UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

NASA AÇIKLADI: TÜRKÇE DETAYI...

NASA'nın 'Voyager-1' isimli uzay aracı 22.5 milyar kilometre uzaklıktan Dünya'ya veri gönderdi. Gönderilen verinin içinde yer alan uğultu kısa sürede bilim dünyasının gündemine oturdu.

NASA AÇIKLADI: TÜRKÇE DETAYI...

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 'Voyager-1' isimli uzay aracı evrenin bir sırrını daha çözmemize neden olmuş olabilir. Dünya'da 22.5 milyar kilometre uzaklıkta bulunan araç yıldızlararası gazın 'uğultusunu' ortaya çıkaran verileri gezegenimize gönderdi.

Yapılan açıklamada 'çok zayıf ve monoton ses' olarak tanımlanan veri, Voyager-1 tarafından 'dar frekans bant genişliğinde' Dünya'ya geri gönderildi.

GAZLARIN UĞULTUSU

ABD'nin önde gelen eğitim kurumlarından Cornell Üniversitesi'nde görev alan bilim insanları bunun yıldızlararası ortamın gazlarından gelen bir 'uğultu' olduğunu söylüyor. Uzay aracı 44 yıl önce dış güneş sisteminin gaz devlerini incelemek için fırlatılmıştı.

Bu uğultunun keşfinin, gökbilimcilerin söz konusu bölgenin Güneş'in güneş rüzgarlarının en kenarlarıyla nasıl etkileşime girdiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceği belirtiliyor.

TÜRKÇE MESAJA DA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Uzay aracı, Türkçe bir mesaja da ev sahipliği yapıyor. Voyager 1 ve 2 uzay araçlarında Türkçe olarak kaydedilen 'Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun' mesajının arkasındaki hikaye yıllar sonra ortaya çıkmıştı.

Söz konusu mesajın Prof. Dr. Peten Ian Kuniholm'a ait olduğu ortaya çıkmıştı. Kaydın nasıl yapıldığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kuniholm şu açıklamada bulunmuştu:

'1960’larda Robert Kolej’de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Behçet Kemal Çağlar da o sıralarda kolejde edebiyat öğretmeniydi. Behçet Kemal Çağlar’ın beni her sabah selamlama biçimiyle Türkçe bir kayıt yaptım.'

Güneş Sistemi'nden 5 Kasım'da çıktığı belirlenen Voyager 2'nin, yıldızlararası bölgeye ulaşan insan yapımı 2'nci araç olduğu belirtildi. Voyager 2'den birkaç hafta sonra uzaya fırlatılan Voyager 1 ise 2012'de bu bölgeye ulaşmıştı.

Asıl amaç Jüpiter ve Satürn'den fotoğraf çekmekti

Voyager 1 ve Voyager 2'nin asıl amacı, Jüpiter ve Satürn'ün çevresinde dolaşıp fotoğraf göndermekti. Uzay araçları, bilim adamlarının Jüpiter'in uydusu İo üzerindeki yanardağları, Jüpiter'in ayı Europa'nın buzla kaplı yüzeyi altındaki okyanusu ve Satürn'ün ayı Titan'daki metan yağmurunu keşfetmesine yardımcı oldu.

Voyager 2 daha sonra Uranüs ve Neptün'e doğru ilerlerken, Voyager 1 ise Satürn'ün yerçekiminin etkisiyle Güneş Sistemi'nin kıyısına doğru uzaklaşmaya başladı.

Veriler Dünya'ya 17 saatte ulaşıyor

Dünyadan milyarlarca kilometre uzakta olan Voyager 1'in gönderdiği veriler, Dünya'ya 17 saatte ulaşıyor. Nükleer güçle çalışan Voyager 1 ve Voyager 2'nin üzerindeki kameralar ise uzun süre önce kapatıldı.

Toplam 983 milyon dolara mal olan uzay araçlarının üzerinde, manyetik alanlar ve kozmik ışınları incelemek için 5 farklı araç bulunuyor.

Voyager 1 ve Voyager 2 aynı zamanda 116 fotoğraf, aralarında Dünya'dan sesler, Louis Armstrong, Beethoven ve Navajo kabilesinden şarkıların bulunduğu CD'ler ile Doğu Çin'deki Amoy dilinde 'Uzaydaki dostlarımız, nasılsınız? Vaktiniz olursa bize ziyarete gelin' mesajı taşıyor.

Son Güncelleme: 11.05.2021 10:08:25
ETİKETLERnasa  türkiye  voyager