UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AŞI SONRASI BU BELİRTİLERİ MUTLAKA BİLDİRİN

Sağlık Bakanlığı, aşılama sonrası hafif ve nadiren de olsa ciddi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabileceğini belirterek ilk altı aya kadar bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı, “Aşı sonrası İstenmeyen Etki İzleme Sistemi Çerçevesi”nde aşılama sonrası ortaya çıkabilecek durumları tek tek sıralayarak aşı sonrası koronavirüse yakalanmış kişilerin mutlaka bildirmesi gerektiğini belirtti.

AŞI SONRASI BU BELİRTİLERİ MUTLAKA BİLDİRİN

Sağlık Bakanlığı, "Aşı sonrası İstenmeyen Etki İzleme Sistemi Çerçevesi"nde, bugüne kadar yürütülen ve göreceli olarak sınırlı faz çalışmaları sonuçlarına göre inaktif (CoronaVac) ve mRNA Kovid-19 pandemik aşılaması sonrasında sıklıkla hafif, nadir olarak da ciddi istenmeyen etkiler gözlenebileceğini açıkladı.

Aşılama uygulaması sonrasında ortaya çıkabilecek hafif ancak sık görülen lokal ve sistemik durumları "Aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, ateş, kas/eklem ağrısı, ishal, titreme, kusma, alerjik reaksiyon, lenfadenopati" olarak sıralayan bakanlık, bu belirtilerin bildiriminin yapılmasını istedi.

AŞI SONRASI COVID-19 OLANLAR MUTLAKA BİLDİRMELİ!

Aşı sonrasında kişide Kovid-19 enfeksiyonu gelişirse bildirilmesi gerektiğini hatırlatan Bakanlık, "Kovid-19 pandemik aşılarının koruyuculuğunun tam olması beklenmediğinden; aşılanan kişiler arasında ortaya çıkan Kovid-19 enfeksiyonun da bildirilmesi önemlidir" uyarısında bulundu.

Bakanlık, bildirimini istediği belirtiler ve zamanları şöyle sıraladı:

İlk bir hafta içerisinde gündelik yaşamı etkileyecek ölçüde yorgunluk ve baş ağrısı.

İlk bir hafta içerisinde ciddi lokal reaksiyon, 38 derece üzerinde ateş, ishal ve kusma.

İlk bir ay içerisinde Lenfadenopati/lenfadenit (lenf düğümü iltihabı).

İlk bir saatte sık olmak üzere; ilk 12 saat içerisinde akut alerjik reaksiyon.

İlk iki ayda sık olmak üzere; 6 aya kadar nörolojik istenmeyen etkiler (Tat kaybı, koku kaybı, nöropati, Bell paralizisi-yüz felci vb).

AŞILAMA HANGİ DURUMLARDA ERTELENECEK?

Milliyet'te yer alan habere göre, Bakanlık aşılamanın erteleneceği durumları da açıkladı. Buna göre, 38 derece ve üzerinde ateşi olanlarla, henüz kesin tanı konulamamış akut hastalıklar ve kronik hastalıkların akut atakları sırasında kişilere aşılar ertelenecek.

HER İKİ DOZDA AYNI PANDEMİK AŞIDAN UYGULANACAK

Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimine göre, aşının her iki dozu da aynı pandemik aşıdan uygulanacak. Kovid-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan gebelere ve emzirenlere, kendi istekleri halinde aşı uygulanabilecek. Kontrolsüz epilepsi ve Guillain-Barre Sendromu, transvers myelit gibi enfeksiyonla ve aşıyla alevlenebilen nörolojik hastalık tanısı bulunanlara takip eden doktor tarafından yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak aşılama kararı verilebilecek.

Son Güncelleme: 19.01.2021 10:18:31
ETİKETLERcorona  virüs  aşı