UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÇAVUŞOĞLU’NDAN TRUMP’IN SKANDAL SÖZLERİNE YANIT!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Twitter mesajıyla Türkiye'yi tehdit eden ABD Başkanı'na canlı yayında "Stratejik ortaklar Twitter, sosyal medya üzerinden konuşmaz. Hiçbir tehditten korkmayacağımızı, hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağımızı defalarca söyledik" yanıtını verdi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN  TRUMP’IN SKANDAL  SÖZLERİNE YANIT!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başkent Ankara'da Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden Türkiye'yi tehdit etmesine yanıt veren Çavuşoğlu'nun sözleri, uluslararası haber ajansları tarafından 'son dakika' koduyla verildi.

"Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz. Ve kanallarımız açık." diyen Çavuşoğlu, "Sayın Trump, Cumhurbaşkanımızı arayarak Suriye’den çekilmek istediklerini ve bunu Türkiye ile koordine etmek istediklerini söyledi.  Biz de muhataplarımızla görüştük. Daha iki gün önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de telefonda görüştük." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ikili toplantılarda ABD'nin çekilmesini tüm detaylarıyla nasıl koordine edilebileceğinin görüşüldüğünü vurgulayarak, Suriye'nin kuzeyinde 30 kilometrelik bir güvenli bölge fikrinin ABD'ye değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğunu anımsattı.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu, cumhurbaşkanımızın sadece ABD değil, tüm Avrupalılara teklifidir.  Ruslar da dâhil. Suriye ile ilgilenen herkesle yaptığımız görüşmelerde biz bunu gündeme getirdik. Obama yönetimi bunu gerçekçi bulmuyordu. 'Havadan burayı korumak mümkün olmaz, nasıl olacak' gibi bahanelerle bu fikrimizi desteklemediler. Şimdi Türkiye'nin kararlılığını gördükten sonra bu fikri ortaya attılar. Biz bu fikre karşı değiliz. Bizim derdimiz nedir? Sınırızın ötesinde bir terör koridoru var. Suriye'yi bölmek isteyen bir terör örgütü var. Bu terör örgüt bize tehdit oluşturuyor. Biz bu terör örgütünü hedef alıyoruz."

Türkiye'nin bölgede Kürt halkının en büyük savunucusu olduğunun altını çizen Çavuşoğlu,  şunları kaydetti:

"Türkiye'de PKK ile Kürtleri bir tutarsak, Irak'ta terör örgütleriyle Kürtleri, İran'da PJAK ile Kürtleri bir tutarsak, Suriye'de YPG; PKK, SDF, kimse SDF diyerek bizi kandırmaya kalkmasın, aynı şeydir, bir tutmak doğru değildir.  Bunu ABD'li Avrupalı muhataplarımıza anlatıyoruz. Ama şu bir gerçek ki Avrupalı dostlarımız ve ABD bu gerçeği bizden çok daha iyi biliyorlar. Şimdi Trump’ın içinde bulunduğu durum zordur. Görüyoruz. Üzerinde ciddi bir baskı var. Kendisi çekilme kararı aldı ve özellikle güvenlikle ilgili birimleri de çekilmemesi için sürekli baskı yapıyor. Son tweet'in de bir iç politika mesajı olduğu biz biliyoruz. Ama biraz önce söylediğim gibi stratejik ortaklar, Twitter, sosyal medya üzerinden görüşmez. Biz konuları kendi aramızda görüşmeye davet etmemiz lazım."

Trump'ın tehdit diline ilişkin Çavuşoğlu, "Biz hiçbir tehditten korkmayacağımız ve hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağımızı defalarca söyledik.  Türkiye'yi ekonomik olarak tehdit etmekle bir yere varılamaz." dedi.

Türkiye'nin zorlukları bertaraf etmek için ne gerekiyorsa yapacağını dile getiren Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Bir tarafta ekonomik zorluklar diğer tarafta terör tehdidi.  'İkisinden birini seç.' derlerse bize, bu millet de der ki, 'Ben aç kalırım,  susuz kalırım ama geçmişte olduğu olduğu gibi, Kut'ül Amare'de olduğu gibi,  Çanakkale'de olduğu gibi, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi boyun eğmem' der ve karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için millet, devlet ve hükümetimiz olarak biz ne gerekiyorsa onu yaparız. Baskı altında Trump'ın yaptığı bu açıklamayı ve kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Her şeyden önce Türkiye'nin hak ettiği saygıyı ve muameleyi, ABD ve herkes göstermeli ve üslubunu ve tüm davranışlarını buna göre ayarlamalıdır."

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERÇAVUŞOĞLU  donald trump