UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÜLKE ŞOKTA! BREZİLYA'NIN İLK KADIN DEVLET BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI!..

ÜLKE ŞOKTA! BREZİLYA'NIN İLK KADIN DEVLET BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI!..

ÜLKE ŞOKTA! BREZİLYA'NIN İLK KADIN DEVLET BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI!..

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevi askıya alındı. Bütçe rakamlarıyla oynamakla suçlanan ve yargılanacak olan Rousseff, kararı 'darbe' olarak niteledi.

Brezilya Ulusal Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin geçtiğimiz ay yaptığı oylamanın ardından Kongre'nin üst kanadı Federal Senato da  Brezilya Devlet Başkanı nam-ı diğer "halkın annesi"  Dilma Rousseff'in 2014 yılındaki seçimleri etkilemek kastıyla kamu açığını gizlediği iddiasından yargılanmasına karar verdi.

20 SAATLİK OTURUM SONRASI 6 AYLIĞINA GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

81 koltuklu Senato'da yapılan oylamada 55 senatör, Roussef'in aleyhine oy kullanırken, 22 kişi ise devlet başkanının yargılanmasına ret oyu verdi. Oturum 20 saat sürdü. Bu kararla beraber Roussef, 6 aylığına (180 gün) görevinden uzaklaştırılmış oldu.

KOLTUK DEVLET BAŞKANI YARDIMCISINA KALDI

Koltuğa ise Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer geçti. Roussef'in kaderi yargılanma sonunda netlik kazanacak. Böylece 2016 Yaz Olimpiyatları sırasında  Brezilya devlet başkanlığı koltuğunda Temer'in oturması kesinleşti.

SARAYDA KALABİLİR

Senato Başkanı Renan Calheiros, Roussef'in geçici olarak azledilmesine rağmen devlet başkanlığı sarayında kalmaya devam edebileceğini kaydetti.

"DARBEYE KARŞI MÜCADELE UZUN OLABİLİR AMA KAZANACAĞIZ"

Roussef, kendisine 'darbe' yapıldığını savundu.  Brezilya'nın ilk kadın başkanı, "Darbeye karşı mücadele uzun olabilir, ama kazanacağız" dedi. Roussef, seçimler öncesi kamu bankalarındaki paraları bütçe açığını örtmek için kullanmakla suçlanırken, onun azledilmesini savunan siyasetçilerle ilgili olan ciddi yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üzerine gidilmemesi soru işaretlerine neden olmuştu.

SÜRECİ BAŞLATAN İSİM RÜŞVET SUÇUNDAN GÖREVDEN ALINDI

Roussef'in görevden alınmasına destek veren ve koltuğuna oturan Temer hakkında yasadışı alkol ticaretine karıştığı iddiaları olmasına rağmen  Brezilya Ulusal Kongresi'nde bir soruşturma açılmadı. Roussef'in azledilmesi sürecini başlatan isimlerden Temsilciler Meclisi'nin Başkanı  Eduardo Cunha ise milyonlarca dolar rüşvet aldığı suçlaması nedeniyle  5 Mayıs'ta görevinden alındı.

İŞÇİ PARTİSİ İKTİDARI SONA ERDİ

Roussef'in azliyle birlikte  İşçi Partisi'nin  Güney Amerika ülkesindeki 14 yıllık iktidarı da sona erdi. Partinin eski lideri Lula da Silva ile 2002 yılında başlayan dönem, halefi Roussef'in 2011 ve 2014 yıllarındaki seçim zaferleriyle devam etmişti.  Brezilya devlet başkanlığını alan Temer'in lideri olduğu  Brezilya Demokratik Hareketi Partisi ise muhafazakar, liberal, milliyetçi ve bazı solcuları bünyesinde bulunduran bir merkez partisi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERBrezilya  Dilma Rousseff  RÜŞVET