UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CORONA İÇİN KORKUTAN UYARI!

Dünya genelinde Covid-19’un bulaştığı kişi sayısı 4.5 milyonu aştı. Can kaybı ise 300 bini geçti. Etkin tedavi ve aşı bulmak için araştırmalar sürerken Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19’un HIV gibi kalıcı olabileceği uyarısı yaptı. DSÖ’nün baş bilim insanı Soumya Swaminathan da salgını kontrol altına almanın 4-5 yıl sürebileceğini söyledi. Covid-19’un psikolojik etkisine işaret ederen BM ise hükümetlere akıl sağlığı hizmetlerini artırma çağrısı yaptı.

CORONA İÇİN KORKUTAN UYARI!

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coranavirüs Kovid-19 enfeksiyonunu önlemeye yönelik hem aşı hem de etkin bir ilaç tedavisi bulmak için çabalar sürerken virüs 4.5 milyondan fazla kişiye bulaştı. Ülkelerin aldığı karantina önlemleri hafifletilse de salgın dizginlenebilmiş değil. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 300 bini aşkın kişiyi yaşamdan alan salgının ne zaman biteceğine ilişkin öngörüsünü paylaştı.

REHAVET ENDİŞESİ

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, yeni tip Coronavirüsün tıpkı HIV gibi kalıcı olabileceği söyledi ve “Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir” dedi. Ryan bu açıklamayı, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un, İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında söyledi.

Dünyanın pek çok ülkesinde normal yaşama yeniden dönüş için “önlemlerin gevşetilmesine” yönelik adımlar atıldığına işaret eden Ryan, “Hepimiz, yeni salgın dalgaları tespit edilmeden tecritlerin gevşetilmesi durumunda halk sağlığı ve ekonomik felaketlerin kısır döngüsünün ortaya çıkmasından endişe ediyoruz” dedi.

Kovid-19 aşı çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine ise Mike Ryan, “Şunu masaya koymanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir. Bu virüs çekip gitmeyebilir” uyarısını da yaptı. “HIV de gitmedi ve şartlarına alıştık” diyen Ryan, HIV’e karşı tedavi ve önleyici yöntemler bulduklarını, dolayısıyla insanların eskisi gibi HIV’den korkmadığını da vurguladı.

Ryan devamında da “HIV’li insanlara uzun ve sağlıklı yaşam sunuyoruz ancak bu iki hastalığı karşılaştırmıyorum. Bence gerçekçi olmamız önemli ve kimsenin bu hastalığın (Kovid-19) ne zaman veya yok olup olmayacağını tahmin edebileceğini sanmıyorum” dedi. Mevcut risk değerlendirmesini azaltmak için Covid-19’un “kayda değer” şekilde kontrol altına alınabilmesi gerektiğinin altını çizen Ryan, virüse karşı en büyük umutlarının tüm dünyanın eşit şekilde yararlanabileceği “çok etkili” bir aşının bulunması olduğunu kaydetti. DSÖ Baş bilim insanı Soumya Swaminathan ise Coronavirüsü kontrol altına almanın 4-5 yıl sürebileceğini söyledi.

AKIL SAĞLIĞI UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kovid-19’un insan sağlığını sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da etkilediğini belirterek, hükümetlere salgınla mücadelede akıl sağlığı hizmetlerini artırmaları ve finanse etmeleri çağrısında bulundu. Guterres, yayımladığı video mesajında yakınlarını ve işini kaybetme, karantina ve hareket kısıtlılığı ile gelecek endişesi gibi nedenlerin akıl sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekti. Gutterreb, salgınının stresi artırdığını ve özellikle ön saflardaki sağlık çalışanları, yaşlılar, sağlık problemleri olanlar, kriz ve savaş bölgelerinde yaşayanları daha fazla etkilediğini kaydetti.

Guterres, salgın kontrol altına alınsa dahi acı, endişe ve depresyonun bireyleri ve toplumları etkilemeye devam edeceğini söyledi. BM sağlık uzmanları da salgın sırasında dünyada milyonlarca insanın yaygın ölüm vakaları ile karşı karşıya olması, gelir kaybı ve endişe bozukluğu gibi nedenlerle akıl sağlıklarını kaybetme tehlikesi altında olduğunu belirtti. DSÖ Akıl Sağlığı Bölümü Direktörü Devora Kestel izolasyon, korku, belirsizlik ve ekonomik krizin psikolojik baskıya neden olabileceği söyleri. Birleşmiş Milletler’e bir rapor sunan Kestel, psikolojik rahatsızlıkların sayısı ve şiddetinde artış beklediklerini vurguladı.

Salgın nedeniyle karantina önlemlerinin alınması ve sınırların kapatılmasının dramatik bir sonucu daha oldu. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de özel bir klinik, taşıyıcı annelerden dünyaya gelen 46 bebeğin ülke sınırları kapalı olduğu için yurt dışındaki ailelerine teslim edilemediğini açıkladı.

Son Güncelleme: 15.05.2020 08:08:37
ETİKETLERcoronavirüs  koronavirüs