UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

GENEL İŞSİZLİK ORANLARI TAHMİNİ RAKAMLARI AÇIKLANDI! İŞSİZLİK ARTACAK MI YOKSA AZALACAK MI?

GENEL İŞSİZLİK ORANLARI TAHMİNİ RAKAMLARI AÇIKLANDI! İŞSİZLİK ARTACAK MI YOKSA AZALACAK MI?

GENEL İŞSİZLİK ORANLARI TAHMİNİ RAKAMLARI AÇIKLANDI! İŞSİZLİK ARTACAK MI YOKSA AZALACAK MI?

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, genel işsizlik oranının yüzde 9,5’e, tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 11,8’e yükseleceğini tahmin etti. Merkez yatırımdaki sıkıntılara da dikkat çekti.

İşsizlik rakamları konusunda, yerinde tahminleriyle bilinen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, resmi olarak yakında açıklanacak 2015 yılı Haziran ayı istihdam verilerine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

0,4 puanlık artış olur

"Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri"yle ilgili haziran çalışmasını tamamlayan Merkez, işsizliğin, geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan, bir önceki aya göre de 0,2 puan artarak yüzde 9,5 olacağını bildirdi. Tarım dışı işsizlikte ise geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan, bir önceki aya göre 0,4 puan artışla yüzde 11,1 olarak gerçekleşecek. Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan, bir önceki aya göre 0,1 puan artışla yüzde 12,4 olacak.

Sanayi istihdamı 5,4 milyon kişi

İstihdam oranının yüzde 47,2, sanayi istihdamının da 5 milyon 427 bin kişi olacağı tahmini yapılan çalışmanın öngörüler tutarsa, geçen yılın aynı dönemine göre istihdam oranında 0,5 puan artış, sanayi istihdamında 95 bin kişilik artış yaşanmış olacak.

İyileşmenin sonu görüldü

Aylık bazda, mevsimselliğe bağlı olarak ortaya çıkan iyileşmenin haziran ayı itibariyle frenlenmesinin beklendiği kaydedilen çalışmada, “Mamafih, haziran dönemine ilişkin tahminlerimiz şubat itibariyle beliren iyileşmenin son bulacağını işaret ediyor. Dolayısıyla son 4 dönemdir işsizlik verilerinde gözlemlenen düşüş eğiliminin yerini yeniden artış eğilimine bırakması beklenmektedir” denildi.

Ekonomi yavaşlıyor

Merkez, toplam yatırımların 2014’ün son çeyreğinde yüzde 1 azaldığını, 2015’in ilk çeyreğinde ise sabit kaldığına hatırlarak, şu noktaya dikkat çekti: "Yatırım malları ithalatının geçen haziranda yüzde 4 düşmesi de ekonomik yavaşlamanın göstergesi olarak algılanabilir. Diğer yandan, mayısta ihracat yüzde 19 daraldı. Tüm bu göstergeler ekonominin yavaşladığının sinyalini veriyor. Sayısal tahminlerimiz de bunu destekliyor."

Bugün

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERİŞSİZLİK  ORAN  ARTIŞ