UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KIBRISLI TÜRK İŞ ADAMI ASİL NADİR, TÜRKİYE’YE İADE EDİLDİ!..

KIBRISLI TÜRK İŞ ADAMI ASİL NADİR, TÜRKİYE’YE İADE EDİLDİ!..

 KIBRISLI TÜRK İŞ ADAMI ASİL NADİR, TÜRKİYE’YE İADE EDİLDİ!..

1990’lı yıllarda İngiltere’nin en büyük şirketlerinden Polly Peck’in iflas etmesinin ardından hakkında tutuklama kararı çıkartılan ve uzun yıllar KKTC’de yaşadıktan sonra 2010 yılında döndüğü Londra’da tutuklanarak 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir, Türkiye’ye iade edildi. Nadir, Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Asil Nadir'in Silivri Cezaevi'ne götürüleceği öğrenildi.

75 yaşındaki Asil Nadir’in hangi şartlar altında Türkiye’ye iade edildiği henüz bilinmiyor. İngiliz yasalarına göre, cezasının yarısının tamamlanmasının ardından şartlı tahliye koşullarından yararlanan Asil Nadir’in, yasal işlemler tamamlandıktan sonra Türkiye’den KKTC’ye gelmesi bekleniyor.

Asil Nadir’in KKTC’deki ailesi ise, büyük sevinç yaşıyor. Nadir’in eniştesi Fehim Nevzat, ünlü iş insanının Türkiye’den KKTC’ye ne zaman döneceğinin belli olmadığını açıkladı.

1990 yıllarda İngiltere’nin en büyük şirketleri arasına giren Polly Peck ile Türkiye ve KKTC’de büyük yatırımlarda yapan Asil Nadir’in 1962’de evlendiği Ayşegül Tecimer’den 2 oğlu bulunuyor. 1989’da Tecimer’den boşanan Nadir, 2005’te kendisinden 43 yaş küçük Filistinli sekreteri Neriman Nur ile ikinci evliliğini yaptı.

İngiliz yasalarına göre, cezasının yarısının tamamlanmasının ardından şartlı tahliye koşullarından yararlanan Asil Nadir’in, KKTC’deki ailesi büyük sevinç yaşadı.

SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE

Uçaktan elinde büyük bir valizle inen Asil Nadir, polis eşliğinde aprondan Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada yaklaşık 1,5 saat süren işlemlerinin ardından, polis ekibi eşliğinde havalimanından ayrılan Asil Nadir saat 00.45 sıralarında Silivri Cezaevi'ne getirildi.

ASİL NADİR KİMDİR?

75 yaşındaki Kıbrıslı işadamı Asil Nadir'in ismi 80'li yılların sonunda duyuldu. 1988'de Günaydın gazetesini satın alarak medya işine girdi. Ardından da Güneş ve Tan Gazeteleri ile Nokta dergisini satın aldı. Asil Nadir, yine bu yıllarda KKTC'de de bazı medya organlarına sahip oldu. Ancak 1990 yılı sonunda, ünlü işadamı, paravan şirketler kurarak İngiltere'nin en büyük şirketlerinden Polly Peck'in hisselerini yapay şekilde yükseltmek ve milyonlarca Sterlin'i zimmetine geçirmekle suçlandı. Asil Nadir, hakkında çıkarılan yakalama kararı ile 17 Aralık 1990 tarihinde tutuklandı. 1993 yılına kadar İngiltere'de hapis yattı. 1993'te 3,5 milyon Sterlin kefaletle serbest bırakıldı ve özel uçağıyla KKTC'ye kaçtı. 2010 yılında ise kendi isteği ile yeniden yargılanmak üzere İngiltere'ye döndü. Ancak 2012 yılında tamamlanan yargılama sonucunda 29 milyon Sterlin'i zimmetine geçirmekten dolayı suçlu bulundu ve 10 yıl hapse mahkûm oldu. 2013 yılında, İngiltere'deki mahkeme, cezasının 5 yıllık bölümünü çeken Asil Nadir'in, mağdur bıraktığı yatırımcılara 5 milyon Sterlin ödemesi durumunda cezasının geriye kalanını Türkiye'de çekmesini kararlaştırdı.

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERasil nadir  iş adamı