UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SOSYAL MEDYA DEVRİMİ!

Avrupa ve Asya’da birçok ülkenin aldığı sosyal medya kararlarından sonra Fransa’nın yasa ile internet ve sosyal medyayı katı kurallarla kontrol etme kararı tüm dünyayı etkileyecek. Türkiye’de zaten kanun 2019’da çıkmıştı. Yürürlüğe konması 2022 olarak planlanmıştı. Fakat Fransa’nın çok net kararlarının Türkiye’yi etkilememesi mümkün değil görünüyor. Meclis’ten yeni çıkması beklenen kanunla birlikte Türkiye’de de sosyal medyanın şekli tamamen değişecek.

SOSYAL MEDYA DEVRİMİ!

Önce Fransa’yla ilgili habere bakalım:

Fransa Meclisi, internet ve sosyal medyada nefret içerikli paylaşımların 24 saatte kaldırılmasını zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı.

NEFRET SÖYLEMLERİ 24 SAAT İÇİNDE SİLİNECEK

Tasarıya göre küfür, ırkçılık, nefret, din, dil, cinsiyet hedefli hakaret içerikleri 24 saat içinde silinecek.

TERÖR PROPAGANDASINA ANINDA YAPTIRIM

Terör propagandası içeren paylaşımlar ise 1 saat içinde silinecek. Kullanıcı 1 yıl hapis ve 15 bin euro cezaya çarptırılacak .

ŞİRKETLERE 1,2 MİLYON EURO CEZA

Tasarıya göre, internette söz konusu paylaşımları kaldırmayan şirketler 1,25 milyon euroya kadar para cezasına çarptırılacak. Fransa'da internetteki bu paylaşımları kaldırmakla yükümlü olacak şirketlerin kararnameyle belirlenecek.

Fransız Meclisi, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin Fransa'da elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesini öngören yasa tasarısını geçtiğimiz yıl kabul etmişti.

İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinin (LREM) desteklediği tasarıya, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR), aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) karşı çıktı.

Yasa, salgının Fransa'yı vurmasından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin çoğunluk olduğu Ulusal Meclis'te koronavirüs acil durumuyla bağlantısı olmayan ilk yasa oldu.

Tasarı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

TÜRKİYE’DE NELER OLACAK?

Beklenen Fransa’daki kadar katı olmaması ve RTÜK kontrolünde belirlenen kurallara uygun şekilde sosyal medyanın kullanılabileceği belirtiliyor.

Kısacası artık televizyonla internet-sosyal medya arasında fark kalmayacak. Sosyal medyayı kullananlar RTÜK’ten öncelikle lisans almak zorunda.

Sonrasında küfür vs. her şey yasaklanıyor. (TV’deki gibi) Bu durum özellikle fenomenleri çok etkileyecek. 2019’da ilan edildikten sonra lisans alma süresi verilmişti. Buna uyanlar, lisanlarını alanlar RTÜK kuralları dahilinde yayınlarına devam edebilecek.

Belli bir zaman aralığında olmayan, standart günler içerisinde yayın yapmayanlar sadece kendileriyle ilgili bilgi ve görüntü paylaşanlar yine RTÜK kuralları içinde buna devam edebilecekler fakat artık küfür, hakaret vs. yapamayacaklar.

Başkalarını yazan haberler veren başkaları hakkında konuşmalar yapan, videolar paylaşan hesaplar ise diğer statüye girecek olup lisans almak zorundalar. (Ki bu konuda da RTÜK bu durumu açıklayıp lisans başvuru süresini de vermişti ve birçok legal hesap bu lisansı aldı)

Türkiye’de de 1 Temmuz’da başlaması beklenen kanun belki bazı kesimlerce sansür gibi nitelendirilecek ancak sadece Türkiye değil hemen hemen tüm dünyada da internet ve sosyal medya artık devletlerin kontrolü altına giriyor ve sosyal medyadan küfür, hakaret, kavgalar, yalan haberler, iftiraların sonu geliyor. Son yıllarda büyük itibar kaybeden sosyal medyanın bu şekilde güvenilirlik kazanacağı da tüm dünyada düşünülüyor.

Bu arada sosyal medyadaki bu durumu gözleyen başta Ekrem İmamoğlu ve İBB olmak üzere birçok siyasi kurumun acilen legal bir şekilde televizyon ve TV mecrasının legal sosyal medyasını korumak için harekete geçtikleri ve çeşitli kurumları satın almak için görüşmelerde bulundukları da biliniyor.

Belli ki bu durum sosyal medyanın aslında çok zayıflayacak olması medya dünyasına çok büyük bir hareket getirecek.

 

Son Güncelleme: 17.05.2020 12:20:27
ETİKETLERSOSYAL MEDYA