UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

31 OCAK'TA AY YÜKSELİRKEN GÖKYÜZÜNÜ TAKİP ETMELİSİNİZ!

"Kanlı ay" , "mavi ay" , "süper ay" tüm bu olaylar 31 Ocak'ta ay tutulması ile birlikte gerçekleşecek. 150 yılda bir gerçekleşen bu olay Türkiye dahil pek çok ülkeden gözlemlenebilecek.

31 OCAK'TA AY YÜKSELİRKEN GÖKYÜZÜNÜ TAKİP ETMELİSİNİZ!

Ocak ayının ikinci dolunayı ay tutulması ile birlikte yanında 3 tane ay çeşidini bizlere gösterecek. En son bu olaylar bir arada 152 yıl önce, 31 Mart 1866 tarihinde gerçekleşmişti. 

Örneğin, "Mavi ay" terimini aynı ay içerisinde ikinci kez dolunay gerçekleştiğinde kullanmaktayız ve bu olay 2.5 yılda bir gerçekleşiyor. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumundayken gerçekleşen dolunaylara ise "Süper ay" denmekte ve bu olayda 411 günde bir gerçekleşmektedir.

Düzenli bir şekilde ayın görünüşlerini takip etmiyorsanız, bu olayı basit bir şekilde fark etmeniz tabi ki beklenmemekte ancak farklı bir görsel şölen görmek istiyorsanız 31 Ocak gecesi gökyüzüne bir bakınmanızda fayda var.

"Ay sonundaki bu ender gökyüzü olayını kaçırmayın." mesajını NASA geçtiğimiz günlerde bildirmişti. Ay gözlemciler ve bilim insanları da bu çağrıya kulak vererek 150 yılda bir gerçekleşen bu fırsatı kaçırmamak için teleskoplarını Ay'a çevirecektir.

Yaklaşık olarak 1 saat 16 dakika sürecek olan bu olay ülkemizden de ayın doğum saatlerinde gözlemlenebilecek. Yukarıdaki tabloya göre o anı gözlemleyebilmek için en uygun yer, Endonezya, orta ve doğu Asya, Avustralya Yeni Zellanda olacak. Grafiğin ortalarında kalan karanlık bölgeler ise bu olayları maalesef kaçıracak. Doğu bölgelerimizde Batı'ya kıyasla daha iyi gözlemlenebilecek bu olayları kaçırmak istemiyorsanız 31 Ocak'ta ay yükselirken gökyüzünü takip etmelisiniz.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERay tutulması