UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARDI: SALGIN KÖTÜYE GİDİYOR

Salgının küresel çapta kötüye gittiğini duyuran Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Ghebreyesus, ‘Şu an hiçbir ülkenin ayağını frenden kaldıracağı bir zaman değil’ diyerek, ‘Rehavete kapılmayın’ uyarısı yaptı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARDI:  SALGIN  KÖTÜYE  GİDİYOR

Yeni tip Coronavirüs, Çin, Vuhan’dan dünyaya yayıldı, 7.2 milyon kişiye bulaştı, 412 binden fazla insanı hayattan kopardı. Küresel salgına dönüşen Covid-19’la mücadele için çok sayıda ülke önlemler aldı. İnsanlar evlerine hapsoldu, iş yerleri kapatıldı, sağlık sistemleri çöktü. salgınla birlikte küresel ekonomi de darbe aldı. Salgının başlamasından bu yana 6 ay geçti. Covid-19’un etkisini azalttığı ülkeler birer birer aldıkları tedbirleri gevşetti. Enfeksoya karşı yeni tedavi yöntemleri ve aşı bulma çalışmaları sürerken bilim insanları, yeni normal dönemde kişisel önlemlerin alınmasını, sosyal mesafe ve maske kullanımına devam edilmesini önerdi. Türkiye’nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkede salgın hiç olmamış gibi eski normal hayata dönüldü.

24 saate 136 bin vaka

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarına devam eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının başlamasından bu yana 6 ay geçtiğini hatırlatarak, “Şu an hiçbir ülkenin ayağını frenden kaldıracağı bir zaman değil” uyarısı yaptı. Covid-19 salgınında en korkunç günün önceki gün yaşandığını açıklayan Ghebreyesus, sadece o gün 136 bin yeni vaka ile en çok vakanın görüldüğünü duyurdu. Rehavete kapılmadan temkinli olma çağrısını yineleyen DSÖ Direktörü, 136 binden fazla vakanın neredeyse yüzde 75’inin Güney Asya ve Amerika kıtalarındaki 10 ülkeden geldiğini açıkladı. Ghebreyesus “Avrupa’da durum iyileşse de küresel olarak çok daha kötü bir hal alıyor” ifadesini kullandı. DSÖ Genel Direktörü, en büyük riskin rehavet haline geldiğini belirterek, dünya nüfusunun büyük bölümünün hâlâ virüse yakalanma ihtimali bulunduğu konusunda uyardı. Ghebreyesus, “Bu ülkelerde artık en büyük tehdit, rehavet. Özellikle de bazı ülkelerde kalabalıklar bir araya gelmeye başlamışken, virüsün yeniden etkili hale gelmemesi için aktif izlemeyi teşvik ediyoruz” dedi.

‘ASEMPTOMATİK HASTALARDAN BULAŞI NADİR’

DSÖ, Covid-19 taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyen “asemptomatik (belirtisiz)” hastalardan virüsün bulaşmasının “çok nadir” olduğunu belirtti. DSÖ’nün Covid-19’a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove bu sonuca Covid-19’un nasıl bulaştığıyla ilgili farklı ülkelerden gelen verileri inceleyerek vardıklarını söyledi. Kerkhove, hükümetlerin, Covid-19’un yayılmasını engellemek için semptom gösteren vakalara daha fazla odaklanmaları gerektiğini belirtti. Daha önceki çalışmalarda hastalık belirtisi göstermeyen birinin de Covid-19’u kolayca yayabileceği ifade edilmişti.

 

 

Son Güncelleme: 10.06.2020 09:53:25