UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

UZMANLARDAN BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER!..

UZMANLARDAN BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER!..

UZMANLARDAN BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER!..

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, Ramazan Bayramı’nda yanlış beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.Akgül, Ramazan ayı boyunca öğün sayısı azalırken ardından gelen bayram günlerinin tatil olmasının da etkisi ile ya kahvaltıların atlanabildiğini ya da kızartma, börek gibi ağır yiyeceklerin yer aldığı sofralar kurulduğunu belirterek, "Ancak 1 ay boyunca değişen yemek düzeni nedeniyle yavaşlayan metabolizmaları canlandırmak için kahvaltı öğününün kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Kahvaltıda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, yumurta, domates, yeşilbiber, salatalık gibi sağlıklı besinler tercih edilmeli" dedi.

Ramazan’da öğün sayısı azalırken akşam saatlerinde besin tüketiminin artmasının getirdiği alışkanlıkla bireylerin bayram günlerinde de öğün atlayıp ziyaretlerde ikram edilen tatlıları, börekleri öğünmüş gibi kabul edebildiğini belirten Akgül, bu durumun kişilerin daha hızlı acıkmasına sebep olduğunu söyledi. Diyetisyen Akgül, “Aşırı kalori ve şeker alımıyla birlikte sindirim problemleri yaşanıyor, fazla kilolara davetiye çıkıyor. Bu sebeple bayram ziyaretinden önce ana öğün zamanı geldiyse hafif bir yemek yemek, sonrasında daha kontrollü olmaya yardımcı oluyor. Ayrıca midede hissedilebilecek rahatsızlıkların da önüne geçiyor” diye konuştu.

"Aşırı şeker ve tatlı tüketiminden kaçının"

Bayrama özel hazırlanan ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerlemelerin fazla miktarda tüketilmesinin pek çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini belirten Diyetisyen Akgül, “Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinde ani yükselmelere, sonrasında ise hızlı bir düşüşe neden olabiliyor. Bu durumda kan şekeri ile ilgili dengesizlikler yaşayanlar ve kalp hastalıkları risk grubunda olan kişilerde sağlık sorunları görülebiliyor. Yavaşlamış olan metabolizmaya bol miktarda şekerli gıda yükleme ile kilo artışı da kaçınılmaz oluyor.”

Bayram ziyaretlerinde fazlaca tüketilen çay ve kahvenin içerdiği kafein, idrar söktürücü etkisi ile vücudun ihtiyacı olan sıvının da atımına neden olduğunu belirten Akgül, şu önerilerde bulundu:

"Ayrıca gün içinde çarpıntı ve rahatsızlık hissi yaratabiliyor. Çay ve kahvelere eklenen şeker, tatlı tüketimini de artırmış oluyor. Çay ve kahve günde 2-3 fincanı geçmeyecek şekilde, mümkün olduğunca şekersiz tüketilmeli. Ramazan ayı boyunca geç saatlerde yemek yemeye alışılması ve Ramazan sonrasında da bu alışkanlığın devam ettirilmesi kilo artışına ve sindirim problemlerine neden olabiliyor. Bu sorunların yaşanmaması için uyku saatinden 2-3 saat öncesinde besin tüketiminin sonlandırılması gerekiyor."

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERBAYRAM  SAĞLIK  BESLENME