UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

O BULUNURSA 21’İNCİ YÜZYILIN EN BÜYÜK KEŞFİ OLACAK!..

O BULUNURSA 21’İNCİ YÜZYILIN EN BÜYÜK KEŞFİ OLACAK!..

O BULUNURSA 21’İNCİ YÜZYILIN EN BÜYÜK KEŞFİ OLACAK!..

Mısır’da Firavun Tutankamon’un mezarındaki gizli bölmenin hazinelerle dolu olduğu açıklanınca gözler diğer gömülere çevrildi. Almanya’da Naziler’in sakladığı 37 milyar dolarlık altın hâlâ bulunamadı, Kolombiya’da ise 17 milyar dolarlık altın yüklü gemi enkazına ulaşıldı.

Çevrenizde hazine avcılığı yapan bir tanıdığınız muhakkak vardır. Yola hep "Ahmetler, dört teneke altın bulmuş" diyerek çıkarlar. Sonuçta koca bir imparatorluğun hüküm sürdüğü, dünya savaşının yaşandığı, mübadelelerin olduğu topraklarda yaşıyoruz. Dolayısıyla saklanan külçelerin yanı başımızda olma ihtimali hep var. Aslında hazine bulma hevesi bize özgü değil. Hatta Avrupa'da çok daha yaygın. Özellikle Nazi'lerin geçmişte hüküm sürdüğü topraklarda. Bireysel avcıların dışında, uluslararası çalışan birçok şirket karada veya denizde hazine arıyor. Bu şirketler genellikle milyarlarca dolarlık kalıntıları arıyor.

17 MİLYAR DOLARLIK GEMİ

Günümüz hazine avcıları, teknolojik olarak kendilerinden öncekilerden çok daha şanslı. Artık radarlar, dedektörler, jeneratörler, sondaj makineleri veya internetteki dev harita sistemleri ellerinin altında. Diğer taraftan güvenlik birimleri ve büyülerin dışında karşılaştıkları zorluklara küresel ısınma da eklendi. Birçok bölgede yaşanması beklenen coğrafi değişikliklerden dolayı hazineciler, kazılarını hızlandırmış durumda. Son olarak milyarca doları bulan hazine haberi Mısır'dan geldi. Mısır Turizm Bakanlığı, Firavun Tutankamon'un mezarının bulunduğu odada iki gizli bölüm keşfettiklerini açıkladı. Radar analizlerine göre gizli bölümlerinden birinde 3 bin yıl önce ölmesine rağmen güzelliği günümüze kadar ulaşan Kraliçe Nefertiti'nin mezarı olduğu düşünülüyor. Diğer bölümde 21'inci yüzyılın en büyük keşfi olacağı söylenen hazinelerin varlığından söz ediliyor. İçinin yüzde 90 hazinelerle dolu olduğu düşünülen gizli odada bulguların günümüz değerinin milyarlarca doları bulması bekleniyor. Mısır'daki gelişmenin dışında dünyanın dört bir yanından dev hazinelere dair haberler geliyor. Kolombiya ile ABD arasında krizine neden olan bir gemi var örneğin. San Jase Kalyonu'na ait enkazın Cartagena kenti açıklarında bulunduğuna inanılıyor. Tarihte batık gemilerin taşıdığı en yüksek miktardaki servetin bu gemide olduğu düşünülüyor. Uzmanlara göre hazinenin değeri 3 milyar ile 17 milyar dolar arasında.

GÖLDE SERVET

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos son gelişmeleri "Harika bir haber" olarak özetlemişti. San Jase, 300 yıl önce Güney Amerika kolonilerinden altın ve mücevherleri İspanya Kralı'na taşıyordu. Ancak İngiliz donanması tarafından batırılmıştı. Gemideki değerli kalıntıları çıkarma noktasında Kolombiya hükümeti ile ABD merkezli Deniz Aramaları Armadası (SSA) arasında anlaşmazlık sürüyor. SSA, enkazı kendilerinin bulduğunu söyleyerek hazinelerde hak iddia ediyor. Yapılan araştırmalara göre Almanya da hazinelerle dolu. 1945'te Nazi iktidarının devrilmesiyle birlikte Hitler'in üst düzey komutanlarının daha önce ele geçirdikleri altın ve diğer değerli eşyaları ülke geneline gömdükleri düşünülüyor. Uzmanlara göre Almanya'nın genelinde 37 milyar dolar değerinde hazine saklı. Sadece Münih yakınlarındaki Walchen Gölü'nde 100 milyon dolar değerinde altının saklı olduğu tahmin ediliyor. Efsaneye göre Nazi komutanı Heinrich Himmler, Berlin'in düşmesinden bir ay önce askerlerin koruması eşliğinde 3 kamyon altını bu göle gömdü. Nazi döneminde kalma en popüler hazinlerin başında ise Hitler'in altın yüklü treni geliyor. Kısa bir süre önce trenin Polonya'da bulunduğu açıklandı. İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan ve içinde 300 ton altın olduğu bilinen trene dair araştırmalar sürüyor. Ancak Almanya, Polonya ve Rusya'nın yanı sıra treni bulduklarını söyleyen iki kişi altınlar üzerinde hak iddia ediyor. Bazı haberlerde trenin içerisinde altın çıkmadığına dair bilgiler yer aldı.

ALTIN DOLU KAMYONLAR

Nazi döneminden kalma bir diğer hazine ise Rusya'da bulundu. Alman ve Rus basınına göre ismi açıklanmayan amatör bir hazine avcısı, başkent Moskova'nın güneydoğusundaki Otnosovo köyünde altın dolu 3 kamyonun izini buldu. 3.4 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen 100 ton altın bulunan kamyonların Sovyet ordusuna ait olduğu biliniyor. Haziran 1941'de olası bir Nazi yağmalamasına karşın Sovyet askerleri bölgedeki Smolenk Bankası'nı boşaltmıştı. Kamyondaki altınların bankadan çıkarılanlar olduğu düşünülüyor. Ancak diğer milyar dolarlık hazine olaylarında olduğu gibi Rusya'dakinden de haberin ortaya çıkmasından sonra daha fazla detaya ulaşılamadı. Tüm bunların dışında milyarca olmasa da milyonlarca dolarlık hazinelere ulaşan amatörler de yok değil. ABD'nin Florida eyaletinde hazine avcıları 14.5 milyon dolar değerinde 350 adet altın sikke buldu. Amatör hazine avcılığı yapan ABD'li Schmitt ailesi, 1700'lerde batan Queens Jewells isimli gemiden 1 milyon dolar değerinde 51 altın sikke ve 12 metre uzunluğunda bir altın zincir buldu. İsrailli bir dalgıç grubu da Tel Aviv ve Hayfa arasındaki bir bölgede 2 bin altın sikke buldu. Dünyaca ünlü ekonomi danışman şirketlerinden Thomson Reuters GFMS'e göre dünya genelinde yaklaşık 172 bin ton altın bulunuyor. Ancak bu rakamı 2 buçuk milyon tona kadar çıkaran farklı araştırmalar da var. Diğer taraftan ilk altın para Lidya Kralı Kroisos tarafından milattan önce 550 yıllarında bugünkü Türkiye sınırları içerisinde bastırılmıştı.

Selçuk EREN / SABAH 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERaltın  buluş