UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SAĞLIĞINIZ İÇİN HAVUZA GİRERKEN DİKKAT EDİN!

Sağlığınız İçin havuza Girerken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Kural

SAĞLIĞINIZ İÇİN HAVUZA GİRERKEN DİKKAT EDİN!


 

Yaz aylarıyla havuzlar dolup taşmaya başladı. Özellikle, herkese açık olan aquaparklar ve havuzlarda hem kendi hem de diğer insanların sağlığı için dikkat etmeniz gereken hijyen kuralları bulunuyor.

 

Yaz aylarında tatile gidemeyenler ya da denizden hoşlanmayanlar havuzları tercih ediyor. Sıcağın iyiden iyiye kendini hissettirdiği şu günlerde, serinlemek isteyenler soluğu halka açık havuzlarda alıyor.

Havuzlar ise iyi temizlenmediği takdirde; Hepatit A, tifo, idrar yolu enfeksiyonu gibi bazı bulaşıcı hastalıklara neden olabiliyor. 

Bu hastalıklara yakalanmamak için havuz temizliği kadar önemli olan bir başka bir nokta daha bulunuyor. 

Havuz kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hijyen kurallarını sizler için listeledik.

 

SU SİRKÜLASYONU FAZLA OLAN HAVUZLARI TERCİH EDİN

 

Halka açık yüzme havuzlarının, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan havuz yönetmenliğine uygun olması gerekiyor. Özellikle yaz aylarında havuzların yoğunluğu arttığı için, su sirkülasyonu fazla olan havuzları tercih etmeniz bulaşıcı hastalık riskini azaltır.

 

AÇIK YARANIZ VARSA HAVUZA GİRMEYİN

 

Havuz suyundan bulunan klor mikropları öldürür. Ancak açık yara ile havuza girmeniz yaranızın iltihaplanmasına neden olabilir. Ayrıca hem kendi sağlığınız hem de havuzu kullanan diğer kişilerin sağlığı için havuzdan önce ve sonra duş alınmasında fayda var.

 

 

HAVUZDA UZUN SÜRE KALMAYIN

 

Havuzlar, bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilirler. Kirli havuz sularıyla temas halinde, tifo, hepatit A, diğer bakteriyel enfeksiyonlar ya da cilt hastalıkları görülebilir. 

Bu nedenle havuzda uzun süre kalmamak gerekir. Özellikle çocukların uzun süre havuzda kalmaları “yüzücü kulağı” olarak bilinen, dış kulağın mikrop kapması durumuna neden olabilir. 

Bu hastalığı önlemek için, kulaklar havuzdan çıktıktan sonra temiz bir havluyla kurulanmalı.


HAVUZ SUYUNU YUTMAYIN

 

Mikroplar ağız yoluyla çok kolay bir şekilde vücudunuza yerleşebilir. Havuz suyunun yutulması, sindirim sistemi ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. İshal, tifo, hepatit A ve diğer mide, bağırsak enfeksiyonları gelişebilir. Bu nedenle havuz suyunu yutmamaya özen göstermelisiniz.

 

EĞER DALACAKSANIZ GÖZLÜK VE BONE KULLANIN

 

Havuza girerken alınacak hijyen önlemlerinden biri de gözlük kullanmaktır. Havuzlardaki klor miktarı gözlerde iltihaplanmaya neden olabilir. Konjoktivit adı verilen göz iltihaplanmasından korunmak için gözlük kullanabilirsiniz. 

Ayrıca havuza girerken bone kullanılması da gerekir.

 

ISLAK MAYO İLE DURMAYIN

 

Yaz aylarında havuz kullanımı genital mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bunu tetikleyen en büyük etkenlerden biri ise, ıslak mayo işe güneşlenmektir. 

Havuzlardaki klor miktarı kadınların vajen florasını bozar ve vajinal enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Özellikle sıcaklık artışına bağlı terleme ve ıslak mayo ile kalmak, genital mantarın çoğalmasına neden olur.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13