UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

PASAPORTLAR YENİLENEMİYOR!

Almanya’da pasaport yenileyemeyen binlerce Türk adeta mahsur kaldı. Pasaportlarını yenileyemeyen Türkler ne Türkiye’ye gidebiliyor, ne de başka ülkeye seyahat edebiliyorlar. Emeklilik işlemleri, vergi ya da iş için gitmesi gerekenler konsolosluklara ulaşamıyor. Pasaportların verilememesi, 1.5 milyona yakın Türkün, Almanya’daki oturma iznini de tehlikeye attı.

PASAPORTLAR  YENİLENEMİYOR!

Almanya’daki Türk konsolosluklarında pasaport ve nüfus başta olmak üzere birçok işlemin yetiştirilememesi veya çok geç yapılması nedeniyle Türk vatandaşları büyük sıkıntılar çekiyor. Pasaportların uzatılamaması ve noter randevularının alınamaması nedeniyle çıkan sorunlar akıl almaz tehlikeleri beraberinde getiriyor.

PASAPORTLAR UZAMAZSA NE OLUR?

Almanya'da, Yabancılar Yasası'nın 5'nci maddesinin 4. bendi, oturma izni için “geçerli pasaport” şartı arıyor. Ülkede 4 milyona yakın Türk kökenli yaşıyor ve bunların yaklaşık 1.5 milyonu Türk vatandaşı. Bu insanlar pasaportlarına bağlı oturma izni alıyorlar. Pasaportu ocak ya da şubat ayında biten Türk vatandaşı, yeni pasaport için diplomatik temsilciliklere (örneğin Frankfurt Başkonsolosluğu) başvurduğunda, Ağustos, Ekim ya da Kasım ayına randevu veriliyor. Bu Türk'ün oturma izni de bitmişse ya da yenilenmesi-uzatılması gerekiyorsa, pasaport yokluğu nedeniyle Yabancılar Dairesi'nde sorun çıkacak. Bazı daireler, sınır dışına varana kadar işlem yapabilecek.

Pasaportsuzluk, ilticacılara, vatansızlara tanınan bir hak ve onlara pasaport olmadan da oturum verilebiliyor. Ancak Türkler, ilticacı değil ve yasal yoldan oturum sahibi. Pasaportların olmaması, Almanya'da yasa dışı duruma düşmeleri demek. Pasaportsuzluk, sosyal yardımların da kesilmesi riskini taşıyor.

TÜRKİYE'YE GİDEMİYORLAR

Birçok Türk, yeni pasaport çıkaramadığı için Türkiye'ye gidemiyor. Vergi, emeklilik, anavatana ziyaret, aile ziyareti ya da başka işler için Türkiye'ye veya başka ülkelere gitmek isteyen Türkler, pasaport yeniletemediği için Almanya'da mahsur kaldı.

Sadece pasaport da değil, nüfus ve noterlikte de işlemler uzadığı için, herkes büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Randevulu sistem nedeniyle, konsolosluklara telefonla ulaşmak da büyük bir çile.

 

Son Güncelleme: 3.02.2021 13:46:36
ETİKETLERtürkiye  almanya  pasaport