKEN KANSERLİ HÜCRELERİ SÜPÜREN SÜNGER BENZERİ BİR CİHAZ GELİŞTİRDİ!..

BİLİM ADAMLARI VÜCUDUN İÇİNDE HAREKET EDERKEN KANSERLİ HÜCRELERİ SÜPÜREN SÜNGER BENZERİ BİR CİHAZ GELİŞTİRDİ!..

BİLİM ADAMLARI VÜCUDUN İÇİNDE HAREKET EDERKEN KANSERLİ HÜCRELERİ SÜPÜREN SÜNGER BENZERİ BİR CİHAZ GELİŞTİRDİ!..

Farelerde denenen cihazın kanserli hücrelerin yayıldığı hastalarda doktorlar için bir erken uyarı sistemi olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Cihazın ayrıca kanserli hücrelerin vücutta yeni tümörler oluşturabilecekleri başka yerlere sıçramasını da engellediği tespit edildi.

İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı kanserden kaynaklanan her 10 ölümün dokuzunun hastalığın vücudun farklı kesimlerine yayılmasıyla gerçekleştiğini söylüyor.

Beş milimetre kalınlığında tıpta kullanımı onaylanmış bir "biyolojik malzemeden” yapılan cihaz göğüs kanserli farelerde denendi.

Deneylerde cihazın karın bölgesindeki yağın ya da derinin altına koyulmasıyla vücutta dolaşan kanserli hücreleri emdiği görüldü.

Cihaz, tümörden kopan kanser hücrelerinin hastalıkla mücadele eden bağışıklık hücreleri tarafından çekildiği doğal süreci taklit ediyor.

Bağışıklık hücreleri vücudun yabancı maddelere verdiği tepkiyi verip, cihazın üzerinde bir tür kamp kuruyor ve kanserli hücreleri kendisine çekiyor.

Yayılma hızı düştü

Uzmanlar cihazın yerleştirildiği ve yerleştirilmediği farelerdeki kanserli hücre sayısını ölçtüklerinde cihazın kanserli hücreleri yakalamasının yanı sıra vücudun diğer bölgelerindeki kanser hücresi sayısını da düşürdüğünü tespit ettiler.

Araştırmacılar uzun süredir metastaz olarak da bilinen kanserin yayılmasını erken aşamada tespit etmenin yollarını arıyor. Ancak kan dolaşımına giren kanserli hücrelerin hem sayısı az, hem de tespiti zor.

Çalışmanın yapıldığı Michigan Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Bölümü'nden Lonnie Shea kısa süre sonra insanlar üzerindeki denemelere de başlanacağını söyledi.

Shea ayrıca kanserin yayılmasının erken aşamada tespit edilmesi durumunda neler yapılabileceğini görmek için hayvanlar üzerindeki çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı'ndan Lucy Holmes da "Kanserin ilerlemesini durduran yeni yöntemlere acilen ihtiyacımız var. Bu cihaz şu ana dek sadece farelerde denendi ama alınan sonuçlar cesaret verici. Bir gün hastalarımızda kanserin durdurulmasında rol oynayabilir" dedi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERkanser  tedavi  icat  buluş  bilim  hastalık