UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAŞBAKAN'IN BAŞLATTIĞI ÇALIŞMA YEŞİLÇAM EMEKTARLARININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!..

BAŞBAKAN'IN BAŞLATTIĞI ÇALIŞMA YEŞİLÇAM EMEKTARLARININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!..

BAŞBAKAN'IN BAŞLATTIĞI ÇALIŞMA YEŞİLÇAM EMEKTARLARININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!..

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sanatçıların emekli olmasının kolaylaştırılması için çalışma başlattıklarını açıklaması Yeşilçam’ın emektarlarını memnun etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘64. Hükümet Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Eylem Programı’ tanıtım toplantısında; belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçıların emekli olmasını kolaylaştıracak bir çalışma başlatacaklarını açıklamıştı. Başbakan Davutoğlu’nun açıklaması özellikle sinema emektarları için müjde olarak nitelendirildi.

Onlarca sinema filminde figüran olarak rol alan Necdet Kökeş, yasanın en kısa sürede çıkması temennisinde bulundu. Kendisinin emekli olduğunu aktaran Kökeş, emekliliğin yanı sıra telif haklarının da yasal güvenceye alınması gerektiğini dile getirdi. 85’in üzerinde sinema filminde yer aldığı bilgisini veren Kökeş zaman zaman o günleri de yad etti.

‘HAYATA DAHA FARKLI BAKARIM’

Sinema sektöründe yaklaşık 20 yıl bulunduğunu belirten Ergin Duru da zamanında yevmiyeci olarak çalıştıklarını sigortalarının ise bulunmadığını aktardı. Sadece bir aylık sigortası olduğunu ifade eden Duru, söz konusu yasanın bir an önce çıkmasını istedi. Emekli olması durumunda daha farklı bir hayatı olacağını dile getiren Duru hayata daha farlı bakabileceğini kaydetti.

Yeşilçam’ın bir başka emektarı Zülfikar Öner de, 46 yıldır sinema sektöründe olduğunu söyledi. Öner, emekli olduğunu belirterek zaman zaman televizyon filmlerinde rol aldığını ifade etti. Öner, iş olmadığı zamanlarda da Yeşilçam Sokak’ta bulunan kafede çaycılık yaptığını söyledi.

‘YASA MAĞDURİYETLERİ GİDERİR’

Sinema Emekçileri Sendikası eski Genel Başkanı Mevlüt Ekinci ise, sinema eğlence sektöründe çalışanların sigorta konusunda muzdarip olduklarını dile getirdi. Sektörde çalışmanın sürekli olmadığı için sigortalarının da devamlı yatırılmadığını belirten Ekinci, işverenlerin de bu konuda biraz kaçak davrandığını savundu. Yasanın çıkmasını herkesin beklediğini ifade eden Ekinci, Kültür Bakanlığı’na zamanında konuyla ilgili isim listesi bile gönderdiklerini açıkladı. Ekinci, 1978 ve 1995 yılında çıkan yasalara benzer şekilde çıkacak bir yasanın sektördeki mağduriyetleri gidereceği görüşünü belirtti.

‘SANATÇILARIN EMEKLİ OLMASI KOLAYLAŞTIRILACAK’

Başbakan Davutoğlu, sanatçılar ve kültür adamlarından gelen talepler doğrultusunda, belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçıların emekli olmasını kolaylaştıracak bir çalışma başlatacaklarını kaydetmişti. Davutoğlu konuyla alakalı şu açıklamayı yapmıştı: “Kültürel istihdamın planlanması doğrultusunda bir plan hazırlanacak. Sanatçıya vefa olarak adlandırdığımız çalışmayla belli dönemde SGK primini yatıramayan sanatçılarımızın emekli olması için çalışmaları başlatıyoruz. Sami Hazinses'i hatırlamayan bizim çağımızda hiçbir sinema takipçisi yoktur. Bu çalışma ile hayatlarını sanata adamış sanatçılarımıza kolay emeklilik sağlayarak rahat bir yaşama imkanını öngörüyoruz.”

Cihan

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERahmet davutoğlu  yeşilçam