UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BARIŞIN TEMELİ ATILDI

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde ateşkesin yanı sıra taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri ve Birleşmiş Milletlerin (BM) silah ambargosuna uyma çağrısında bulunuldu.

BARIŞIN TEMELİ ATILDI

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Libya konferasında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakak Hükümeti lideri Fayiz es-Serrac ile Libya Ulusal Ordusu lideri muhalif General Halife Hafter arasında kalıcı bir ateşkesin sağlanması amacıyla karşılıklı atılması gereken adımların yanı sıra başta BM olmak üzere uluslararası topluluğun üzerine düşen görevler belirlendi. Bu çerçevede beş başlık altında toplanan 55 maddelik deklarasyonda, BM tarafından tanınan Başbakan Fayiz es-Serrac’ın yönettiği Libya’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine vurgu yapıldı.

BM Libya özel temsilcisinin 3 aşamalı barış planını destekleyen Libya konferansı katılımcıları, ülkenin toprak bütünlüğünü zedeleyebilecek adımlardan kaçınacakları yönünde de taahhütte bulunuyor. Liderler, sonuç bildirgesinde Libya sorununun BM çatısı altında çözülmesi konusunda da görüş birliğine vardı.

Türkiye memnuniyeti

Katılımcıların önemli bölümü, Libya’da ateşkesin sağlanması amacıyla Ankara ile Moskova’nın çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Zira Ankara’nın, es-Serrac, Moskova ve Berlin ile yürüttüğü aktif diplomatik çaba, Almanya’daki zirvenin düzenlenmesi açısından son derece etkili oldu. Zirvede çözüm sürecinin BM çatısı altında yapılması ve katılımcıların bu yönetimi desteklemeleri ise Ankara tarafından memnuniyetle karşılandı.

Libya’nın petrol yataklarının ülkeye ait olduğunun hatırlatılması da, Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke tarafından istenen ve vurgu yapılan önemli bir konuydu. Berlin Konferansı’nın sonuç bildirgesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) onay sürecine tabi olacak. Bu sayede liderler tarafından belirlenen yol haritası, BM’nin resmi tutumunu oluşturacak.

Bununla birlikte zirve öncesinde belirlenen “saflarda bir değişiklik” göze çarpmadı. Zira Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, her ne kadar böyle olmadığını daha önce ifade etmeye çalışsa da, Tobruk merkezli temsilciler meclisinin lideri Hafter’i desteklemeye devam etti. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de Fransa ile ortak hareket etmeyi tercih etti.

Rusya ise, Türkiye’nin savunduğu pozisyona yaklaşmaya başlamış görünüyor. General Hafter’le bağlarını tamamen kopartmasa bile, BM önderliğinde sağlanacak bir çözüme destek vermek amacıyla   Serrac yönetimine daha az mesafeli davranıyor.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından temsil edilen ABD ise, Libya krizini çok önemsiyor gibi görünmüyor. Zira Washington yönetimi, Libya’dan gelecek terör ve yasadışı göç gibi olası tehditlerin, kendisinden çok Avrupa ve Orta Doğu ülkelerini rahatsız edeceği düşüncesinde. Bu yüzden düşük seviyede toplantıyı izleyen ABD, Libya sorununun BM çatısı altında çözülmesi gerektiğini savunarak süreci BMGK üzerinden kontrol edebilme kozunu muhafaza etti.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERlibya  recep tayyip erdoğan  türkiye  berlin  rusya