UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ABD'NİN 'HİLAL' PLANI! TÜRKİYE ALARMDA

Türkiye’ye 40 km uzaklıktaki Dedeğaç’ı Atina’dan alıp askeri üs yapan ABD, şimdi de Çanakkale Boğazı'nı çerçeveleyen adaları istiyor. ABD ile Yunanistan arasında önümüzdeki ay yeni bir savunma anlaşmasının imzalanması bekleniyor.

ABD'NİN 'HİLAL' PLANI! TÜRKİYE ALARMDA

O anlaşmada Dedeağaç askeri üssünün kullanılmasının 5 yıl daha uzatılması bekleniyor. ABD'nin Yunanistan'da başka üsler kurmak istediği de gelen bilgiler arasında. Bölgede bu gelişmeler yaşanırken TSK, Ege ve Akdeniz'de 'Kararlılık 2021 Tatbikatı' başlattı. Peki peş peşe gelen bu haberler ne anlama geliyor? ABD ve Yunanistan ne yapmaya çalışıyor? Kritik gelişmelerin perde arkasını Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Eray Güçlüer CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi. Bölgede ABD'nin hilal şeklinde bir askeri güç yığdığını söyleyen Güçlüer, "Arka planda Yunanistan üzerinden Türkiye'ye stratejik bir çevreleme harekatı yapılmaya çalışılıyor. ABD'nin niyeti bu." dedi.

ABD Yunanistan'da yeni bir üs mü kuracak? Türkiye'ye 40 km uzaklıktaki Dedeağaç'a askeri üs kuran ABD'nin şimdi de Çanakkale Boğazı'nı çevreleyen adaları istediği iddia ediliyor.

Pentogon'un yerleşmek istediği adaların Limni, Midilli, Semadirek ve Skiri olduğu belirtiliyor. Özellikle Limni'nin hava operasyonlarında kullanılacağı belirtiliyor. Gayri askeri statüdeki bu adalara sınırlı sayıdaki asker bulundurmak ise Lozan'ın ihlali anlamına geliyor.

ABD ile Yunanistan 14-15 Ekim'de bir araya gelecek ve bir savunma anlaşması imzalayacak. ABD ile Yunanistan'ın Dedeağaç'ın kullanımı konusundaki bu anlaşmayla süreyi 5 yıl daha uzatacağı üzerinde duruluyor.

Bölgedeki gelişmeler sürerken TSK, Ege ve Akdeniz'de 'Kararlılık 2021 Tatbikatı' başlattı. Tatbikata ilişkin açıklama Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de icra edilecek Kararlılık 2021 Tatbikatı başladı. Tatbikat kapsamında, kara, deniz ve hava kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının müşterek çalışabilirlik usulleri ile karşılıklı destekleme imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi planlanıyor." denildi.

BÖLGEDEKİ STRATEJİK GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşeceğini açıklaması, TSK'nın tatbikatı, Yunanistan'ın silahlanması ve son olarak ABD'nin Yunanistan'daki askeri varlığını artırması... Peki tüm bu gelişmeler ne anlama geliyor? Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Eray Güçlüer CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

Güçlüer, "ABD askeri yığınaklaşmaya girişmiş durumda. Yunanistan'da 5, Girit'te 3 ve Güney Kıbrıs'ta 1 olmak üzere 9 üssü bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Dedeağaç.. ABD bir hilal şeklinde bir askeri güç yığdığını görüyoruz. Dedeağaç, hem kara hem hava hem de deniz üssü. Türkiye birkaç yıldır, kendi kıta sahanlığında kendi teknolojilerle elde ettiği durumla artık Yunanistan'ın Türkiye'ye bir tehdit olma özelliği kalmadı. Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı etkisiz kaldığı ortaya çıktı." dedi.

 "TÜRKİYE'YE STRATEJİK ÇEVRELEME HAREKATI"

 "Bu stratejik konuşlanmanın Rusya'ya karşı olduğu söyleniyor ama gerçekte öyle mi? Türkiye'yi de kapsıyor mu?" diye soran Güçlüer, "ABD, NATO kapsamında Türkiye ile harekete olsaydı bu konuşlanma Türkiye'den geçerdi. Daha güneyden geçmezdi. Daha kuzeyde güçlü bir hat varken, neden daha zayıf noktadan geçirmek istesinler. Bir kere burada çelişki var. Arka planda Yunanistan üzerinden Türkiye'ye stratejik bir çevreleme harekatı yapılmaya çalışılıyor. ABD'nin niyeti bu. Açık bir şekilde dillendiriyoruz bunu. Dedeağaç üzerinden hem Türkiye hem de balkanlar baskılanmaya çalışılıyor." dedi.

 "YUNANİSTAN SESSİZ BİR ŞEKİLDE İŞGAL EDİLİYOR"

 "Yunanistan ile Dedeağaç'ın kullanım süresinin uzatılması da stratejinin uzun vadeli olduğunu gösteriyor." diyen Güçlüer, "Yunanistan aslında sessiz bir şekilde işgal ediliyor. Yunanistan o üsleri oradan nasıl çıkaracak. Çıkmasını kimse beklemesin. Yunan yönetimi kendi halkına nasıl hesap verecek, bunu göreceğiz. ABD'nin adalara yayılma amacı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başkanı ile görüşme mesajıyla aslında şunu söylüyor; küresel güçler ile aynı çuvala girerseniz ezilen siz olursunuz." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 19.09.2021 19:13:44
ETİKETLERABD  Türkiye