UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ERSİN TATAR’IN ŞANSI NE KADAR?

Türk basınının usta kalemi Aybars Hünalp, KKTC seçimlerini yazdı.

ERSİN TATAR’IN ŞANSI NE KADAR?

İşte Aybars Hünalp’ın köşe yazısı:


Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Kıbrıs’da Başbakan Ersin Tatar ile ilgili bir yazı kaleme almak istedim. Sonra düşündüm ki Ersin Tatar Kıbrıs’ın şansı.

Ersin Tatar ile Murat Saygı’nın Genel Müdürümüz olduğu yıllarda Show TV’de birlikte çalıştım. Kalbi sürekli Kıbrıs için çarpan yurtsever biriydi. Show TV’nin o zamanki çetrefilli işlerini çözmek için gittiği seyahatlerin dönüşünde bir yerlere uğrar ve Kıbrıs davası için önayak olan bir Kıbrıs gazetesi için uğraş verirdi. Maliye Bakanı olduğunda röportaj yapmak için o da kendisi gibi bakanlık yapan babasıyla birlikte ziyaret ettim. Kalbi Kıbrıs sevgisiyle dolu olup küçücük bu adanın Akdeniz’de önemli bir güç haline gelmesini temenni ediyordu.

Seçim öncesi KKTC’deki dostlarımla Tatar’ın şansını yokladım. Özetle söylenenler şöyle:

”Türkiye verdiği parayı yeni serbest bıraktı. Devlet memurlarına burada 13 maaş veriliyor. Henüz bildiğimiz kadarıyla bu ödenmedi. Müteahitler ve getirdiği turist başına teşvik alan turizmcilere paralar ödenmedi. Kıbrıs Türkünün en büyük adayı Ersin Tatar ama sonuç kesinlikle ikinci turda belli olur.”

Bir de Kıbrıs olayının hep içinde olan İngiltere’den olay nasıl gözüküyor diye İngiltere’deki gözümüz kulağımıza gazeteci büyüğümüz Rıdvan Ertuğ’a sordum. Kanal D’deyken hem Rauf Denktaş hem Klerides ile röportaj yapan kurt gazeteci ise şu yorumu yaptı:

The Guardian gazetesi demeci Akıncı’ya sandıkta bir zarar verir mi vermez mi! Akla gelen ilk soru belki de bu olmalıdır. Kıbrıslı Türklerinin sosyolojik yapısı, ada gündemine psikolojik bakışı, Türkiye’deki seçmenden değişiktir… Akıncı mağdur olduğu anda; taraflı tarafsız, kararlı, kararsız safında durur mu durur!

Son derece başarısız bir beş yıl geçiren Akıncı koltuk öncesi halkına verdiği sözleri tutmadı veya tutamadığı kesin.

Nisan ayında tarihi tam netleşmemiş Cumhurbaşkanlığı seçiminde, bir yığın boykotçu sandık başında olacağı şimdiden tahmin ediliyor.

Belki de Türkiye – KKTC ilişkiler Nisan sonrasında hiç düzelmeyebilir de…

Kısacası yaşanan bu tartışmalar Akıncı’ya sandıkta bir zarar vermezse kimse şaşırmasın!

KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ın geçmişine bakınca, 1986-1991 yıllarında Asil Nadir’in PollyPeck Firmasında, 1991-1992 yıllarında Ankara’da FMC-Nurol Savunma Sanayi AŞ’de finansman müdürü olarak çalıştıktan sonra 1992-2001 yıllarında İstanbul’da Show TV’de Genel Koordinatörlük yaptığını görüyoruz. Türkiye’yi Türk insanını ve iş hayatını yakından tanıdığı ve deneyimlerini politikalarına yansıttığı mutlak…

Başbakan olduğu ilk gün Ersin Tatar, ‘Kıbrıs konusunda, Türkiye ile aynı düşünceye sahip bir hükümet göreve gelmiştir’ açıklamasına “Meclis’te 35 milletvekili Kıbrıs sorununa Akıncı’dan daha farklı bakmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı da bunu dikkate almak zorunda” yorumunu eklemişti..

Yaklaşık bir senelik Başbakanlık deneyimi sonrasında Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde neler yapacağının işareti olarak görülürken “Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı” (Eastmed) projesinin, Türkiye’nin onayı olmadan hayata geçmesinin mümkün olmadığını ifade etti.. Başbakan Tatar, “Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşma (deniz sınırı anlaşması) dolayısıyla Eastmed projesinin Türkiye’nin de onayı olmadan hayata geçmesi mümkün değildir.” ifadesi Türkiye’den bakıldığında önem taşımaktadır.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13