UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AŞILAMAYA BAŞLIYORLAR!

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer/BioNTech aşısına acil kullanım onayı verdi. Bu onayın ardından ABD’de sağlık personeli ile yaşlılar yurdunda kalanlara öncelik verilecek şekilde aşı yapılmaya başlanacak. İlk etapta, 2.9 milyon doz aşı hizmete sunulacak

AŞILAMAYA BAŞLIYORLAR!

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Kovid-19’a karşı yüzde 95 etkili olduğu açıklanan Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının kullanımının “güvenli” ve “etkili” olduğuna karar verdi ve acil kullanım için onayladı. FDA, onayın salgın için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. ABD Başkanı Donald Trump, ilk aşıların 24 saat içinde yapılmaya başlanacağını söyledi. “Sadece 9 ayda güvenli ve etkili bir aşı ürettik” diyen Trump, bunu tıbbi bir mucize olarak niteledi. Aşıyı geliştiren Pfizer Amerikan şirketi, BioNtech ise Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulmuş bir şirket. Pfizer/BioNTech aşısının, 16 yaş ve üzeri kişilere uygulanacağı kaydedildi. İlk etapta 2.9 milyon dozun sağlık çalışanlarına yapılması bekleniyor. Aşı onayını doğrulayan FDA Direktörü Stephen Hahn, “ABD’de ve dünya genelinde pek çok aileyi etkileyen bu yıkıcı salgınla mücadelede önemli bir kilometre taşıdır” dedi.

TEK DOZ OLUR MU?

Pfizer’den yapılan açıklamada, aşının dağıtımına hemen başlanacağı belirtildi. BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin ise aşının “ABD genelinde hayat kurtarmaya yardımcı olacağını ve normale dönüşü hızlandırabileceğini” söyledi. Şahin ayrıca, tek dozluk aşı kullanımı için de Pfizer ile görüşüleceğini aktardı. Şahin, ABD’li ortakları Pfizer firması ile karşılaşacakları en büyük zorluğun üretim kapasitesi olacağını söyledi.Normal şartlarda iki doz halinde uygulanan Pfizer/BioNTech aşısının, ilk dozdan yaklaşık 12 gün sonra koronavirüsüne karşı etkinlik gösterdiği yönündeki bulgulara işaret eden Şahin, bu verilere şaşırdığını söyledi. Aşının tek dozluk bir versiyonunu değerlendirme konusunda henüz bir karar vermediklerini belirten Şahin, “Bu, ortağımız Pfizer ile kesinlikle gerçekleştireceğimiz bir tartışma olacak” dedi. Diğer yandan FDA’nın gelecek günlerde ABD’li ilaç firması Moderna’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısını da oylaması planlanıyor. ABD’nin 100 milyon doz Pfizer/BioNtech aşısı sipariş ettiği biliniyordu. Pfizer/BioNTech aşısı İngiltere, Kanada, Bahreyn, Meksika ve Suudi Arabistan’da da onay aldı. İngiltere ise geçen hafta ilk aşılamalara başladı.

Dünya genelinde virüs kaynaklı can kaybı 1 milyon 601 bini geçti, vaka sayısı da 71 milyon 451 bini aştı. Kovid-19 kaynaklı bugüne kadar en fazla ölüm 302 bin 762 kişiyle ABD’de kaydedildi.

 

Pfizer’ın Kovid-19 aşıları bu sabah ABD’de dağıtımı başlıyor. Pfizer’dan yapılan açıklamada, aşı dağıtımının daha sonraki aşamaları hakkında detaylı bilgiye yer verilmedi.

RUSYA’DAN İKİNCİ AŞI

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, ülkede geliştirilen ikinci Kovid-19 aşısı EpiVakKorona’nın sivil dolaşıma girdiğini söyledi. Popova, “Araştırma merkezimiz Vektor tarafından üretilen aşının üçüncü aşamasında tescil sonrası ve klinik araştırmalar yapılıyor” dedi. Rusya’nın 5 bölgesinde sekiz sağlık merkezinde 3000 kişiye EpiVakKorona aşısının yapıldığını belirten Popova, tüm gönüllülere aşılama sonrası için davranış kuralları kılavuzunun dağıtıldığını da belirtti. Sputnik’in haberine göre, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, dünyanın ilk tescil edilen Kovid-19 aşısı olan Sputnik V’nin Magadan ve Çukotka dışında ülkenin tüm bölgelerine sağlandığını belirterek “Magadan’a pazar, Çukotka’ya pazartesi günü ulaştırılacak” bilgisini paylaştı. Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete Kovid-19’a karşı geniş kapsamlı aşılama çalışmalarına başlama emrini vermişti. Başkent Moskova’da başlayan aşı uygulaması, ülkenin diğer bölgelerinde ise gelecek günlerde başlayacak.

DSÖ: 1 MİLYAR DOZ AŞI GÜVENCEDE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük ve orta gelirli ülkeler için 1 milyar doz yeni tip Corona virüs (Covid-19) aşısını güvence altına aldıklarını belirtti. En çok ihtiyaç duyan ülkelere aşı tedarik etmek için 4.3 milyar dolar tutarında acil finansman açığıyla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Ghebreyesus, uluslararası topluma ve bağışçılara, “aşıların güvence altına alınabilmesi, hayatların kurtarılması ve küresel ekonominin bir an evvel iyileştirilmesi” için kendilerine destek vermesi çağrısında bulundu. Ghebreyesus, DSÖ eş güdümünde yürütülen Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’na (COVAX) şimdiye kadar 189 ülke ve ekonominin katıldığını belirterek, program kapsamında üç aşı adayından düşük ve orta gelirli ülkeler için 1 milyar doz Kovid-19 aşısını güvenceye aldıklarını aktardı. Aşı adaylarının ismini vermeyen Ghebreyesus, daha fazla Kovid-19 aşısı temini için farklı aşı üreticileriyle de görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti. Ghebreyesus ayrıca son 6 haftada salgın nedeniyle dünya genelinde haftalık ölümlerin sayısının yüzde 60 arttığına işaret etti. Ghebreyesus, vaka ve ölüm sayılarının çoğunun Avrupa ve Amerika’da gerçekleştiğini kaydetti.

MEKSİKA DA KULLANACAK

 

Meksika, Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımını onayladı. Meksika’nın Tıbbi Güvenlik Komisyonu’nun onayından ardından konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell. ilk etapta 250 bin doz aşı alınacağını ve aşı çalışmalarında önceliğin sağlık çalışanlarına tanınacağını kaydetti. Ülkede 1.6 milyon sağlık çalışanı bulunurken, başlangıçta sipariş edilen aşı sayısının yetersiz olduğunun altını çizen Lopez-Gatell, yine de aşının Meksika için büyük bir umut olduğunu ifade etti. Meksika’da aşılamalara gelecek haftadan itibaren başlanması bekleniyor. Ülkede 1 milyon 229 bin 379 kişi salgına yakalanırken Kovid-19 nedeniyle 113 bin 13 kişi yaşamını yitirdi.

Son Güncelleme: 13.12.2020 10:01:23
ETİKETLERAŞI  CORONAVİRÜS