UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAKAN KOCA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapıyor.

 BAKAN KOCA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Koronavirüs küresel salgını beraberinde birçok zorluğu getirdi. Bu durumu 4 bölüm halinde ele alabiliriz. Salgın hastalık ülkemize ulaşmada önce ilk dönemi, yani salgına hazırlık, karantina ve önlemlerin neler olabileceğiyle ilgili dönemdi. Bu aşamada aldığımız tedbirler 3 ay kazandırdı bize. 2. bölüm ise tanımadığımız bu düşmandan nasıl korunacağımızı öğrenmekle uğraşma dönemiydi. Bu dönemde salgın yönetimi ve çalışma rehberleriyle salgın döneminde kontrollü sosyal hayatın nasıl olabileceğine odaklandık. Bu dönemde dijital altyapımız çok hızlı sonuç almamızı sağladı. Üçüncü dönem ise hastalıkla mücadele dönemiydi. Salgın ilerledikçe bu sefer hastaları nasıl tedavi edebileceğimizi öğrenmeye başladık ve bu bölümde çok canımız yandı. Güçlü sağlık altyapımız dünyada görünen koridorlarda hastaların entübe edildiği manzaralardan bizi korudu. Ülkemizde salgın boyunca hiç altyapı eksikliği yaşamadık. Bir de en büyük gururumuz sağlık çalışanlarımız var. Salgını aşıyla aşacağız, mevcut gidişat da bunu gösteriyor. Evde izolasyon önlemleri ve filyasyon çalışmaları ile tam bir seferberlik ile hastalıkla mücadele ettik. Salgının kısa sürede son bulacağına inancım tam. Kısaca özetlemek gerekirse salgınla karşılaşmadan önlemler aldık, salgından toplumumuzu korumak için önlemler aldık, şimdi de aşıyla salgından tamamen kurtulmanın eşiğindeyiz. Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Bugün küresel ölçekte 3.9 milyon insan kovid- 19 sebebiyle hayatını kaybetti.

Dünyanın en hızlı aşılama programlarından birini yürütüyoruz. Ağır bedeller ödedik ama güzel günlere çok yaklaştık. Lütfen herkes kişisel güvenlik çemberini oluşturarak bir süre daha dikkatli olmalı.

AŞININ YAN ETKİLERİ

PROF. DR. ATEŞ KARA BİLİM KURULU ÜYESİ: Bizim ülkemizde aşının yan etkileri çok yakından takip ediliyor. Aşı sonrasında istenmeyen etki düzenli olarak bilgiler toplanıyor. Bizim ülkemizde uygulanan aşılarda yan etkiler: Aşının yapıldığı yerdeki yan etkiler, kolda ağrı, şişlik kızarıklık gibi etkiler görebiliyoruz. Yan etkiler 24 saatten çok uzun sürmüyor. Ayrıca bir de şunu da değerlendirmemiz lazım kas ağrısı gibi, yorgunluk gibi etkiler görülebiliyor. Baş ağrısı çok nadiren bu yan etki 3 gün kadar sürüyor. gündelik yaşamı etkileyecek kadar yan etki çok daha nadir olduğunu söylemek gerekir.

TURKOVAC AŞISI: PROF. DR SERHAT ÜNAL BİLİM KURULU ÜYESİ: Kendi yerli aşımızın Faz -3 çalışmalarıyla uğraşıyoruz. Kayseri Erciyes Üniversitesinde bir inaktif aşı mevcut.  TURKOVAC Faz -3 çalışmasına başladı. Umarım bu da çok başarılı bir çalışma olacak.

SORU - CEVAP

Şu dönemde hızla 18 yaş ve üzeri olan vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün alan bütün vatandaşlarımızı aşılamış olacağız.

DELTA VARYANTI

Delta Plus ile ilgili ülkemizde görüldüğünü bilmiyoruz, tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili ülkemizde şu ana kadar adı konan 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. İllerdeki dağıtımı artmaya başladı. Yoğunluk olarak İstanbul'da görüldü. 82 vaka İstanbul'da. Ülkede çok ciddi bir oranın olmadığını biliyoruz her geçen gün bunun artabileceğinden endişe ediyoruz. Aşıların bu varyanta da etkili olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte 18 yaşa kadar indirdiğimiz bu dönemde muhtemel 6 haftalık süreyi daha da erkene çekebiliriz. Önümüzdeki haftalar bunu netleştirmiş oluruz.

Son Güncelleme: 23.06.2021 19:37:12
ETİKETLERbakan koca  coronavirüs