UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'NDEN FLAŞ KARAR!.. SİL BAŞTAN BİR YAPILANMA MI GELİYOR?.. İŞTE DETAYLAR!..

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'NDEN FLAŞ KARAR!.. SİL BAŞTAN BİR YAPILANMA MI GELİYOR?.. İŞTE DETAYLAR!..

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'NDEN FLAŞ KARAR!.. SİL BAŞTAN BİR YAPILANMA MI GELİYOR?.. İŞTE DETAYLAR!..

Yüksek Askeri Şûra'da neşter vurulacak, darbecilerin tasfiyesiyle erken terfi mekanizması devreye girecek. Yeni komuta kademesinde de değişiklikler olacak.Ağustos ayı başında toplanacak Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) başta yüzlerce albay olmak üzere çok sayıda subayın tasfiye edilmesine yönelik çalışmalar sürerken,  cuntaların püskürtülen darbe girişimi sürece yeni bir boyut kazandırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri 'sil baştan' yapılandırılacak.darbe girişiminde rol aldıkları gerekçesiyle tutuklananlar arasında onlarca general ve amiral yer alıyor. Orgeneralden başlayan tutuklanan rütbeliler korgeneraller, tümgeneraller, tuğgeneraller ve tuğamirallere doğru inerken, cezaevine gönderilecek general sayısı 100'ü bulabilir.

Türkiye genelinde yapılan operasyonlarda darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle 3 bine yakın asker gözaltına alındı. Bunlar arasında binden fazla yükümlü er ve erbaş da yer alıyor. YAŞ, 2010’daki Anayasa değişikliğinden bu yana 'TSK’dan ihraç' kararı almıyordu.

Paralel yapı tasfiyesi için çalışmalar yürütülürken, ağustos başındaki YAŞ’ta ağırlıklı olarak 'resen emeklilik' mekanizmasının işletilmesi ve ihraç kararlarının Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla alınması üzerinde durulmuştu.

YAŞ'ta büyük bir tasfiye yaşanacağını ve 1325 albayın emekli edilebileceği darbe girişiminden üç gün önce, 12 Temmuz’da medyaya yansımıştı. Paralel yapının da büyük tasfiye öncesinde son bir çıkış yolu olarak darbe girişiminde bulunduğu değerlendiriliyor.

Darbe girişiminin gerçekleşmesi sonrasında, neşterin vurulması ve çok sayıda personelin TSK’dan ihraç edilmesine karar verildi. Generaller ve albaylar başta olmak üzere yüzlerce subay, astsubay, uzman erbaş ordudan ihraç edilecek.

ERKEN TERFİ MEKANİZMASI

TSK Personel Yasası’nda yapılan değişiklikle, albay ve general rütbelerinde erken emekliliğin önü açılmıştı. Bu yıl TSK’da üst düzey tasfiye yaşanırken, ortaya çıkacak boşluk erken terfi mekanizması işletilerek kapatılacak.

Gözaltına alınanlar arasında en yüksek rütbeliler YAŞ üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ve 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk. Hükümet YAŞ’ta ve belki de öncesinde, rütbesinin yüksekliğine bakılmaksızın, darbeye karışan generallerin TSK ile ilişiğini kesecek.

YENİ KOMUTA KADEMESİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın üç yıl daha görev süresi var. Ancak TSK’da paralel yapılanmayla mücadelede darbe girişimi aşamasına gelininceye kadar somut adım atılamamış olması nedeniyle Orgeneral Akar’a yönelen eleştiri okları da söz konusu.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın görevlerinin devam etmesi bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi geçen yıl uzatılmıştı. Bu yıl çok sayıda general ve amiral ile ilişik kesileceğinden, Bostanoğlu’nun görev süresinin bir yıl daha uzatılması söz konusu olabilir. Aksi halde görevini Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’ye bırakacak.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi görev süresini ve yaş haddini tamamlaması nedeniyle emekli olacak. Yerine Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in atanması bekleniyordu. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın darbenin bastırılmasındaki başarısı ise yeni bir durumu ortaya çıkardı.

Habertürk

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERgenelkurmay  yaş  ordu