UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN TÜRKİYE'YE VİZE MUAFİYETİNDE PASAPORT ŞARTI!..

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN TÜRKİYE'YE VİZE MUAFİYETİNDE PASAPORT ŞARTI!..

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN TÜRKİYE'YE VİZE MUAFİYETİNDE PASAPORT ŞARTI!..

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, “Vize muafiyeti sadece yeni ve güvenli olan pasaport sahiplerine tanınacaktır” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, Türkiye-AB vize muafiyeti üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Beyoğlu’nda bulunan Hollanda Başkonsolosluğu’nda düzenlenen basın toplantısına Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, AB yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu da katıldı. Haber, burada yaptığı konuşmada mevcut pasaportların daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “AB ile benzer güvenli pasaport uygulamalarının Türkiye’de uygulanması ve vize muafiyeti sadece bu yeni ve güvenli olan pasaport sahiplerine tanınacaktır. Bu pasaportların tasarlanması, üretilmesi ve dağıtılması çok zor bir görev tabi. Bu yeni pasaport AB fonları tarafından finanse edilecektir" dedi.

1 Haziran tarihinin önemli bir tarih olduğuna dikkat çeken Haber, “1 Haziran itibariyle geri kabul anlaşması uygulamaya konacaktır bütün maddeleri ile birlikte. Bunun ardından da Türkiye-Bulgaristan- Yunanistan arasındaki geri kabul anlaşmasının da üzerinde çalışılması gerekecek. Bundan itibaren özellikle batı sahillerinden Yunanistan’a doğru gerçekleşen düzensiz göç akımlarına karşı güvenlik önemlerinin artırılması gerekmektedir. Gerekirse sahilden iç kesimlere doğru önlemlerin arttırılması gerekebilecektir” şeklinde konuştu.

Haber konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca göçmen kabul başvurularının yığılmalarının da bir şekilde önüne geçilmesi gerekmektedir. Durumları değerlendirilmeli uygun olanlar kabul edilmeli, olmayanlar ise kendi ülkelerine geri gönderilmeleri gerekiyor. Terör konusunda da AB ile işbirliğinin artırılması gerekiyor.”

Vize özgürleşmesi konusunun yeni bir konu olmadığını, mülteci krizinden önce başladığını söyleyen Haber, “2013’te başladı ve 29 Kasım 2015’te toplantının devamı geldi. Öncesinde ve sonrasında ne olduğunu sizinle paylaşmam gerekirse bu önümüzdeki sürecin bir yıla indirildi ve ekim 2016 hedeflendiğini görüyoruz. Ekim 2016 otomatik bir tarih değil belirtilen 72 noktanın Türkiye ve AB tarafından uygulanmasına bağlı. Bu 72 noktanın 17’sinin gerçekleştiğini, 3 tanesi henüz yerine getirilmemiş ve 30 tanesi üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılması gerekiyor. Bunlardan bazıları kolay, bazıları zor başlıklardan oluşuyor. Mesela AB vatandaşlarına Türkiye tarafından uygulanan vize konusu gibi. Bunun değiştirilmesi kolay. Ancak bununla birlikte daha zor konular var mesela sınır güvenliği konusu zor” dedi.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Haber, Can Dündar ve Erdem Gül tahliyesi ile ilgili Anayasa Mahkemesinin kararına AB’nin bakışı ile ilgili soruya, “Çoğulcu ve özgür medya AB'nin önem verdiği konuların başında yer alıyor. Geçtiğimiz Kasım ayındaki raporumuzda da bu şekilde yer alıyordu ve bu böyle kalacak” şeklinde yanıt verdi.

Volkan Bozkır'ın "Ekim, Kasım aylarında vize kaldırılmazsa geri kabul anlaşması da bizim feshetme hakkımız var" şeklindeki açıklamaları ile ilgili düşünceleri sorusuna ise Haber, “Türk vatandaşlarının vizenin kaldırılması isteklerine uygun olarak böyle bir konuşma yapma hakkı var. Biz kendisi ve bakanlığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi ki sonucunda AB ve AB ülkeleri vize kaldırılması konusunda kararı verecektir. Zamanımız var ve bunun üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” diyerek cevap verdi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERTÜRKİYE  VİZE  PASAPORT