UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

MÜZEDE SERGİLENECEK OLAN BU KLOZETİ İSTERSENİZ, 'DOĞAL ÇAĞRI'YA KARŞILIK VEREREK, DENEYEBİLECEKSİNİZ!..

MÜZEDE SERGİLENECEK OLAN BU KLOZETİ İSTERSENİZ, 'DOĞAL ÇAĞRI'YA KARŞILIK VEREREK, DENEYEBİLECEKSİNİZ!..

MÜZEDE SERGİLENECEK OLAN BU KLOZETİ İSTERSENİZ, 'DOĞAL ÇAĞRI'YA KARŞILIK VEREREK, DENEYEBİLECEKSİNİZ!..

Dünyanın en pahalı ürünler tasarlayan sanatçılarından Maurizo Cattelan, 2011 yılında emekli olduktan sonra, kendi deyimiyle üretmemenin işkenceye dönmesi üzerine, sıradışı bir çalışmasıyla emekli hayatını sona erdiriyor.

Sanatçının 18 ayar altından yaptığı klozet, Mayıs ayının başında Manhattan'daki Guggenheim Müzesi'nde sergilenmeye başlanacak. İlginç olan bu "sanat eseri" ziyaretçiler için isterlerse kullanabilecekleri bir odaya yerleştirilecek. Tam çalışır vaziyetteki klozeti ziyaret edenler için kapısı kilitli odada ayna ve tuvalet kağıdı da bulunacak, yani isteyen sanatçının deyemiyle "doğal çağrıya" karşılık vererek, bu tuvaleti kulanabilecek.

Cattelan, insanların bunun bir şaka olduğunu düşünmesinin riskli olacağını ancak amacının bu olmadığını anlatıyor.

Cattelan'ın altın klozetini sanat dünyasının aşırılıklarına bir gönderme olarak görenler de var. Altın bir klozet, Amerikanın rüyasını çağrıştırırken, insanlara kaçınılmaz fiziksel gereksinimlerini hatırlatıyor da olabilir.

Müze yetkilileri altın klozetin müzeye ziyaretçi trafiğini artıracağını düşünüyor. Altın klozet nedeniyle odanın kapısında bir güvenlik görevlisi olmayacak fakat arada bir yerinde olup olmadığına bakılacak.

Cattelan, 18 ayar altını, sert olduğu için tercih etmiş. Eserinin zarar görmemesi için bu ayarı tercih ettiğini söylüyor. 

Merak edilen sorunun yanıtına, "Fiyatı ne kadara ?" gelinirse, ne müze yetkilileri, ne sanatçı bu konuda bilgi vermiyor.  Kesin bir fiyatlandırmanın sergilenmesinin ardından yapılabileceği belirtiliyor.

CATTELAN KİMDİR?

Bu ilginç eserin ve düşüncenin  yaratıcısı,  güncel sanat dünyasında, kendisi ve sanatı tanımlaması en zor sanatçılardan birisi olarak biliniyor. Mizahi, kışkırtıcı, şaşırtıcı, sarsıcı, saçma, komik, karanlık, tartışma yaratan, ironik, saldırgan, alaycı, soytarıca, aptalca ve hatta delice... Tüm bu sıfatlar bir veya birden çok kere bu nev'i şahsına münhasır Padovalı sanatçının bir o kadar nev'i şahsına münhasır heykelleri, performansları ve enstalasyonlarını tanımlamak için kullanılmıştır. Lakin sanatçının kendisinden üslubunu tanımlaması istendiğinde verdiği cevap tek kelimeliktir: "Tembel..."

Lebriz isimli internet sitesinde  Cattelan için, "Maurizio Cattelan 1960 yılında İtalya'nın Padova kentinde dünyaya geldi. Başlangıçta geçimini sağlamak amacıyla aşçılık, hastabakıcılık, postacılık, temizlikçilik ve hatta cenaze levazımatçılığı gibi işlerde çalışan Cattelan kendi deyişiyle "çalışmadan yaşayabilmek amacıyla" sanata yöneldi. " deniliyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERklozet  altın  doğal çağrı