UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YENİ DÜZENLEMELER GELDİ!..

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YENİ DÜZENLEMELER GELDİ!..

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YENİ DÜZENLEMELER GELDİ!..

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi hakkında yeni düzenlemeler gelmeye devam ediyor. 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geliyor. Meclis'e gönderilen tasarıya göre, gelirin yüzde 3'ü oranında kesinti yapılacak. Peki zorunlu bireysel emeklilik nedir? Zorunlu bireysel emeklilik sistemi nasıl yapılır? Sizde haberimizden SGK zorunlu emeklilik işlemlerini takip edebilirsiniz.

Yeni düzenlemeyle 45 yaş altı çalışanlara otomatik bireysel emeklilik geliyor.

Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak. Bundan sonraki yapmanız gereken işlemleri ve detayları yazımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca emeklilik son dakika haberlerinden son düzenlemeleri ve gelişmeleri bulabilirsiniz.

BİREYSEL EMEKLİLİKTE YENİ DÜZENLEME

Bireysel emekliliğe otomatik katılımla ilgili yeni düzenleme TBMM'ye gönderildi. Yeni düzenlemeyle 45 yaş altı çalışanlara otomatik bireysel emeklilik geliyor. Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.

Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edecek. Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Bireysel emekliliğe otomatik katılım 1 Ocak 2017'den itibaren geçerli olacak. Tasarıya göre ayrıca 50 milyon lira sermayeyle varlık yönetim fonu kurulacak. Bu kuruluş sermayesi özelleştirme fonundan karşılanacak.

BİREYSEL EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Bireysel emeklilik şartları arasında sistem içerisinde on yıl boyunca yer almak gerekiyor. Emekli olma yaşınız geldiğinde de hemen emekli olmak zorunda kalmadan isteğe bağlı olarak birikiminize devam edebiliyorsunuz. Eğer emekli olmak istiyorsanız biriken paralarınızı toplu halde ya da bir kısmını alabilirsiniz.

Bu şekilde bir ödenmesini istemiyorsanız 3 ay, 6 ay ya da yıllık olarak ödeme de talep edebilirsiniz. Programlı ödeme ile ödeme tutarınızı en faz iki kez yapabilirsiniz. Bireysel emeklilik şartlarından bir diğeri de kesintilerle ilgilidir. Eğer emekli olma hakkı kazanırsanız bu sisteme göre getiri tutarı üzerinden %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. Fakat sistemden emekli olmadan önce ayrılırsanız ve bu 10 yıldan az şse %15 oranında, on yıl sistemde kaldıktan sonra emeklilik hakkı kazanmadan ayrılırsanız %10 oranında yapılıyor. 

Sisteme göre 6. yıldan itibaren tüm kesintilere sınırlama getirildi. Eğer emekli olacak kişi altıncı yılında ise fon kesintisinin toplamı devlet katkısındaki toplam birkiminin %60'ını geçmeyecek. Yapılan bu düzenlemeye göre ilerleyen yıllarda ise 7. yıl da %70, 8. yılda %80, 9. senede %90, 10. sene ve sonrasında devlet katkısındaki birikimin yüzde 100’ünü aşmayacak.

RAKAM BÜYÜYECEK

Açıklanan son rakamlara göre bireysel emeklilik sisteminde 6 milyon kişi bulunuyor. Fon büyüklüğü de 47 milyar TL düzeyinde. Katılımcı sayısında şu anki sistem çerçevesinde, 2016'da 1 milyona yakın büyüme bekleniyor, yıl sonunda da bireysel emeklilikten yararlanan kişi sayısının 7 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. 

Ancak söz konusu düzenleme yapılırsa rakamlarda ciddi bir artış olacak. İşgücü araştırması 2015 yılı sonuçlarına göre, Türkiye'de şu anda çalışan sayısı 26 milyon 621 bin kişi. Bu kişilerin sisteme otomatikman dahil edilmesinin, bireysel emeklilik piyasasına ciddi bir yükseliş ivmesi getireceği öngörülüyor.

Emekli İşlemleri Sorgulama Nasıl Yapılır ?

İnternet üzerinden bu sorgulama işlemini yapabilmek için ilk olarak yazının sonunda vermiş olduğumuz linke tıklayınız. Linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfada “Evrak Kayıt ve Takip Sistemi” başlığına tıklamanız gerekmektedir. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra T.C kimlik numaranızı ve kayıt yılını girerek “Evrak Ara” seçeneğine tıklayınız. Tüm bu işlemler sonucu emekli işlemleri sorgulama işlemini kolayca yapabilirsiniz.

Her birey belirli bir çalışma dönemi sonrasında emekli olma hayali kurar. Ülkemizde emekli olabilmek için bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Emeklilik şartlarını sağlayan kişilerin emeklilik işlemlerini yapmaları gerekir.

E-Devlet bireysel emeklilik işlemleri sistemi için herhangi bir kuruma bağlı olmak ya da çalışıyor olmak gerekmemektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. E-Devlet bireysel emeklilik işlemlerinde bireysel emeklilik için yatıracağınız miktarı kendiniz belirliyorsunuz. 

Gelir durumunuza göre veya gelecekteki beklentilerinize ve planlarınıza göre bu miktarı belirleyebilirsiniz. Devlet, bireysel emeklilik işlemini yapan herkese aylık ödediği miktarın %25′ i kadar yardımda bulunmaktadır. Devletin kişiler adına ödemiş olduğu bu katkı miktarı yıllık brüt asgari maaşın %25′ ini geçmemektedir.Kişilerin devlet tarafından katkı payı almaları da E-Devlet bireysel emeklilik işlemleri sisteminde ne kadar süre kaldıklarıyla ilişkilidir. Bu kademelendirmeyi şu şekilde anlatabiliriz;

En az 3 yıl E-Devlet bireysel emeklilik işlemleri sisteminde kalan kişiler devletin yapmış olduğu katkının %15′ine,

En az 6 yıl kalan kişiler %35′ine,

En az 10 yıl kalan kişiler %60′ına,

En az 10 yıl kaldıktan sonra 56 yaşını dolduran kişiler ise devletin yapmış olduğu katkının tamamını kazanmaya hak kazanırlar.

Emeklilik sözleşmesi ilk katkı payını yatırdığınız zaman sisteme geçmesiyle geçerli hale gelir. Eğer vazgeçmek isterseniz teklif formunu imzaladıktan sonra ya da formun onayını beklediğiniz 60 günlük süre zarfında vazgeçebilirsiniz. Yaptığınız tüm ödemeler, fon toplam gider kesintisi hariç, başka herhangi bir kesinti yapılmadan ve yatırım geliriniz varsa bununla birlikte 10 iş gününü içeren süre zarfında iade edilmektedir.




Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLEREMEKLİLİK  BİREYSEL  DÜZENLEME