UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SENELERDİR GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN, BU YIL İSE 12.Sİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN “DARÜLACEZE” İFTARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!..

SENELERDİR GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN, BU YIL İSE 12.Sİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN “DARÜLACEZE” İFTARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!..

SENELERDİR GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN, BU YIL İSE 12.Sİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN “DARÜLACEZE” İFTARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!..

2005’ten bu yana geleneksel olarak düzenlenen Darülaceze iftarının bu yıl 12.’sini gerçekleştirilecek.

23 Haziran perşembe saat 20:48’de Darülaceze’de gerçekleştirilecek iftar yemeğine Darülaceze sakinlerinin yanı sıra sanat camiasından birçok ünlü ismin katılması bekleniyor. Davetin ev sahibi ise AB Eski Bakanı Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış.

AB İLE HER GÖRÜŞMEYE OTURDUĞUMUZDA, TARİHİ ÖNYARGILARI HİSSEDİYORDUK

Bu arada AB Eski Bakanı Egemen Bağış, İngiltere’nin Liverpool şehrinde 2016 Horasis Küresel Zirvesine konuşmacı olarak katıldı.

Zirvede “Tarihten Ders Almak” konulu panelde konuşan Bağış, beyin fırtınasına katıldı ve tarih ışığında küresel vicdanı sorguladı.

İki gün boyunca dünyanın dört bir yanından siyaset, iş dünyası ve sivil toplum temsilcilerinin insanlık sorunlarını tartıştıkları toplantıda Bağış, “Tarihten Ders Almak” panelinde Ermenistan Eski Başbakanı Armen Sarkisyan’ın yer almamasını ‘kaçırılmış bir fırsat’ olarak niteledi.

Panelde Sarkisyan ile tarihi ve geleceği konuşmayı umduğunu, ancak eski Başbakanın son anda program değiştirdiğini kaydeden Bağış, ‘Sayın Sarkisyan’a çok sayıda sorum olacaktı” dedi.

Egemen Bağış, panelde yaptığı konuşmada  “Tarihten ders çıkarmak önemlidir. Ama tarihin çok da fazla etkisinde kalmak, bugünü ve yarını gölgeleyebilir” dedi.

Tarihi bir otomobilin dikiz aynasına benzeten Bağış, sadece dikiz aynasına bakarak ya da aynalara hiç bakmadan araç kullananların mutlaka kaza yapacaklarını hatırlattı.

İş adamlarının ve siyasetçilerin tarihten mutlaka etkilendiğini belirten Bağış şöyle konuştu:

“AB Bakanı ve Başmüzakereci sorumluluğunu taşırken ve  geleceği inşa edecek bir üyelik sürecini kurgularken, tarihin etkilerini hep hissettim. 1963 Ankara anlaşmasının çerçevesinde ilerliyorduk, ama bir yandan da Osmanlı’dan bu yana yüzyıllar içerisinde oluşan önyargıların etkilerini yaşıyorduk. Batı zihniyeti Viyana kuşatmasının etkilerinden hala kurtulamamış.

– Dostluğumuzun karşılığı-

AB Eski Bakanı Egemen Bağış panel konuşmasında şu noktaları da vurguladı:

“Varşova Paktının eski üyelerini AB kriterlerine bakmadan üye aldılar. Onyıllarca demokratik değerleri korumak için ittifak için özveride bulunan NATO üyesi Türkiye’ye çifte standart uyguladılar. Bu gerçekten düşündürücüdür.

Türkiye NATO yerine Varşova Paktına katılmış olsa, tarih çok farklı ilerlerdi ve muhtemelen ülkem diğer eski Varşova Paktı ülkeleri gibi bugün AB üyesi olurdu.

Ülkemizin önüne hep bir engel olarak çıkartılan Kıbrıs sorunun köklerinin 1571 yılına uzanıyor olması, bugünümüze tarihin nasıl etki yaptığının bir başka göstergesidir”

-Brexit AB’yi sarsar-

İngiliz halkının bugünlerde AB’den ayrılma konusunu tartışırken hem tarihten etkilendiğini hemde tarih yazdığını savunan Bağış, referandum neticesinin az bir farkla netleşeceğini ve her halükarda AB’yi daha esnek bir yapıya zorlayacağını kaydetti

AB eski bakanı “İngiltere AB’de kalmaya karar verirse yöneticileri, iç muhalefeti gerekçe gösterip AB baskılarına direnç gösterecekler. Referandum çıkalım derse, bu diğer ülkelere emsal olacak ve AB zayıflayacak” dedi

– Tarih meclislerin işi değildir-

Alman Parlamentosunun sözde Ermeni soykırım kararını eleştiren Bağış, Türkiye’nin tüm ilgili ülkelere arşivleri açarak tarihi tarihçilere ve akademisyenlere bırakma çağrısının uluslarası kamuoyu tarafında desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Tarihin etkilerinin Ortadoğu’da da yaşandığını anlatan Bağış
Sykes-Picot paylaşımı olarak bilinen İngiltere ve Fransa arasındaki gizli pazarlığın, bugün Irak ve Suriye’de yaşanan sorunların temelini oluşturduğunu vurguladı.

– Terörle kim mücadele ediyor-

“Tarihten ders alınsaydı ve Türkiye’nin tutuklayıp Hollanda’ya teslim ettiği terörist serbest bırakılmasaydı ne Brüksel havaalanındaki terör dehşeti yaşanırdı, ne de AB Türkiye’nin terörle mücadele yasasını değiştirme talebinde bulunurdu. FBI tarafından iki kez sorgulanan bir teröristin silah alınması engellense, geçtiğimiz gün Orlando’da yaşanan facia gerçekleşmezdi” diyen Bağış sözlerine “Sizin düşünce yapınız tarihten etkilenmese bile muhataplarınızın tavırları tarihin etkilerine açık olabiliyor. Bu yüzden tarihten ders alabilmek önemli, ama tarihin tutsağı da olmamak gerekiyor” diyerek son verdi.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERDARÜLACEZE  AB  BAĞIŞ  İFTAR  EGEMEN BAĞIŞ