UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ! BİR ABD’Lİ OLARAK UTANIYORUM!

Joe Biden'ın temmuz ayı başında, Afgan güçlerin Taliban karşısında başarılı olacağını söylemesinin ardından 15 Ağustos'ta başkent Kabil'in düşmesi ve sonrasında yaşananlar, ABD’nin yaşadığı fiyaskoyu dünya kamuoyunun gözleri önüne serdi.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ! BİR ABD’Lİ OLARAK UTANIYORUM!

ABD’nin Afganistan’dan çekilmeye başlamasıyla Taliban’ın başkent Kabil dahil ülkeyi kontrol altına alması ve tahliyeler sırasında yaşanan kriz, ünlü isimlerin de tepkisini çekti.

ABD'li oyuncu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, ülkesinin Afganistan'dan çekilme süreci hakkındaki düşüncelerini TIME dergisine yazdığı makalede ifade etti.

Taliban Afganistan'da kontrolü yeniden ele geçirirken Jolie, ABD ordusunun Orta Doğu ülkesindeki kargaşanın ortasından “sıvışıyor gibi göründüğünü” belirtti. Oyuncu, devam eden kaosun Afganistan'da kadınlar için kaydedilen her türlü sosyal ilerlemeyi ortadan kaldırabileceğinden endişelendiğini dile getirdi.

"Bu şekilde bitmemeliydi"

Angelina Jolie, "Afganistan'daki savaşla ilgili görüşleriniz ne olursa olsun, muhtemelen bir konuda hemfikiriz: Bu şekilde bitmemeliydi" dedi. Jolie, ABD'nin Taliban ve Afgan hükümeti arasında bir barış anlaşmasını kolaylaştırmaya çalışmaktan vazgeçmesini ise “ihanet ve tam olarak anlaşılması imkansız bir başarısızlık” olarak nitelendirdi.

Hollywood yıldızlarından tepki

Ünlü oyuncu ve Friends dizisinin yıldızlarından Jennifer Aniston da sosyal medya sitesi Instagram’da Nobel ödüllü Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay’ın gönderisini paylaşarak, ‘"Bu, Afganistan'daki kadınlar ve kızlar için yıkıcı bir geri adım. Bir an önce bu kadınları ve ailelerini kurtaralım” diye yazdı.

Game of Thrones'un ünlü aktörü Lena Headey, Instagram'daki hesabından "72 saat, biraz gürültü yap" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Hollywood’un bir diğer ünlü aktörü Gemma Chan, yine Instagram'daki hesabından "Afgan mülteciler hoş geldiniz" paylaşımını yaptı.

Hollywood oyuncusu Sophia Bush ise Afganistan krizinden eski ABD Başkanı Donald Trump'ı sorumlu tuttu. Sosyal medya platformu Twitter’daki hesabından, "Omurgasız korkaklar, bunu müzakere etti" dedi.

Prens Harry ve eşi Meghan Markle da Afganistan’da yaşananlara sessiz kalmayanlar arasındaydı. İnternet sitelerinden yaptıkları açıklamada, "Dünya şu anda son derece kırılgan. Afganistan'daki durum nedeniyle hepimiz pek çok acıyı hissettiğimiz için suskun kaldık. Herhangi bir kişi ya da topluluk acı çektiğinde, farkında olsak da olmasak da her birimizin bir parçası acı çekiyor" ifadelerini kullandılar.

Vermont Senatörü Demokrat Bernie Sanders

Sanders, ABD'nin Afganistan fiyaskosuna sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından tepki gösterdi.

"Dış politika önemlidir: ABD’nin 20 yıllık çabasından, 2 bin 448 askerin kaybından ve harcanan 1 trilyondan sonra, Afganistan yozlaşmış bir hükümet ve etkisiz bir ordu ile kaldı. Şu anda müttefiklerimizi tahliye etmek ve kapılarımızı mültecilere açmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız."

Temsilciler Meclisi üyesi Jamaal Bowman

Bowman da Twitter'daki hesabından eleştirilerini yöneltti.

"Afganistan, yanlış giden Amerikan müdahaleciliğinin en son örneğidir. Afgan halkına sığınma hakkı verilmesini sağlamalıyız. Bunu yaparken, Beyaz Saray'ın mülteci girişleri sınırının insanlığını ve uygulanabilirliğini yeniden değerlendirmeli ve gerekirse bu sınırı aşmalıyız."

Donald Trump

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'da Taliban'ın ilerleyişinden beri en çok tepki gösterenlerden.

Trump, Fox News yayınında Biden yönetimine oldukça ağır sözlerle yüklendi.

"Afganistan’dan onurumuzla çıkabilirdik fakat onur denen şeyin tam tersi ile çıktık."

Son Güncelleme: 28.08.2021 18:02:57
ETİKETLERABD  biden