UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SURİYE ALTININA DİKKAT!

Türkiye'de son dönemde altın fiyatlarının yükselişiyle birlikte sahte altına yöneldi. Özellikle düğünlerde hediye olarak takılan ve kullanımı oldukça artan Suriye altınında dikkat edilmesi gerekenleri anlatan kuyumcular, sahte altını gerçeğinden ayırt etmenin zor olduğunu söylüyor.

SURİYE ALTININA DİKKAT!

Altın yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar için kuyumculardan çok önemli bir uyarı geldi. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, son dönemlerde altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte kalpazanların dolandırıcılıkta sahte altına yöneldiğini söyledi.

Kalpazanların bozdurmak için getirdikleri sahte altınları gerçeğinden ayırt etmekte kuyumcular olarak kendilerinin dahi zorlandığını belirten Timur Ay, şüphelendikleri durumlarda altının sahte olup olmadığını mihenk taşına sürterek anlamaya çalıştıklarını belirtti.

Türkiye’de son zamanlarda sahte altın dolandırıcılığı olaylarında artış meydana geldi. Polis, sahte altın dolandırıcılarına çok sayıda operasyon düzenlerken, kuyumcular da kendi aralarında kurdukları WhatsApp gruplarıyla haberleşerek kalpazanlara karşı mücadele veriyor.

Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, hem kuyumcuların hem de vatandaşların alması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulundu. Ay, son dönemlerde artan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekerek, vatandaşların tanıdığı kuyumculardan altın alışverişi yapması gerektiğini vurguladı.

KUYUMCULARI SAHTE ALTINDAN MİHENK TAŞI KORUYOR

Sahte altını anlamak için klasik yöntemleri kullandıklarını belirten Timur Ay, "Son dönemlerde altın olmayan ürünler, birçok ilimizde üzerine belli bir kaplama yapılarak kuyumculara satılmaya başlandı. Biz de kuyumcular olarak altın olup olmadığını kendi klasik yöntemlerimizle anlamaya çalışıyoruz.

Bunlardan bir tanesi altının mihenk taşıdır. Mihenk taşını altının üzerine sürtüp 14 ayarın suyunu sürerek altın olup olmadığına bakarız. Buradaki altın çizgisini yok etmediği takdirde altın olarak kabul edilir.

KUYUMCULARIN BU DÖNEMDE İŞLERİ ÇOK ZOR

Kalpazanlar tarafından bozdurulmaya çalışılan sahte altını mihenk taşına sürttüğümüzde ve üzerine de 14 ayar altın suyunu sürdüğümüzde iz siliniyor ve sahte olduğu anlaşılıyor” dedi.

Vatandaşların sahte altına karşı alması gereken önlemlerden bahseden Timur Ay, "Tüketiciler için en güvenli yol, altın alırken daha önce alışveriş yaptıkları kuyumcuları tercih etmesi.

 

Son Güncelleme: 11.02.2021 22:26:20
ETİKETLERaltın