UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AT ETİ SKANDALI! HALA SATIŞA DEVAM EDİYORLAR!

Vatandaşlar dikkat! Bakanlığın yayımladığı tağşiş ve taklit listesinde kıyma ürünlerinde at eti tespit edilen iki işletme, hiçbir şey olmamış gibi satışına devam ediyor. İşte detaylar...

AT ETİ SKANDALI!  HALA SATIŞA  DEVAM EDİYORLAR!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla yapılan denetimler kapsamında 2020 yılının ilk tağşiş ve taklit listesini geçtiğimiz günlerde yayımladı. Listede halk sağlığını tehlikeye atan 229 firmaya ait 386 parti ürün ile markalar bulunuyordu. Listede gıda ürünlerinde ölüme sebebiyet veren cinsel gücü artırıcı ‘sildenafil ve sibutramin’ maddelerine bile rastlandı. Ayrıca et ürünlerine kanatlı, tek tırnaklı, domuz ve at etine kadar karışımlar katıldığı belirlendi. O listede etlerinde at eti çıkan İstanbul’daki 2 işletme de bulunuyordu. Teşhirin ardından Tuzla ve Esenler’deki bu iki işletmeye gidildiğinde ara vermeden çalıştıkları görüldü.

'KOMPLO, KUMPAS OLABİLİR'

Milliyet'in haberine göre Tuzla’da geçtiğimiz yıl haziran ayında kıymalı çiğ böreğin harcında at eti bulunan Deniz Börek Salonu, satışlarını sürdürüyor. İşletmenin gıda ürününde at eti tespit edildiği o bölgedeki bütün herkes tarafından biliniyor üstelik. Pide salonuna gelen müşteriler, “Kıymayı aldığınız yer de mi sıkıntı var” diye sorduktan sonra alışverişlerini gerçekleştiriyor.

Bu arada pide salonunun önünde kendi aralarında konuşan liseli bir grup öğrenci ise, “Denetimde burada kıymada at eti bulunmuş” diyerek içeri girmekten vazgeçti.

İşletme sahibi Mehmet Şerif Deniz, konuya ilişkin şunları söyledi: “Altı ay önce olan bir olaydı. Kıymayı aldığım kasapla şu an mahkemelik oldum. 25 yıldır burada esnafım. Bir ismim, namım var. Böyle bir şey yapacak biri değilim. Maalesef başımıza böyle talihsiz bir olay geldi. Müşterilerden tepki gösteren de, destek veren de var. Bu bir komplo veya kumpas olabilir.”

1 AY ÖNCE EL DEĞİŞTİRDİ

İstanbul’da at eti tespit edilen diğer işletme ise Esenler’deki Kurban Et. Kasım ayında alınan numunelerinde çiğ kıymasının içinde at eti belirlenen Kurban Et’in, bir ay önce el değiştirdiği öğrenildi. Yeni ismi Z... Et olan işletmenin yeni sahipleri de gelen her müşteriye bu yüzden açıklama yapıyor. Kurban Et’in yeni işletmecileri ise, “Biz burayı bir ay önce devraldık. Devralmadan numuneler alınmış. Dün görünce, büyük sıkıntıya girdik. İlk sahibini arıyoruz, ama telefonları açmıyor” ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, taklit ve tağşiş ürün satanlara yönelik yasal düzenleme çalışması yaptıklarını belirterek, “Bunu alışkanlık haline getirmiş olanların meslekten men, gerekiyorsa hapis cezasıyla toplum sağlığını tehdit etmelerini engellemeliyiz” demişti.

MEVZUATTA KAPATMA CEZASI YOK

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, iki işletmenin de numune alınan parti ürünlerinin toplatıldığını belirtti. Yetkililer, “Mevzuatta şu an işletmeyi kapatma cezası yok. At eti tespit edilen işletmelere geçtiğimiz yılın cezası olan yaklaşık 23 bin TL para cezası kesildi. Numune alınan o partinin malları toplatıldı. Bu yıl ise ceza 28 bin TL’ye çıkacak. Bakanımızın da açıkladığı gibi yeni yasada kapatma ve hapis gibi ağır cezalar geliyor” dedi.

TOBB'DAN 81'DEKİ ODALARA TALİMAT

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 81 ilde faaliyet gösteren 365 oda ve borsa yönetimine, gıdada taklit ve tağşiş yapan üye firmaların bu faaliyetlerinin disiplin kurullarında ele alınmasına yönelik talimat gönderdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, laboratuvar sonucuyla gıdada taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen firmaların bilgilerini TOBB'a ulaştırdı.

Bunun üzerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun talimatıyla illerdeki 365 oda ve borsa genel sekreterliklerinden, söz konusu üye firmalara "Oda ve Borsa Üyelerine Verilecek Disiplin ve Para Cezaları ile Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu Hakkında Yönetmelik"e istinaden gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

Talimata, Bakanlık tarafından gönderilen, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan firmaların listesi de eklendi.

DİSİPLİN KURULLARI UYARI, KINAMA VE PARA CEZASI VEREBİLİYOR

Oda ve borsa bünyesindeki disiplin kurulları, meslek şeref ve haysiyetine uygun düşmeyen tavır ve hareketlerde bulunanlar, satışa arz olunan malların niteliği veya miktarı bakımından gerçeğe aykırı beyan verenler, nizami olmayan ölçü ve tartı aletlerini bilerek kullananlar için farklı cezalar uygulayabiliyor.

Ayrıca, söz konusu kurullar imalatta, mal ve hizmet arzında sağlık kurallarına uymayan, hileli, karışık, standartlara aykırı ve kalitesiz mal imal eden ve satanlara uyarı, kınama ve para cezaları gibi muhtelif cezalar verebiliyor. Bu cezalar, mevzuatta ihlallerin derecesi ve niteliğine göre tespit ediliyor.

BİRÇOK GIDADA İLAÇ MADDELERİ TESPİT EDİLMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, 14 Ocak'ta taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar ve çikolataların yer aldığı 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylaşmıştı. Böylece, konuya ilişkin ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3 bin 202 parti ürün tüketicilere açıklandı.

Yapılan denetimler sonucu bazı alkolsüz içeceklerde, takviye edici gıda ürünlerinde, şekerli mamullerde, bitki çay ve kahvede ilaç etken maddesi katıldığı tespit edilmişti. Bazı firmaların ballarında taklit ve tağşiş yapıldığı anlaşılırken, salçada, baharatlarda, çay ve kahvede gıda boyası, süt ve süt ürünlerinde nişasta, jelatin ve bitkisel yağ, zeytin yağlarında da farklı tohum yağları kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca, kırmızı et ve et ürünlerinde domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti, soya, kanatlı eti, sakatat, deri dokusu ve baş eti belirlendi.

 

 

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERat eti  skandal  bakanlık