UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DÜNYA ŞOKTA!

İran'da 176 kişiye mezar olan yolcu uçağının füze ile vurulduğu anı gösteren bir video yayınlandı.

DÜNYA ŞOKTA!

ABD Gazetesi Ny Times görüntüleri doğruladı. Uçağın İran tarafından füze ile düşürüldüğünü iddia eden ülkeler de var!

NY Times'ın doğruladığı görüntüye göre, Ukrayna uçağına Tahran yakınında Parand üzerinde füze isabet etti.

Küçük patlama oldu, uçak hemen infilak etmedi. Birkaç dakika uçtuktan sonra havaalanına döndü. Alevler içinde havaalanına giderken infilak etti ve çakıldı.

Uçaktaki 6’sı çocuk olmak üzere 176 kişi hayatını kaybetti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada istihbaratının elinde Ukrayna uçağını İran’ın vurduğuna dair kanıt olduğunu belirterek, “Olay kazara gerçekleştirilmiş olabilir” dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, "Bilgiler, Ukrayna uçağının İran füzesi tarafından düşürüldüğünü doğruluyor" açıklamasında bulundu.

İRAN'DA 'FÜZE' İDDİALARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, Tahran'da dün düşen Ukrayna Havayollarına ait uçağın roket ya da füze tarafından vurulduğu iddiasını yalanlayarak kazadan önce pilotun havalimanına dönmeye çalıştığını belirtti.

Rızayifer, İran resmi ajansı IRNA'da yer alan açıklamasında, uçağın pilot havalimanına dönmeye çalıştığı sırada düştüğünü, dolayısıyla "füzeyle vuruldu" iddiasının doğru olmadığını belirtti.

Söz konusu iddianın Kaza İnceleme Komisyonunun özel toplantısında ele alındığını ve geçersiz olduğu görüşüne varıldığını aktaran Rızayifer: "Eğer roket ya da füze isabet etseydi uçağın o anda patlaması gerekirdi. Dolayısıyla uçak dönüşe geçemezdi. Oysa pilot, uçağı kontrol edebilmek ve düşmekten kurtarmak için havalimanına dönmeye çalışıyordu." diye konuştu.

Sosyal medyada paylaşılan "kazanın yaşandığı bölgede füze başlığı bulunduğu" yönündeki fotoğrafın gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Rızayifer, şunları kaydetti:

"Bu fotoğrafı reddediyoruz. Bu fotoğraf, ilk defa yabancı bir internet sitesinde ve twitter hesabında yayınlanmıştır. İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı olarak bunu yayınlayan twitter hesabıyla konuştum. Onlar da sitelerinde fotoğrafı güvenilir olmayan bir kaynaktan aldıklarını açıkladı. Kaza yerinde hiçbir füze parçasına rastlanmamıştır."

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün sabah kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

TRUMP FİTİLİ ATEŞLEDİ

İran'ın ABD üssünü vurduğu gecenin sabahı düşen yolcu uçağıyla ilgili peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçağın düşüşüyle ilgili 'şüpheleri' olduğunu söyledi. Trump, "Çok kötü bir hissim var. Birileri hata yapmış olabilir" ifadelerini kullandı. ABD, İngiltere ve ve Kanada'nın iddiasına İran'dan resmi cevap geldi.

İran'da düşen yolcu uçağına ilişkin açıklamalar gelmeye devam Ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran'da düşen ve 176 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna Havayolları'na ait uçakla ilgili şok eden açıklama yaptı. Trump;'ın açıklamasının ardından Kanada, İngiltere ve İran'dan peş peşe açıklamalar geldi.

ÇOK KÖTÜ BİR HİSSİM VAR

Trump, "Çok kötü bir hissim var. Birileri hata yapmış olabilir" ifadelerini kullandı. Trump uçağın düşüşüyle ilgili şüpheleri olduğunu belirtti.

'GERÇEKTEN TAM OLARAK BİLMİYORUM'

Trump, "Şüphelerim var. Başkalarının da şüpheleri var. Trajik bir olay. Diğer tarafta birileri bir hata yapmış olabilir. Çok zor bir bölgede uçuyordu. Orada birileri bir hata yapmış olabilir. Bazı kişiler uçağın mekanik nedenle düştüğünü söylüyor; bence bu bir soru işareti. (İran'ın kazara vurduğu iddiası) Gerçekten tam olarak bilmiyorum. Bu konuda kötü bir hissiyatım var, sanırım orada çok kötü bir şey oldu." diye konuştu.

KANADA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: UÇAK FÜZEYLE DÜŞÜRÜLDÜ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna Havayollarına ait uçağın İran'ın başkenti Tahran'da düşmesinin ardından son dakika açıklaması yaptı.

Trudeau, “Müttefiklerimizden ve kendi kaynaklarımızdan edindiğimiz birçok kanıt var. İstihbarat, İran’ın Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait uçağı düşürdüğünü gösteriyor. Olay kazara gerçekleştirilmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Trudeau açıklamasında, “Kurbanların aileleri ve tüm Kanadalılar cevap istiyor. Ben de cevap istiyorum. Bu kapanış, hesap verilebilirlik ve adalet anlamına gelir. Adaleti elde edene kadar durmayacağız” ifadelerine yer verdi.

İNGİLTERE: UÇAK İRAN FÜZESİYLE DÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna uçağının İran füzesiyle düştüğüne dair bulgular olduğunu açıkladı.

İran'da düşen yolcu uçağı füzeyle vurulmuş! Görüntüler yayınlandı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün sabah kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

İRAN HÜKÜMETİNDEN İDDİALARINDANA RDINDAN AÇIKLAMA:

Dünyanın bir anda gündemine düşen iddiaların ardından İran'dan resmi açıklama geldi.

İran Hükümet Sözcüsü, "Uçağın düşürüldüğü iddiası Tahran'a karşı psikolojik bir savaştır. Vatandaşları ölen ülkelerin temsilcilerini İran'a davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

İRAN'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA: REDDETMEYE HAZIRIZ!

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının vurulmadığına dair ellerinde ikna edici deliller bulunduğunu ve bunları paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

'KAMPANYA' İDDİASI

Dünyadaki hiçbir ülkenin kazanın nedenini bu kadar kısa sürede ortaya çıkaramayacağını savunan Rızayifer, "Yabancı basın, İran'a karşı kampanya başlatmak istiyor." iddiasında bulundu.

Uçağın kara kutularının ABD'ye teslim edilmesi konusuna da değinen Rızayifer, yerel ve uluslararası yasalara göre kara kutuların kazanın yaşandığı ülkede incelenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kazanın meydana geldiği ülke bu konuda karar vericidir. İran'da kara kutuları okuyacak imkana sahibiz, kara kutuların zarar görmesi nedeniyle onu tamir etmek için ihtiyaç duyduğumuz imkanlara da sahibiz. Kara kutuların okunduğu yere ABD'lilerin gelmesiyle ilgili hiçbir problem yok ancak onların gelmek için Senatodan izin alması gerekiyor."

Ukraynalı yetkililerin İran'da bulunduğunu ve  Kanada'nın imkanlarından da yararlandıklarını aktaran Rızayifer,  "Rusya ve Fransa da teçhizat ve yardım göndermeye hazır olduklarını açıkladı. Eğer kara kutuları tamir edemezsek daha önce olduğu gibi onları Fransa ya da yeterli imkanlara sahip başka bir ülkeye göndereceğiz." diye konuştu.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ İDDİASI

Öte yandan Reuters haber ajansı hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre, ABD yönetimi uçağın bir füzeyle vurularak düşürüldüğüne emin. Reuters'ın haberinde Washington'ın uydu görüntüleri nedeniyle uçağın düşürüldüğüne inandığı ifade edildi.

ABD'li yetkililerin uçağın yüksek ihtimalle İran hava savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü düşündükleri belirtildi.

PİLOTLAR YARDIM ÇAĞRISI YAPMAMIŞ

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, yaptığı yazılı açıklamada, inceleme heyetinin hazırladığı ilk rapora göre, düşen uçağın pilotunun herhangi bir yardım çağrısında bulunmadığını ifade etti.

Rapora göre uçağın 7 bin feet yükseldikten sonra radardan kaybolduğunu ve irtifa kaybederek düştüğünü belirten Abidzade, "Uçak yere düştükten sonra parçalanıyor. Düşüş esnasında yaşanan anormal durumla ilgili pilottan hiçbir yardım çağrısı alınmıyor. Görgü tanıklarına göre uçak önce alev alıyor, bu alev uçağın her tarafına yayılıyor ve sonra yere çakılıyor. Patlama da uçağın yere düşmesinden kaynaklı olarak meydana geliyor." bilgilerini paylaştı.

Abidzade, "Kazanın meydana geldiği güzergâh da uçağın önce batıya doğru gittiğini ve arızayla karşılaşmasının ardından kalktığı havalimanına geri dönmeye çalışırken düştüğünü gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERiran  ukrayna  uçak  boris johnson