UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İŞTE YENİ BAŞKANIN İLK İCRAATI!.. MERKEZ BANKASI PİYASALARIN YAKINDAN TAKİP ETTİĞİ FAİZ KARARINI AÇIKLADI...

İŞTE YENİ BAŞKANIN İLK İCRAATI!.. MERKEZ BANKASI PİYASALARIN YAKINDAN TAKİP ETTİĞİ FAİZ KARARINI AÇIKLADI...

İŞTE YENİ BAŞKANIN İLK İCRAATI!.. MERKEZ BANKASI PİYASALARIN YAKINDAN TAKİP ETTİĞİ FAİZ KARARINI AÇIKLADI...

Merkez Bankası piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını açıkladı. Bu karar, Murat Çetinkaya başkanlığında açıklanan ilk faiz kararı oldu. Merkez Bankası, marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirdi, politika faizini ise sabit bıraktı. Piyasada üst koridorda indirim yapılması beklentisi vardı. Hükümet kanadından yapılan ilk açıklamada, Ekonomi Bakanı Elitaş, "Yatırım yapma arzusu etkisi yapacak bir beklentim vardı, bu tam gerçekleşmedi" dedi.

TCMB Marjinal Fonlama Faizini yüzde 10.5'ten yüzde 10'a indirdi. Banka politika faizini ise yüzde 7.5'te sabit bıraktı.

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir.

Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir” denildi.

EKONOMİ BAKANI: BEKLENTİM GERÇEKLEŞMEDİ

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise Merkez’in hamlesinin beklentisini karşılamadığını belirtti. Elitaş, “TCMB’den heyecanı tetikleyecek, yatırım yapma arzusu etkisi yapacak bir beklentim vardı. Bu tam gerçekleşmedi.” açıklamasında bulundu.

"ÖLÇÜLÜ FAİZ İNDİRİMİNE MÜSAİT DURUMA GELİNDİ"

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Piyasaların uzun süredir beklediği ve fiyatladığı ölçüde gerçekleşen faiz indiriminin ardından ise kurlarda gerileme, TL’de ise değer kazancı görüldü. Bir süredir küresel konjonktürdeki iyileşmeler ve dünya genelinde artan risk iştahı küresel piyasaların olumlu seyretmesini sağlıyordu. Tabii bu risk iştahının ana faktörü olarak karşımıza çıkan; küresel merkez bankalarının genişlemeci para politikaları gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da olumlu bir durum teşkil ediyordu. Tabii burada Fed’in faizleri artırmaktan şimdilik kaçınıyor olması da, bizim açımızdan iyimser bir hikaye ortaya çıkmasını sağlıyor. Buna ek olarak; Mart ayında manşet enflasyonda yaşanan düşüş ile beraber enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması; gösterge tahvil faizinin bir dönem yüzde 11 üzerindeyken yüzde 9 seviyelerine gerilemiş olması ve Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetinin gerilemesi ortamı ölçülü bir faiz indirimi açısından müsait duruma getirdi” dedi.

REEL SEKTÖRDEN YORUM GELDİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Merkez Bankası'nın faiz koridoru üst bandındaki 50 puanlık indirim için, "TCMB reel sektöre nefes verdi, şimdi sıra bankalarda. Bu indirimin işletmelerin ve KOBİ'lerin banka kredi borçları ile yatırım ve ihtiyaç kredisi oranlarına yansımasını umuyoruz" dedi.

"İNDİRİMLERİN DEVAMI İÇİN ÇEKİRDEK ENFLASYON BEKLENECEK"

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, "Sadeleşme çerçevesinde faiz indirimlerinin devamı için çekirdek enflasyon belirleyici olacak" diye konuştu.

PİYASA ÜST KORİDORDA İNDİRİM BEKLİYORDU

PPK'nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyordu.

Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyordu.

Ankete katılan 20 kurum politika faizi ve koridorun alt bandında bir değişiklik beklemezken, sadece bir kurum her iki faiz oranında 25'er baz puanlık indirim öngörüyordu.

GIDA FİYATLARI KAYNAKLI ENFLASYON DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK

Merkez Bankası’ndan enflasyona yönelik de açıklama geldi:

“Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

MARJİNAL FONLAMA FAİZİ NEDİR?

Marjinal fonlama faizi, Merkez Bankası’nın piyasada olağanüstü bir durum olduğu zaman piyasaya verdiği faiz anlamına geliyor.  

Genelde Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında aşırı değerlenmesinde, yatırımcılara yüzde 10,5 faiz ödeyerek, aşırı değerlenmenin önüne geçmek için kullanılıyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERMERKEZ BANKASI