UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

2. İDDİANAMEDE ÇARPICI DETAYLAR

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilmesine ilişkin Suudi Arabistanlı 2'si başkonsolosluk çalışanı firari 6 şüpheli hakkında hazırlanan ikinci iddianamede, 4 kişinin Kaşıkçı cinayetinde delilleri karartmak için Türkiye'ye geldiği belirtildi.

2. İDDİANAMEDE  ÇARPICI DETAYLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Orta Doğu'nun etkin gazetecilerinden Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve mahkemeye gönderilen ikinci iddianamede çarpıcı detaylara yer veriliyor.

İddianamede, soruşturma kapsamında daha önce hazırlanan iddianame kapsamında 20 sanığın yargılamasının halen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde sürdüğü anlatıldı.

Olayın kapsam ve niteliği, suçun işleniş şekli dikkate alınarak, delilleri yok etmek veya kasten öldürme eylemine doğrudan katılmak ve azmettirmek suretiyle iştiraki bulunan şüphelilerin tespiti amacıyla soruşturmaya devam edildiğine vurgu yapıldı.

İddianamede, bu soruşturmada da Kaşıkçı'ın boğularak öldürülmesi ve cesedinin parçalanarak yok edilip ortadan kaldırılmasına doğrudan katılmak suretiyle "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçunu işlediği iddiasıyla şüpheliler Sultan Yahya A. Abdulbari ve Yasir Halid B. Salman hakkında soruşturma açıldığı ifade edildi.

İddianamede, soruşturmada delillerin tespiti ve toplanabilmesi için başkonsolosluk binası, konutu ve araçlarında yapılacak arama ve incelemelerle ilgili olarak Suudi Arabistan Krallığı yetkilileri ile çeşitli yazışma ve görüşmeler gerçekleştirildiği belirtildi. İddianamede, bunun sonucunda 9 Ekim 2018'de söz konusu işlemlerin yapılması yönündeki notaya rağmen incelemelerin sadece gözle gerçekleştirilmesine izin verildiği kaydedildi.

"CİDDİ DİRENİŞ VE ENGELLEMELERLE KARŞILAŞILDI"

İddianamede, biyolojik materyaller ile parmak izi araştırması, vücut izi ve biyolojik kalıntıların kimyasal yöntemlerle aranması, luminol kimyasal madde ile kan izi aranarak örnekler alınması şeklindeki inceleme için değerlendirme yapılacağının belirtilmesi üzerine 9 Ekim 2018'de alınan mahkeme kararına rağmen inceleme işlemlerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı aktarıldı.

İki ülke makamları tarafından sürdürülen görüşmelerde varılan mutabakat sonucunda konsolosluk yetkililerinin 15 Ekim 2018'de söz konusu işlemlerin yapılmasına izin verdiği aktarılan iddianamede, mahkeme kararları ile konsolosluk binasında 15 Ekim 2018'de başlayıp 16 Ekim 2018'de sona eren, konut ve araçlarda 17 Ekim 2018'de başlayıp 18 Ekim 2018'de sona eren arama, luminol sıvı ve UV ışık kaynağı ile incelemeler yapıldığı kaydedildi.

İddianamede, ilgili kanun maddeleri uyarınca "mülkilik" ilkesi ve Viyana Konsolosluk İlişkilerine Dair Sözleşme hükümleri dikkate alınarak Suudi Arabistan yetkililerinden arama ve inceleme izni talep edildiği belirtilerek, "Suudi yetkililer, yapılan görüşmelerde ciddi direniş ve engellemeler çıkarmasına rağmen cumhuriyet başsavcılığımızın ısrarlı talepleri neticesinde gecikmeli olarak verilen izin sonrasında ilk arama ve el koyma işlemi 15 Ekim 2018 tarihinde yapılabilmiştir. Bu sebeple olayda yetkili soruşturma makamının makul sürede görevini yerine getirdiği, ancak konsolosluk ülkesi yetkililerince ciddi direniş ve engellemelerle karşılaşıldığı açıktır." denildi.

DELİLLERİ KARARTAN ŞÜPHELİLER

Arama ve incelemelerin yapılmaya başlandığı 15 Ekim 2018'den önceki tarihlerde, aralarında delillerin silinmesi, yok edilmesi ve karartılması için Türkiye'ye geldiği tespit edilen şüpheliler Ahmed Abdulaziz M. Aljanobi, Halid Yahya M. Alzahrani, Muhammed İbrahim A. Alzaid ve Obaid Ghazi A. Alasaadi hakkında "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan soruşturma başlatıldığı anlatılan iddianamede, şüphelilerin ülkeye giriş-çıkış tarihlerine detaylı olarak yer verildi.

İddianamede, maktul Cemal Kaşıkçı'nın evlilik işlemlerini başlatmak üzere 28 Eylül 2018'de Fatih Belediye Başkanlığına başvuru için gittiklerinde, burada evlilik için bekar olduğuna dair belge alması gerektiği söylendiği anlatılarak, Kaşıkçı'nın buna müteakip aynı gün nişanlısı Hatice Cengiz ile Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğuna gittiği belirtildi.

Burada Hatice Cengiz'in dışarıda beklediği, saat 10.04 sıralarında Başkonsolosluğa giren maktul Cemal Kaşıkçı'nın bekar olduğuna ilişkin belge talebiyle ilgili işlemler için şüpheli Sultan Yahya A. Abdulbari ile görüştüğü ifade edilen iddianamede, burada kendisine işlemlerinin yetişmeyeceği gerekçesiyle 2 Ekim 2018'de randevu verildiği kaydedildi.

Son Güncelleme: 30.09.2020 11:59:51
ETİKETLERcemal kaşıkçı