UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK AÇIKLAMA YAPIYOR!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. Parti genel merkezinde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, 2 saat 15 dakika sürdü.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK AÇIKLAMA YAPIYOR!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısından sonra, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun İstanbul seçimlerine ilişkin verdiği yeniden seçim kararı sonrası şu açıklamalarda bulunuyor:


"YSK İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Milletin iradesine başvurmak, şüpheleri ortadan kaldırmak açısından önemlidir. Seçim sürecinde ortaya sıkan sıkıntılarında bu kentin yönetilmesinde berrak bir sürecin ortaya çıkması gerekiyordu. YSK'nın suç duyurusu bulunacak kadar açık bir kanunsuzluk durumunun ortaya çıktığını gösteriyor. Siyaset, demokrasi nehri hukuk yatağında akar. Siyasetçiler için sayısal meşruiyet, hukuki meşruiyet siyasal meşruiyeti beraberinde getirir.

Hukuk çerçevesinde itirazlarımızın haklı görülmesi sonucu İstanbul seçimleri yenilenecektir. Yapılan bazı açıklamaları bu ölçüye göre değerlendirmemiz lazım. Başından beri biz AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığımız açıklamalarda sürece saygı gösterdiğimizi ifade ettik. Tek bir vatandaşımızın oyunun bile heba olmaması gerektiğini söyledik. Hakarete uğrayan dimdik şekilde edebiyle seçim çalışmasını yürüten Yusuf gibi kardeşlerin emeğinin heba olmasını istemiyoruz. Dolayısıyla kazanmış olsak da kaybetmiş olsak da kaç oyla kazandık, kaç oyla kaybettik tablonun görünmesi gerekir. Bütün bu süre içerisinde ilk sayımlar yapıldığında yarı yarıya aradaki farkın kapanması, süreç devam ettirilseydi bu farkın tamamen kapanacağını gösteren bir tablo oluştu.

Bizim seçim sistemimiz seçim süreci boyunca seçim sonunda ortaya çıkacak aksaklıkları gidermek için birtakım emniyet sibobu içeriyor. İşte itiraz da budur. Bugün icat edilmiş yola başvurmuyoruz. Bu mekanizma seçimin bir parçası olarak bir mekanizmadır. Biz de parti olarak bütün partilerin yaptığı gibi seçimden sonra itirazlarını ilçe, il seçim kuruluna, YSK'ya ilettiler. Birisi öteden beri dışarıdan ifade edilen içeride CHP tarafından dillendirilen bir şey, demokratik yolla iktidarların el değiştirmesine karşı çıkıyorlar gibisinden. Bunun ne siyasi ne hukuki bir temeli vardır. Bizim seçim kanunumuz seçimden sonraki itiraz sürecini seçim sürecinin bir parçası olarak tanımlamıştır. Bu mesele AK Parti ya da başka bir partinin çıkarının korunmasıyla ilgili bir meseledir.

Milletin iradesine başvurmak her zaman için yegane pusulamızdır.

İstanbul seçimlerinde sıkıntılı bir tablo vardı.

Sürece ve sonucuna saygı gösterdiğimizi sürekli söyledik.

Sürecin patronu Yüksek Seçim Kurulu'dur.

Milletimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır.

Bu mekanizma sürecin bir parçasıdır.

Mesele milli iradenin ortaya çıkmasıdır.

Sürece saygı gösteren, sonuca da saygı gösterir.

Ankara'da da benzer tartışmalar yaşandı. Kazanan adayı tebrik ettik. Milletten başka amirimiz yoktur. Demokrasi anlayışımızın temeli budur.

Ne zaman demokrasiden bahsetsek, tehditle ortaya çıkıyorlar.

YSK oy çokluğu ile bu kararı aldı.

YSK, milletin iradesine başvurun diyor.

YSK mazbatayı birinin elinden alıp birine vermiyor. Millete gideceğiz.

Milletimiz kararını verecek, bu kadar tehdit cümlelerine gerek yok.

YSK'nın verdiği kararda suç duyurularında bulunması son derece ciddi bir durumdur.

Usulsüzlüklere göz yummadığımız için bizi hedef alıyorlar.

AP raportörünün sözü aynen CHP'nin açıklamasında yer aldı.

YSK 'milletin iradesine yeniden başvurun', bunun karşısında herkesin saygılı davranması lazım.

Karar “hakimleri Kızılay'da yürütmeyiz” diyenlere cevaptır.

Hoşumuza gitse de gitmese de sürece gösterdiğimiz saygıyı sonuca da gösteriyoruz ama karşımızdakilerde böyle bir yaklaşımın olmadığını gördük.

Bu süreci olgunlukla yöneteceğiz.

Millet iradesi demokrasi olarak teveccüh ediyor."

SORU CEVAP

(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk talimatı ve ilk tepkisi) İstanbul'un her zaman ileriye gitmesi onun siyasi hayatında önemli bir yer tuttu ve tutuyor. İstanbul gibi bir şehrin şaibe ve şüphe olmadan yönetilmesini ve bu şüphelerin ortadan kaldırılmasını düşünüyorlar. Cumhurbaşkanımız kararı olumlu bulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı bu süreçlerde 'önümüze bakacağız' demiştir. Bir devlet adamı olarak saygı ile karşılamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız açısından İstanbul gibi büyük bir şehrin herhangi bir bir şüphe olmadan yönetilmesi önemlidir. Cumhurbaşkanımız hayatında hiçbir makama seçilmeden gelmemiştir.

(Çözüm sürecinin yeniden başlayacağı iddiaları)  Gündem yok. Belli çevrelerin çıkardığı bir gündem. Hendik, çukur meselelerinde Türkiye bir kararlılık ortaya koydu. (HDP) Terör örgütünden daha ileri söylemler kullanmışlardır. Bahsettiğiniz gibi bir görüşme trafiği olmamıştır. Öyle bir gündemimiz olmadığını, terörle mücadele konusunda kararlı olduğumuzu ifade etmek isterim.

Cumhur ittifakı konusunda hiçbir sorun yok. Cumhur ittifakıyla ilgili çeşitli kesimlerden yaklaşım ve eleştirinin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunların hepsine cevap verecek değiliz. Cumhur ittifakı güçlenerek devam etmektedir.

(TÜSİAD'ın açıklaması) TÜSİAD sürekli kaygılanmakla meşgul. TÜSİAD açısından kaygı vermesi bizim açımızdan kaygı vericidir. Tüm kurumlar birbirinin işine karışırsa asıl kaygı verici durum odur. TÜSİAD, YSK'nın yetkilerine sahip bir kurum değil fakat TÜSİAD sürekli kaygılanmakla meşgul bir kurum. Her ne siyasi tartışma olsa kutuplaşmaktan, kaygıdan bahsediyor. Türkiye hem İstanbul seçimini yapabilecek hem reform sürecine odaklanabilecek hem ekonomiyle hem demokratikleşmeyle ilgili süreçleri güçlü bir şekilde ilerletebilecek bir ülke.

 

(İBB'yi kim yönetecek) Mazbata iptali söz konusu olduğunda Büyükşehirlerde İçişleri Bakanlığı devreye giriyor. İçişleri Bakanlığı birisini görevlendirecektir.

(Bu süreçte Meclis çalışacak mı?) Meclis'in önünde önemli konular var. Bizim parti olarak görüşümüz belli bire süreyle çalışması yönünde.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERysk