UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

12 KİŞİLİK AİLENİN 5 FERDİ BU HASTALIKLA BOĞUŞUYOR!

Antalya'da yaşayan 12 kişilik ailenin 5 ferdi miyopati olarak bilinen kas hastalığının pençesinde kıvranıyor. Anneleri beyin kanamasına bağlı felç olan, babaları diyaliz bağımlısı olan kardeşler, devletten yardım eli bekliyor…

12 KİŞİLİK AİLENİN 5 FERDİ BU HASTALIKLA BOĞUŞUYOR!

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi Gökçebelen Mahallesi'nde yaşayan Sultan (56) ve Mustafa Çetiner (67) çiftinin 10 çocuğundan 5'i kas gevşemesi olarak bilinen miyopati hastalığının pençesinde yaşam mücadelesi veriyor.

3 yıl önce bir çocuklarını bu hastalığa bağlı olarak kalp krizi sonucu kaybeden anne baba ise felç ve diyaliz hastalığıyla mücadele ediyor.

Miyopati hastalığı ile 12 yaşından bu yana mücadele eden 40 yaşındaki Ferhat Çetiner, 10 kardeş olduklarını, 5 kardeşte aynı hastalığın bulunduğunu söyledi.

Bir kardeşlerini bu hastalık nedeniyle kaybettiklerini, 4 kardeşin halen bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Ferhat Çetiner, "Yaş ilerledikçe hareket kısıtlılığı yapıyor. Kas hastalığı olarak biliniyor. Miyopati deniyor. Şu an bir çaresi yok. Kardeşlerim de aynı hastalıkla mücadele ediyor. Gün geçtikçe bu hastalık bizi eritip bitiriyor. Kalkıp oturamıyorsunuz, yürüyemiyorsunuz. Ben 1 yıldır yürüyemiyorum" dedi.

“YARDIM ALMADAN YÜRÜYEMİYORUM”

24 yaşında olan ve 14 yaşından beri bu hastalıkla mücadele eden Zeynep Çetiner de yaşı ilerledikçe hareket kabiliyetinin azaldığını ve yardım almadan yerinden dahi kalkamadığını söyledi. Bundan 5-6 yıl önce voleybol oynayabildiğini ve yürüyebildiğini ancak şimdi merdiven dahi çıkamadığını gözyaşları içinde anlatan Zeynep Çetiner, "Artık hiçbir şey yapamıyorum. Gittikçe her şey zorlaşıyor. Daha önce çalışıyordum. Şimdi çalışamıyorum da. İnsanlar engellisin niye çalışıyorsun diyor ama sağlık kuruluşlarına gidiyoruz muayene olamıyoruz, engelli haklarından yararlanamıyoruz. Gittiğimizde de ücretli muayene oluyoruz. Film, röntgen istediklerinde maliyetli oluyor. Yüzde 76 engelli raporum var ama engelli haklarının hiçbirinden yararlanamıyorum. Yardım almadan üzerimi giyemiyorum. Kollarım bacaklarım ve belim çok zayıf. İsteğim bana tanınan haklardan yaralanmak istiyorum. Bunların bir çaresi olması lazım. Ben bu hastalığa bir çare bulunmasını istiyorum" diye konuştu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERantalya  hastalık