UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

REINA SALDIRGANI İLE İLGİLİ İLGİNÇ AYRINTILARA HÜRRİYET ULAŞTI!

İstanbul’da yılbaşı gecesi Reina’da 39 kişiyi öldüren DEAŞ’lı terörist Abdulgadir Masharipov’un 16 günlük kaçışının detaylarına ve yakalandığı ilk anın fotoğrafına Hürriyet ulaştı.

REINA SALDIRGANI İLE İLGİLİ İLGİNÇ AYRINTILARA HÜRRİYET ULAŞTI!

Masharipov katliamdan sonra kaçarken, Ulus’ta girdiği bahçede köpek saldırısına uğradı. 3 taksi değiştirip Zeytinburnu’na ulaştı. Daha sonra operasyon yapılan bu evde bulunan sigara izmaritleri, taksicilere ikram ettikleriyle aynı çıkınca polis önemli bir ipucuna ulaşmış oldu.

ÜÇ AYRI TAKSİDE YOLCULUK

YILBAŞI gecesi eğlence merkezi Reina’da gerçekleştirilen terör saldırısının ardından tanıkların verdiği çelişkili ifadeler, zaman kaybına neden oldu. Saldırı sırasında olay yerinde bulunanlardan kimi, saldırganların 3 kişi olduğunu kimi ise uzun namlulu silahlarla birlikte tabancayla de ateş edenlerin olduğunu söylüyordu. Gerçek, Reina’daki ve çevredeki kamera görüntülerinde ortaya çıktı. Saldırgan tek kişiydi ve olaydan sonra oluşan kargaşadan yararlanarak taksiye binerek kaçmıştı. Terörist, montunu ve saldırıda kullandığı Kalaşnikof marka silahı olay yerinde bırakmıştı. Montun cebinde 500 lira vardı.

KÖPEKLE BOĞUŞMUŞ

Görüntülere göre, Reina saldırganı Ortaköy’deki Portakal Yokuşu’ndan taksiye bindi, yaklaşık 5 kilometre sonra Ulus yakınlarında taksiden indi. Yaya olarak bir süre dolaşan saldırgan, Ulus’ta bir evin bahçesine girdi. Bahçede, evin köpeğinin saldırısına uğradı. Köpekle bir süre mücadele eden, yere düşen saldırgan hızla uzaklaşarak tekrar caddeye çıktı. Önüne gelen ilk taksiye bindi. Bu sefer taksiden Zincirlikuyu’da metrobüs durağı civarında indi. Kısa bir süre kararsız adımlarla etrafta dolaşan saldırgan 3’üncü kez taksiye bindi. Bu kez adresi Zeytinburnu’ydu.

YATAĞIN ARKASINDAYDI

TARANAN binlerce kamera görüntüsü ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün kullandığı farklı polisiye yöntemlerle önemli bir ipucuna daha ulaşıldı: Abdulgadir Masharipov’un eşini ve çocuğunu Pendik’teki eve getiren kişilerin kullandığı bir kiralık otomobil vardı. Bu otomobilin izi tüm İstanbul’da sürüldü. Otomobil Kayaşehir, Silivri, Esenyurt, Pendik, Zeytinburnu hattında gidip geliyordu. İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bu 5 ilçede DEAŞ ile bağlantılı olabilecek, Türk Cumhuriyetlerinden insanların yaşadığı yüzlerce evi teker teker tespit etti. 480’in üzerinde eve baskın yapıldı, 16 gün içinde 214 kişi gözaltına alındı.

16 Ocak’ta Reina katliamcısı için çember daralmıştı. İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü Esenyurt’ta 3 ev belirledi. Bu evler 3 gün, polisiye tabir ile adeta karakol kurularak izlendi. Evlere girip çıkanlar teker teker tespit edildi. 16 Ocak’ta saat 23.00 sıralarında bu evlere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Reina katliamcısı Abdulgadir Masharipov, odalardan birinde yatağın arkasına gizlenmiş bir şekilde yakalandı.

KRİPTOLU TELSİZLER

Reina katliamcısının yakalanmasına yönelik operasyonları ilk günden itibaren, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Başsavcıvekili İsmail Uçar, Terör Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü, İstihbarat Daire Başkanı Akın Karatay, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Kayhan Ay koordine etti. İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde 180, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde 220 polis 16 gün boyunca Reina katliamcısının peşindeydi. İlk günden itibaren Reina katliamcısı ile ilgili soruşturmayı yürüten ekibin telefon kullanması ve WhatsApp gibi haberleşme kaynakları ile görüşmesi yasaklandı. Operasyonun içindeki tüm unsurlar yabancı bir istihbarat servisinin saldırıda rol almış olma ihtimaline karşı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün kriptolu telsizleri ile haberleşti.

‘HOCA’ LAKAPLI

REİNA katliamcısı Abdulgadir Masharipov, Rusça, Türkçe, Arapça, Çince ve Özbekçe biliyor. Özbekler tarafından ‘Hoca’ olarak tanınıyor. Afganistan’da savaş eğitimi alan, Pakistan ve Suriye’de eylemlere katılan ‘Ebu Muhammed El Horasani’ kod adlı Masharipov, 2015 başından beri Türkiye’de. İran’dan geldiği tespit edilen Abdulgadir Masharipov’un ilk önce Konya’da, son 8 aydır da İstanbul’da yaşadığı belirlendi. Masharipov’un ‘patates’ olarak tabir edilen kullanıp attığı telefon hatlarıyla daha çok Suriye ve Irak’ta bulunan DEAŞ’lı Türklerle konuştuğu saptandı. Masharipov için yapılan operasyonlarda 20’ye yakın DEAŞ hücresine ulaşıldı, 480 ev basıldı, 214 kişi gözaltına alındı. 52’sinin Masharipov’la, diğerlerinin DEAŞ’la irtibatlı olduğu belirlendi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERREİNA  SALDIRI  TERÖR  OPERASYON  ZEYTİNBURNU  HÜRRİYET  UÇANKUŞ