UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAKANLIK, AŞK ACISI ÇEKENLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ!

Sağlık Bakanlığı, alışveriş, kumar, internet ve bitirilemeyen ilişki gibi bağımlılıklarla mücadele için 'Sağlıklı Hayat Merkezleri' açtı. Hizmetten martta 405 kişi yararlandı.

BAKANLIK, AŞK  ACISI ÇEKENLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ!

Sağlık Bakanlığı, başta teknoloji ve kumar olmak üzere davranışsal bağımlılıklara karşı ülke genelinde mücadele başlattı. 2018’den itibaren kurulan ‘Sağlıklı Hayat Merkezileri’ndeki uzmanlar, aşk acısına da, alışveriş bağımlılığına da bilimsel formüllerle çözüm üretiyor. Buna rağmen bağımlılık devam ediyorsa, kişi daha kapsamlı tedavi için sağlık kurumlarındaki psikolog ve psikiyatristlere yönlendiriliyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanı Dr. Esra Alataş, projenin detayların TBMM’de Bilişim Teknolojileri Bağımlılığıyla Mücadele Komisyonu’nda anlattı

'ALO 191' HATTINA 181 BİN ÇAĞRI

Sağlık Bakanlığı, kendi rızası dışında ailesinin talebi üzerine 2018’de 6 bin 872 uyuşturucu bağımlısının koruma altına alındığını duyurdu. 7 gün 24 saat hizmet veren 'ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Hattı’na ise Temmuz 2015’ten Aralık 2018'e kadar 181 bin 13 çağrı yapıldı. Çağrıların yüzde 37’i ni bireylerin kendisi yaparken, yüzde 45’i bir yakını için yardım istedi. Bakanlık ayrıca uyuşturucu bağımlılığı gibi hastalıklar için zorunlu tedavi merkezi kuracak. İlk merkezler İstanbul Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde oluşturulacak.

HEM SAĞLIĞI HEM HAYATI ETKİLİYOR

“Davranışsal bağımlılıklar, sosyal ilişkilerde bozulmayı ve aile bağlarında zayıflamayı da beraberinde getiriyor. Çocuklarda bilgi erişimine ulaşmakta gecikme, duygu kontrolünde güçlü kişilik bozuklukları, obezite, dikkat bozukluğu gibi birçok sağlık problemi davranışsal bağımlılıktan kaynaklanıyor. Bağımlılar, sanal ve gerçek arasındaki farkı ayırt etmede güçlük yaşıyorlar, akademik ve iş başarıları zayıflıyor, hatta kaza ve yaralanmalar yaşanabiliyor.”

55 İLDE 97 MERKEZ

“Bugüne kadar 168 meslek elemanını eğittik, 6 eğitim yaptık. 55 ildeki 97 merkezde geçtiğimiz mart ayında 405 kişi bireysel danışmanlık hizmetimizden faydalandı. Buralardaki çalışmayı düzenlemek adına 10 Mart 2019’da buralarla ilgili yönetmelik de hayata geçirildi.”

TAKINTI, İLAÇLA TEDAVİ EDİLİR

Saplantılı aşkın tedavisinde devlet desteğinin önemine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Burcu Gerdaneri Eker, şöyle dedi: “Kişinin kendisini feda eder gibi aşk acısı çekmesi patoloji (hastalık) var demektir. Kişilik bozukluklarında patoloji yoktur. Ama işin içine patoloji girdiğinde iç görü ortadan kalkar. Bu tür durumlarda ilaç tedavisi, iyi bir kontrol ve psikiyatrik bir tedavi gerekir. Bu kişiler tedavi edilmedikçe çevresine zarar verme potansiyeli oldukça yüksektir.”


AKŞAM

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERbakanlık