UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÇİFT MASKEYLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN SÖZLER

Japonya'da dünyanın en hızlı süper bilgisayarının simülasyonları, bazı bilim insanlarının iddiasının aksine çift maske takmanın, virüslere karşı tek maskeden "çok daha fazla koruma sağlamadığını" gösterdi.

ÇİFT MASKEYLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN SÖZLER

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), koronavirüse karşı enfeksiyon riskini azaltmak için iki maske takma tavsiyesinde bulundu.

Japonya'da ise, bilim insanlı yaptıkları simülasyonlarla, ABD'nin önerisinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını savunuyor.

Riken ve Kobe Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, farklı türde ve kombinasyonlarda maske takan insanlardan virüs parçacıklarının akışını modellemek için Fugaku adlı dünyanın en hızlı süper bilgisayarı kullandı.

Tek cerrahi tip maskenin burun ve yüz etrafına sıkıca takıldığında partikülleri bloke etmede yüzde 85 etkili olduğu tespit edildi. Maske sayısı ikiye çıkarıldığında etkinlik oranının sadece yüzde 4 seviyesinde arttığı ortaya çıktı. Ancak iki maske ile hava direncinin arttığına dikkat çeken araştırmacılar, bunun daha fazla hava sızıntısına yol açabileceğini vurguladı.

Çalışmayı yöneten Makoto Tsubokura konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çift maske takmak, maskelerin performansını ciddi şekilde artırmıyor. İki maske taktığınızda performansları birbirine eklenmiyor" diye konuştu. Covid-19 salgını ile çalışmalar arttıkça, virüsün hava yoluyla yayıldığı ve maskelerin bulaşmayı kontrol etmede etkili olduğu konusunda bilimsel olarak fikir birliği oluştu. Genel olarak, profesyonel sınıf N95 ile FFP2 maskelerinin enfeksiyona karşı en iyi korumayı sağladığını biliniyor.

Fugaku süper bilgisayarı şu an dünyanın en hızlı bilgisayarı olarak biliniyor. Üst Performans LinPack (HPL) hız göstergeleri referans alınarak hazırlanan listede, Fugaku saniyede 442,010 teraflop hıza ulaşıyor.

Elektronik devi Fujitsu sponsorluğundaki Fugaku süper bilgisayarı, Kobe şehrindeki Rikagaku Araştırma Enstitüsünde (RIKEN) işletiliyor.

Son Güncelleme: 5.03.2021 21:47:55
ETİKETLERÇİFT MASKE  CORONAVİRÜS  ABD  JAPONYA