UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BURAK DURUMAN: “KANSERDEN KORKMA, GEÇ KALMAKTAN KORK!..”

Türk Kanser Derneği, geride bıraktığımız gün “kanser” farkındalığının sağlanması adına bir basın toplantısı düzenleyip kameraların karşısına geçti.

BURAK DURUMAN: “KANSERDEN KORKMA, GEÇ KALMAKTAN KORK!..”

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Duruman, çocuklara ve gençlere sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırarak tarama programlarıyla kanserden hızlı davranılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kansere yakalanmamak için nasıl önlemler almalıyız?

Burak Duruman, “Kanser 8 ile 12 senede oluşabilen bir şey. Yani uzunca bir müddet bir şeye maruz kalmamamız gerekiyor. Bunun için sağlıklı yaşamamız lazım. Sigaradan, içkiden uzak durmamız gerekiyor. Sağlıklı yaşayıp çok iyi uyumamız, stresli olmamamız lazım. Soluduğumuz hava da çok önemli. Bu işin genetik yapısı da var. Ailenizin geçmişinde bir problem varsa, genetik yatkınlığınız daha yüksek oluyor. Önlemleri var. Zamanında tarama yapılması gerekiyor. Kansere yakalanmamız için düzgün hayat yaşamamız lazım” diyerek erken tedavinin önemine değindi.

Kişi kaç yaşında tarama yaptırmaya gitmeli?

Duruman: “Kızların 18 yaşında göğüs taramalarına başlamalı, bunlar da 2,3 senede bir yapılabilir. Genelde genç yaşlarda çok fazla bir şeyimiz olmaz. Vücudumuzu tanımamız lazım ama siz 15 yaşında sigara içmeye başladıysanız o zaman başka. Bizim sağlıklı gençler projemiz var. Tiyatrolar kuruyoruz ki öğretelim. Sağlıklı yaşamamız lazım. Anne sütü en önemli şey, çocuğun emebildiği kadar anne sütü emmesi lazım. Bütün bunlar gençken yapılabilirse, yani sağlıklı beslenirsek ve yaşarsak kansere yakalanmayız.” dedi.

Röportajın tamamını dinlemek için alttaki linke tıklayın!

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERkanser  burak duruman