UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SAHTE HESAPLAR YANDI!

Sosyal medya yasası bugün (1 Ekim) itibariyle yürürlüğe girdi. Twitter-Facebook- Instagram başta olmak üzere internetten yayın yapan sosyal medya mecraları ve bu mecraları kullananlar bu yasaya uymak zorunda. Cep telefonlarına da artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da giriyor, böylece sahte hesap devri de bitiyor. Ayrıca yorumlarla hakaret edenlerin bile başı büyük derde girecek. Böylelikle her istediğini yazan, hesaplar tarihe karışacak.

SAHTE HESAPLAR YANDI!

Sosyal medya yasası bugün (1 Ekim) itibariyle yürürlüğe girdi.

Bu yürürlüğe giren yasaya göre 1 Milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter-Instagram-Facebook-YouTube başta olmak üzere tüm şirketler Türkiye’de temsilcilik açacak.

Temsilcilik açmayanlar önce para ve reklam yasağıyla karşılaşacak, devamında ise bant daralmasıyla sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlarla adeta piyasadan silinecekler.

KİŞİLİK HAKLARI ARTIK KORUNACAK

Kişilik hakları ihlal edilenler uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.

Temsilci en geç 48 saat içinde cevap vermek zorunda.

(Bu durumda sosyal medya mecraları özellikle yalan ve hakaretin zirveye çıktığı şu günlerde binlerce başvuruyla uğramamak için kendiliğinden bu merdiven altı hesapları kapatacak. Çünkü cevap verilmemesi halinde bile 5 Milyon TL ceza var)

Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor.

Kişilerin isminin geçtiği ve kişilik haklarına saldırı olarak nitelenen paylaşımlar da arama motorlarında görülmeyecek.

HAKARETİN, İFTİRANIN BÜYÜK CEZASI VAR

Artık sanal ortamda hakaret etmenin de çok ciddi cezaları olacak. Tehdit, taciz ve yalan haber yaymak eskisi kadar kolay olmayacak.

EN ÖNEMLİ DÜZENLEME

Cep telefonlarında da internet kullanımına ilişkin bir düzenleme yapıldı.

Cep telefonlarında artık PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.

Artık her hesap açanın kim olduğu, nerede olduğu belli olacak.

İNTERNET LİSANSLARI BU YÜZDEN VERİLDİ

RTÜK zaten internetten yayın yapanlar için bir yandan da lisans almayı şart koydu.

Zamanında başvuran kuruluşlara lisansları verildi. Bu durum, mecralara da yardımcı olacak. Çünkü lisans alamayanlar yakında özellikle habersel yayın ya da video yayını hiçbir mecrada yapamayacaklar. 

 

Son Güncelleme: 1.10.2020 10:17:15
ETİKETLERsosyal medya