UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?

İngiltere'de vaka sayısını hızla arttıran mutasyonlu virüse Türkiye'de de rastlandı. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca yazılı açıklamayla mutasyonlu virüs hakkında son durumu paylaştı. Mutasyon virüsün görüldüğü yerler, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen açıklama sonrası yeniden gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere mutasyonları dışında, 2 kişide Güney Afrika varyantı, bir kişide ise Brezilya varyantına rastlandığını bildirdi.

MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?

Coronavirüs mutasyonu ile ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere mutasyonu sayısının ülkemizde 196 olduğunu bildirdi. Koca, tedbir uyarısını yenileyerek, "Kalabalık ve kalabalık yerlerden özellikle kaçınalım." ifadesini kullandı. Mutasyonlu virüs ile ilgili geçtiğimiz günlerde değerlendirme yapan Koca, 17 şehirde tespit edildiğini açıklamıştı. Öte yandan gündemde yer alan bir diğer önemli başlıklardan olan mutasyonlu virüs belirtileriyle ilgili Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir' diye konuşmuştu.

MUTASYON VİRÜS KAÇ KİŞİDE GÖRÜLDÜ?

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca yazılı açıklamanın ardından bir paylaşımda daha bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Riskli mutasyonlar sınır tanımadan yayılıyor. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu. İki Güney Afrika, bir de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz.

Vaka sayısının yeniden artışa geçmesi daha fazla dikkatli davranmamızı gerektirmektedir. Hareketliliği artıracak, bir araya gelmeleri, toplanmaları sağlayacak her türlü ortamdan uzak duralım. Kapalı ve kalabalık yerlerden özellikle kaçınalım."

Türkiye’de mutasyonlu virüs kaç kişide görüldü İşte mutasyon virüsün farkı ve belirtileri

MUTASYONLU CORONAVİRÜS’ÜN BELİRTİLERİ NELER?

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İngiltere'de ortaya çıkan mutasyonlu Coronavirüs’e ilişkin DHA'ya açıklama yaptı.

 

Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün az olmasının iki nedeni olabileceğine vurgu yaparak, "Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere'den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir" ifadesini kullandı.

MUTASYON NEDİR?

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı COVID-19 Sözlüğü'nde yer alan bilgilere göre mutasyon;

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik.

RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

Son Güncelleme: 4.02.2021 08:18:56
ETİKETLERcorona  mutant virüs